Ozalj u ožujku slavi Slavu Raškaj

Slava Raškaj iznimno je voljela prirodu i proljeće, što je jasno vidljivo kroz njezine brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Grad Ozalj ovoga ožujka osmi put odaje počast svojoj (i našoj) genijalnoj slikarici bogatim programom koji s ponosom ističe njezin život i djela.

Savršeno otvaranje ovogodišnjeg programa pripremljeno je u Zavičajnom muzeju Ozalj gdje posjetitelji u Stalnom postavu mogu pogledati izložbu slika iz zbirke kolekcionara Admira Glavaša ‘Slava moderni’. Na izložbi su izložena djela Slave Raškaj, ali I Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesije, Filipa Konrada, Ivana Tišova, Klementa Crnčića, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Ferde Kovačevića i Zorana Musiča.

Akvareli Slave Raškaj predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku, pa njezin akvarel – fluidan i lak – predstavlja upravo primjer idealnog akvarela, a jednako su lepršavo uvjerljivi i njezini pasteli.

Život i djelo Slave Raškaj

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Prekrasna Kupa koja protječe kroz Ozalj bila je čest motiv Slavinih akvarela, kao i ostatak prirode koja ju je okruživala i bila joj inspiracija za većinu njezina opusa.

Osnovnu i srednju školu završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču. Tadašnja je javnost imala vrlo negativan odnos prema gluhonijemim osobama i u to su ih vrijeme smatrali duševno zaostalim, a u takvom okruženju gluhonijemi su bili obilježeni za cijeli život. Povrh toga, Slava je bila i žena, u vrijeme kada se žene u društvu iznimno podcjenjivalo.

Prva osoba koja je zapazila Slavin slikarski talent je bio Isidor Kršnjavi, a slikarstvu ju je podučavao i Bela Čikoš Sesija do 1902. godine, kada je Slava dospjela u Kraljevski zemaljski zavodu za umobolne u Stenjevcu.

Umrla je od tuberkuloze s 29 godina, 29. ožujka 1906., u bolnici u Vrapču. Pokopana je na groblju župne crkve u Stenjevcu, a posmrtni ostaci nesretne gluhonijeme slikarice preneseni su na groblje kraj crkve Sv. Vida u Ozlju devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Mjesec Slave Raškaj u Ozlju

Životni i slikarski put naše iznimne slikarice gosti Ozlja mogu temeljitije upoznati uz besplatno stručno vodstvo vodiča iz Zavičajnog muzeja Ozalj, prolaskom turističke rute ‘Putevima Slave Raškaj’ 25. ožujka. Polazak je u 11:00 sati iz Etno parka Ozalj, a šetnja do Starog grada Ozlja traje otprilike 2 sata.

Nova turistička ruta ‘Tri lica Ozlja’, uz besplatno stručno vodstvo vodiča Danijela Matakovića zakazana je za 18. ožujka s polaskom u 11:00 sati, iz Etno parka Ozalj. Saznajte mnoge zanimljivosti iz bogate povijesti Ozlja u ugodnoj šetnji uz Kupu.

U centru Ozlja, ispred popularne Humičke svake subote u ožujku od 9:00 sati predstavit će se lokalni proizvođači hrane. Na istom mjestu, 18. ožujka u 10:00 sati, bit će predstavljeni dobitnici na natječaju za najbolje uređene okućnice i dvorišta Cvijet na Kupi 2022., te predstavljen ovogodišnji natječaj.

25. ožujka u 10:00 sati bit će predstavljena i nova turistička karta TZP Kupa, ali i rezultati projekta ‘Susret s rijekom’ – multimedijalni sadržaji poput VR naočala, informacijskog centra i holograma.

Iz popratnog programa izdvajamo tematsko izdanje kviza u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ozalj 23. ožujka posvećeno likovnoj umjetnosti, te izložbu dječjih radova Dječjeg vrtića Zvončić Ozalj, inspiriranih Slavom Raškaj, koja će biti otvorena tijekom cijelog mjeseca.

U petak 17. ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj očekuje vas koncert klasične glazbe Zagrebačkog kvarteta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Katarina Zrinski Ozalj.
U prostorijama Pučkog učilišta sve do 7. travnja održavat će se kreativne radionice crtanja i slikanja.

Podsjetimo, u travnju 2019. godine grad Ozalj se kao grad iznimne hrvatske slikarice pridružio kulturnoj Ruti impresionizma koja povezuje naselja u kojima su živjeli i stvarali europski slikari impresionisti kao prvi grad na ovoj ruti u Hrvatskoj.

Naslovna fotografija: Lopoči – Slava Raškaj, Izvor Wikipedia

Izvor: TZP Kupa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.