Ozalj obilježava mjesec izuzetne Slave Raškaj

Grad Ozalj u ožujku tradicionalno odaje počast genijalnoj slikarici Slavi Raškaj i ponosno se sjeća njenih remek-djela.

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Prekrasna Kupa koja protječe kroz Ozalj bila je čest motiv Slavinih akvarela, kao i ostatak prirode koja ju je okruživala i bila inspiracija za većinu njezina opusa.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Slavina obitelj Raškaj vodi podrijetlo od Stjepana od plemena Gutkeled, koji je u razdoblju od 1248. – 1260. bio ban cijele Slavonije.

Gluhonijema Slava osnovnu i srednju školu završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču. Tadašnja je javnost imala vrlo negativan odnos prema gluhonijemim osobama. U to su ih vrijeme smatrali duševno zaostalim, a u takvom okruženju gluhonijemi su bili obilježeni za cijeli život. Povrh toga, Slava je bila i žena, u vrijeme kada se žene u društvu iznimno potcjenjivalo.

Prva osoba koja je zapazila Slavin slikarski talent je bio Isidor Kršnjavi. Na njegov prijedlog Slava Raškaj dolazi u Zavod za gluhonijeme u Zagrebu i 1895. godine polazi Kraljevsku žensku stručnu školu u Zagrebu, tečaj za umjetno obrtno risanje. Slavu je slikarstvu podučavao i Bela Čikoš Sesija, koji ju je podučavao sve do 1902. godine.

Upravo te godine Slava će završiti u Kraljevskom zemaljskom zavodu za umobolne u Stenjevcu. Umrla je od tuberkuloze s 29 godina, 29. ožujka 1906., u bolnici u Vrapču. Pokopana je na groblju župne crkve u Stenjevcu, a posmrtni ostaci nesretne gluhonijeme slikarice preneseni su na groblje kraj crkve Sv. Vida u Ozlju devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Akvareli Slave Raškaj predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku, pa njezin akvarel – fluidan i lak – predstavlja upravo primjer idealnog akvarela, a jednako su lepršavo uvjerljivi i njezini pasteli.

U Zavičajnom će muzeju Ozalj 5. ožujka u 18:00 sati biti predstavljene dvije nove slike u bogatom fondu autoričinih djela, a koje posjetitelji mogu pogledati u Stalnom postavu.

Dva vikenda tijekom ovoga mjeseca svi će gosti, uz stručnu pratnju vodiča, moći proći turističku rutu „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“. Polazak je u 10:30 sati iz Etno parka Ozalj, a šetnja do Starog grada traje otprilike 3 sata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tom će prigodom biti predstavljene i nove turističke atrakcije u Ozlju – šetnica uz Kupu i oslikane stepenice kod HE Munjara u okviru projekta Tesla Ozalj Festival, odnosno nove drvene stepenice do OŠ Slava Raškaj.

Grad Ozalj, kao grad ove iznimne hrvatske slikarice uključio se 2019. u Rutu impresionizma, koja povezuje naselja u kojima su živjeli i stvarali europski slikari impresionisti.

Program Kulturne rute Vijeća Europe pokrenut je 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora.

Naslovna fotografija: Izvan fokusa

Foto: Wikipedija

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.