Ovih dana svi skupljaju ove gljive – jeste li probali šumsko pile odnosno žuti kruh?

Poznato je da su gljive koje rastu na panju ili stablu drveta vrlo ukusne, poput bukovače ili brestovače. No zanimljiva priča dolazi iz Baranje. U tijeku je ubiranje jedne zanimljive gljive. Gljiva vrbovača, tvrde poznavatelji, neće se razlikovati od pilećeg bijelog mesa te joj je engleski naziv u doslovnom prijevodu šumsko pile.

Gljiva raste na području Baranje, a posebno na močvarnim područjima gdje velikim dijelom prevladava vrba, te odatle i naziv gljiva vrbovača (Laetiporus sulphureus). U narodnom jeziku se još zove i “žuti kruh” jer je svježa i zrela vrbovača izrazito žute boje.

Vrbovača sazrijeva u proljetnom razdoblju (travanj/svibanj), a iznimno i u jesenskom razdoblju, ako su povoljni uvjeti za njezin rast i sazrijevanje. Zanimljiv joj je neslužbeni naziv na engleskom jeziku “Chicken of the Woods” ili “šumsko pile upravo zbog njezine intenzivne žute boje. Pripremaju se različita ukusna jela od vrbovače poput fine kremaste juhe, umaka, perkelta, pečenja i sl.

Ljubitelji gljiva rado skupljaju vrbovače baš zbog odličnog okusa posebice dok je mlada. Vrbovača možete pronaći na tržnicama i spada u vrlo tražene gljive. Okus uistinu podsjeća na pileće bijelo meso, a ako se želite uvjeriti potražite ju upravo sada na vrbama u šumi.

Baranja se diči svojom gastro ponudom, a turisti iz ovog kraja u pravilu odlaze siti i uvijek mu se rado vraćaju. Pa iako su fiš i šaran na rašljama najvažniji gastro aduti Baranje, na meniju baranjske kuhinje naći ćete u travnju i svibnju i perkelt od vrbovača.

Baranjski perkelt od gljiva vrbovača

  • 500 g vrbovača
  • 2 glavice crvenog luka
  • 0,5 dcl ulja za prženje
  • 1 žlica slatke baranjske mljevene paprike
  • 1 žlica brašna i prstohvat ljute mljevene baranjske paprike za zapršku
  • sol i papar
  • peršin list za posipanje
  • 500 grama tjestenine

Vrbovače dobro operite i očistite od nečistoća te ih blanširajte par minuta. Potom ih ohladite u vodi i ostavite da se ocijede.

Ohlađene gljive potrebno je prvo izrezati na trakice ili kockice. Na prethodno zagrijanom ulju ispržite sjeckani crveni luk do zlatno žute boje no pazite da vam ne zagori. Potom dodajte narezane gljive i zajedno pržite desetak minuta uz stalno miješanje.

Potom dodajte jednu žlicu domaće baranjske mljevene paprike, sol i papar te podlijte sa vodom da pokrije gljive, a možete jelo uz vodu podliti i sa 1 dcl baranjske graševine. Ostavite kuhati još petnaestak minuta. Na malo ulja popržite žlicu brašna sa malo ljute baranjske paprike te zapršku dodajte u perkelt. Ukoliko ne volite zaprške bračno možete samo razmutiti u malo vode i dodati umaku.

Kao prilog u Baranji će vam poslužiti ručno rađenu domaću tjesteninu, no ako nemate volje raditi domaću tjesteninu odlično će poslužiti i ona kupovna. Gotovi perkelt pospite sitno nasjeckanim peršin listom. Poslužite uz neko od izvrsnih vina Baranje koja je i “majka vina”. Naime ako niste znali na mađarskom jeziku “bor” znači vino, dok je “anya” majka – te je stoga Baranja i doslovno majka vina.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.