Ozalj obilježava mjesec izuzetne Slave Raškaj

Grad Ozalj u ožujku tradicionalno odaje počast genijalnoj slikarici Slavi Raškaj i ponosno se sjeća njenih remek-djela. Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Prekrasna Kupa koja protječe kroz Ozalj bila je čest motiv Slavinih akvarela, kao i ostatak prirode koja ju je okruživala i bila inspiracija za većinu njezina opusa.

Slavina obitelj Raškaj vodi podrijetlo od Stjepana od plemena Gutkeled, koji je u razdoblju od 1248. – 1260. bio ban cijele Slavonije.

Gluhonijema Slava osnovnu i srednju školu završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču. Tadašnja je javnost imala vrlo negativan odnos prema gluhonijemim osobama. U to su ih vrijeme smatrali duševno zaostalim, a u takvom okruženju gluhonijemi su bili obilježeni za cijeli život. Povrh toga, Slava je bila i žena, u vrijeme kada se žene u društvu iznimno potcjenjivalo.

Prva osoba koja je zapazila Slavin slikarski talent je bio Isidor Kršnjavi. Na njegov prijedlog Slava Raškaj dolazi u Zavod za gluhonijeme u Zagrebu i 1895. godine polazi Kraljevsku žensku stručnu školu u Zagrebu, tečaj za umjetno obrtno risanje. Slavu je slikarstvu podučavao i Bela Čikoš Sesija, koji ju je podučavao sve do 1902. godine.

Mjesec Slave Raškaj
Slava Raškaj – Pogled na Ozalj, izvor: Wikipedia

Upravo te godine Slava će završiti u Kraljevskom zemaljskom zavodu za umobolne u Stenjevcu. Umrla je od tuberkuloze s 29 godina, 29. ožujka 1906., u bolnici u Vrapču. Pokopana je na groblju župne crkve u Stenjevcu, a posmrtni ostaci nesretne gluhonijeme slikarice preneseni su na groblje kraj crkve Sv. Vida u Ozlju devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Akvareli Slave Raškaj predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku, pa njezin akvarel – fluidan i lak – predstavlja upravo primjer idealnog akvarela, a jednako su lepršavo uvjerljivi i njezini pasteli.

Mjesec Slave Raškaj
Slava Raškaj – Lopoči, izvor: Wikipedia

Program za Mjesec Slave Raškaj

Manifestacija je već započela početkom ožujka. Danas će Zagrebački solisti održati treći od ukupno osam koncerata iz ciklusa Ozaljski glazbeni krug. Koncert počinje u 19 sati.

Dva vikenda tijekom ovoga mjeseca svi će gosti, uz stručnu pratnju vodiča, moći proći turističku rutu “Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj”. Tako će 16. ožujka ruta, u 11 sati, krenuti iz Etno parka Ozalj, a 23. ožujka zainteresirani će se okupiti na Gradskom kupalištu Slava Raškaj Ozalj u 18:00 sati.

mjesec slave raškaj 2024

Dok traje Mjesec Slave Raškaj rute su promotivne i besplatne za sve posjetitelje. Posebnost ove godine je večernja ruta kako biste mogli uživati u večernjim vizurama Ozlja. Na ruti Vas stručno vodstvo vodi na autentična mjesta gdje je Slava Raškaj slikala. Pomoću reprodukcija njenih radova uspoređuju se vizure Ozlja nekad i danas, te uči o njenom stvaralaštvu. Ruta uključuje i kulturne znamenitosti Ozlja poput Etno parka Ozalj, Starog grada Ozlja, crkve Svetog Vida s posebnim osvrtom na Munjaru i korištenje energije vode. Ruta traje oko 3 sata i uključuje razgled Zavičajnog muzeja Ozalj.

///Ozalj – sačuvani biser u niski frankopanskih posjeda

Grad Ozalj, kao grad ove iznimne hrvatske slikarice uključio se 2019. u Rutu impresionizma. Ruta povezuje naselja u kojima su živjeli i stvarali europski slikari impresionisti. Program Kulturne rute Vijeća Europe pokrenut je 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora.

Naslovna fotografija: Izvan fokusa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.