Pet zanimljivosti o Hrvatskoj koje možda niste znali

Prema Zavodu za statistiku Ujedinjenih naroda, Hrvatska je po svojoj površini 127 zemlja na svijetu. Pa iako nismo ni među prvih 100, možemo se pohvaliti brojnim zanimljivostima, koje privlače turiste iz cijeloga svijeta.

Rijetko se na jednom mjestu i na tako maloj površini može pronaći toliko raznolikosti, tradicije i bogate povijesti kao u Hrvatskoj. Prirodne ljepote i Jadransko more najčešći su razlog prvog posjeta Hrvatskoj, no brojni turisti najčešće nam se vraćaju i postaju dio hrvatske turističke priče. I upravo su priče ono što privlači turiste iz cijeloga svijeta, jer mora i visokih temperatura ne nedostaje u svjetskim destinacijama. U nastavku slijedi pet zanimljivih priča o Hrvatskoj, koje možda i niste znali.

Glavni grad(ovi)

Zagreb je glavni grad Hrvatske, to svi znaju. No Varaždin i Nin u povijesti su nosili titulu prijestolnica. Naime, Marija Terezija je 1767. godine osnovala prvu hrvatsku modernu vladu sa središtem u Varaždinu. Nakon velikog požara 1776. Hrvatsko kraljevsko vijeće preseljeno je u Zagreb. Varaždin je tako od 1767. do 1776. bio glavni grad Hrvatske, a u njemu su se izgradile palače i javne zgrade koje su sačuvane do danas i daju mu obilježje baroknog grada. Nin je bio prvo političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske. Mjesto gdje je rođena Hrvatska država. Nin je također, najstariji hrvatski kraljevski grad i stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara.

Ludbreg centar svijeta

U Hrvatskoj se nalazi i centar svijeta, ako niste znali. Legendu kako se u Ludbregu nalazi centar svijeta potvrdio je švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen. On je naime, uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao po karti krugove i uočio kako se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi. Dr. Weddigen je proučavajući zemljopisnu širinu i dužinu, pronašao na suprotnoj strani kugle zemaljske antipod Ludbrega, mali južnopacifički otočić Antipodes, blizu Novog Zelanda, čije je nastajanje vezano uz još jednu ludbrešku legendu – legendu o Ludbergi.

Najveća crkva u Hrvatskoj

Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, s površinom od oko 780 četvornih metara i s oko 1.100 sjedećih mjesta najveća je crkva u Hrvatskoj. U rujnu 2011. godine položen je kamen temeljac. Tim činom započela je izgradnja crkve, a četiri godine kasnije, u kolovozu 2015. crkva je posvećena na svečanoj misi.

Dubrovnik ispred ispred svog vremena

O tome kako je Dubrovnik imao prvu karantenu moglo se puno čitati u vrijeme pandemije koronavirusa. No jeste li znali kako je Dubrovačka Republika, među prvima u Europi imala kanalizacijski sustav, kao i sustav odvodnje oborinskih voda? Izgrađen je krajem 13. stoljeća, a o njegovoj kvaliteti najbolje govori podatak kako se velikim dijelom koristi i dan danas. Zbog načina na koji je izgrađen i naprednih tehničkih rješenja sustav je jedan od najznačajnijih spomenika kulturne baštine Dubrovnika.

Hrvatski nacionalni cvijet

Hrvatska svoj nacionalni cvijet nije imala do 2000. godine. Tada je, a na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, za nacionalni cvijet proglašena Hrvatska perunika. Iako je perunika odnosno iris raširena po cijelom svijetu Hrvatska perunika (Iris croatica) endemična je vrsta. Hrvatski naziv perunika potječe iz slavenske mitologije, od vrhovnog boga Peruna i njegove žene, boginje Perunike.

Ovih pet zanimljivosti samo su jedan mali dio onoga što Hrvatska kao zemlja nudi. Želite li doznati još činjenica o Lijepoj našoj, onda pratite donju poveznicu na još 10 zanimljivosti o Hrvatskoj.

Izvor: Croatia week

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.