Oživjet će povijest: U nedjelju Bitka kod Samobora 1441.

Ako volite povijest, bitke i vitezove onda ovog vikenda svakako trebate biti u Samoboru. Naime Samoborski muzej svake godine početkom ožujka organizira kulturno povijesnu manifestaciju “Bitka kod Samobora 1441.”

Sama Bitka jedno je od najposjećenijih događanja u Zagrebačkoj županiji. Svaki posjetitelj može razgledati zanimljiv stalni postav muzeja, među kojima se nalazi povelja Bele IV. Iz 1242. godine, izlošci staklenih predmeta iz staklarne Osredek, glasovir Ferde Livadića na kojem je koncertirao Franz Liszt, etno kućicu koja prikazuje život u okolici Samobora s početka 20. stoljeća te mnoge druge zanimljive eksponate.

Ovo je 19. rekonstrukcija povijesne bitke koja se kod Samobora dogodila na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine. U nedjelju, 3. ožujka 2024. godine, kao i obično – podno samoborskog Starog grada od 10 do 16 sati livada Vugrinščak će ponovno biti pretvorena u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taborom, fortifikacijama, a oko bojnog polja održat će se srednjovjekovni sajam.

bitka kod samobora
Foto: Edin Tuzlak Photography, Izvor: TZ Samobor

Povijesna bitka odigrala se po smrti kralja Albrechta Habsburškog 1439. godine, nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za prijestolje. Uz udovicu kraljicu Elizabetu, pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića predvodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije vojske sukobile su se kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441., a žestoka je bitka završila Vitovčevom pobjedom, pri čemu je zarobljen vojskovođa Banića sa znatnim plijenom.

Srednjevjekovni sajam i bitka oživjet će povijest

Zanimljiva manifestacije počinje u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma, a potom slijedi povorka vitezova do Trga kralja Tomislava. Najatraktivniji dio programa je sama bitka koja počinje u 15 sati.

Ove godine u uprizorenju bitke sudjelovat će Vitezovi zelingradski, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red Srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Svetonedeljski kuburaši, Corvi Belli, Red Zlatnog hmelja te Vitezovi Vranski.

Plesnim i glazbenim programom zabavit će vas plesna skupina Burka, Udruga Cirkultura i Ansambl Audiatur. Djeca će imati priliku sudjelovati u kreativnim i edukativnim radionicama Udruge Sretno dijete, obrta Stari zanati te Udruge Oživljena povijest Samobor.

bitka kod samobora
Foto: Edin Tuzlak Photography, Izvor: TZ Samobor

Program događanja

10:00 sati – otvorenje srednjovjekovnog sajma
10:30 – 14:00 sati – dječje radionice na srednjovjekovnom sajmu
11:00 sati – mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava
11:30 sati – izvedba dvorskih plesova plesne skupine Burka ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora
12:00 sati – srednjovjekovni program Udruge Cirkultura
12:30 sati – izvedba dvorskih plesova plesne skupine Burka ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora
13:30 sati – nastup ansambla Audiatur na pozornici ispred bojnog polja
15:00 sati – uprizorenje Bitke kod Samobora
16:00 sati – predstava “Vatra” Udruge Cirkultura

Naslovna fotografija: Edin Tuzlak Photography, Izvor: TZ Samobor

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.