Oživjet će povijest: U nedjelju Bitka kod Samobora 1441.

Ako volite povijest, bitke i vitezove onda ovaj vikend svakako trebate biti u Samoboru. Naime samoborski muzej svake godine početkom ožujka organizira kulturno povijesnu manifestaciju „Bitka kod Samobora 1441.“

Sama Bitka jedno je od najposjećenijih događanja u Zagrebačkoj županiji. Svaki posjetitelj može razgledati zanimljiv stalni postav muzeja, među kojima se nalazi povelja Bele IV. Iz 1242. godine, izlošci staklenih predmeta iz staklarne Osredek, glasovir Ferde Livadića na kojem je koncertirao Franz Liszt, etno kućicu koja prikazuje život u okolici Samobora s početka 20. stoljeća te mnoge druge zanimljive eksponate.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovo je 17. rekonstrukcija povijesne bitke koja se kod Samobora dogodila na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine. U nedjelju, 6. ožujka 2022. godine, kao i obično – podno samoborskog Starog grada od 10.00 do 16.00 sati livada Vugrinščak će ponovno biti pretvorena u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taborom, fortifikacijama, a oko bojnog polja održat će se srednjovjekovni sajam.

Povijesna bitka odigrala se po smrti kralja Albrechta Habsburškog 1439. godine, nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za prijestolje. Uz udovicu kraljicu Elizabetu, pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića predvodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije vojske sukobile su se kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441., a žestoka je bitka završila Vitovčevom pobjedom, pri čemu je zarobljen vojskovođa Banića sa znatnim plijenom.

Srednjevjekovni sajam i bitka oživjet će povijest

Zanimljiva manifestacije počinje u 10.00 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma potom slijedi povorka vitezova do Trga kralja Tomislava i nazad, a najatraktivniji dio programa sama bitka u 15.00 sati.

Osim muzejskih djelatnika, bit će tu i Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red čuvara grada Zagreba, Viteški red sv. Nikole, Vitezovi vranski, Red srebrnog zmaja, Udruga Corvi Belli, Koprivnički mušketiri, Red vitezova Ružice grad, Postrojba Alapić, Udruga oživljena povijest grada Samobora te plesna skupina Burka.

Na srednjovjekovnom sajmu se predstavljaju klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vinoi viteška oprema. Zainteresirani će moći pogledati i pretpremijeru prve epizode serijala “U boj, u boj!” producentice Nike Obučine koja će se održati u nedjelju 6. ožujka u 10 sati u Kinu Samobor.

Izvor: Grad Samobor, TZ Samobor, TZ Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.