Peti dan Camino Krk vodi vas kroz pitoreskna mjesta do Vrbnika središta otočke vinske priče

Trasom dugom 21,6 kilometara, hodočašće se iz Čižića vodi preko Solina, nastavlja šumovitom unutrašnjošću otoka prema Dobrinju i Sv. Vidu Dobrinjskom, sa završnicom u Vrbniku, do kojeg se dolazi iz Risike. Iz Čižića, šetnica uz obalu vodi do susjednih Solina, s time da ta dva naselja smještena uz plitku i toplu uvalu Soline povezuje lokalitet Meline, obalno područje poznato po crnom ljekovitom blatu. Ovo je odlično za oporavak namazati se blatom ako imate vremena i iskusiti ovaj poseban prirodni ljekoviti tretman.

Iznad Solina, koje je upisano među najstarija mjesta Dobrinjštine, na zaklonjenom brežuljku, smjestila se jednobrodna romanička crkvica sv. Filipa i Jakova. Šetnica se, kroz gusto šumsko područje, potom, uzdiže prema Dobrinju, središtu istoimene općine, čije srce krasi župna crkva sv. Stjepana, s time da se njezino ime, kao i ono samog naselja, prvi put spominju u najstarijem hrvatskom pravnom dokumentu pisanom glagoljicom – Darovnici slavnog Dragoslava – nastalom 1100. godine. Nedaleko od župne crkve, na prostoru starog groblja, uzdiže se dominantan barokni zvonik, a nadomak njega i crkva sv. Trojice.

Ovdje nas je dočekao direktor TZ Dobrinj i uz kavu smo predahnuli i doznali malo više o ovom zanimljivom području koje me podsjetilo na Grožnjan u Istri.

U Dobrinju nas je jutros dočekao direktor Visit Dobrinj Boris Latinović#caminokrk #caminokrkstory

Objavljuje Turističke priče u Ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Nakon obilaska Dobrinja i kraćeg pješačenja nogostupom uz cestu, sljedeća dionica hodočašća smještena je na ulazu u obližnje naselje Sveti Vid Dobrinjski. Riječ je o jednobrodnoj i jednoapsidalnoj crkvi sv. Vida čija se specifičnost ogleda u masivnom kamenom zvoniku naknadno dograđenom pred ulaznim pročeljem.

Nastavak šetnje otkriva ruševine napuštenog naselja Dolova, smještenog između Krasa i Gostinjca. Šetnja u smjeru jugoistoka, potom, dovodi do područja Općine Vrbnik, odnosno šumom posve prikrivenog kaštela Gradec – prvog posjeda knezova Krčkih Frankopana, poznatog i kao utvrda Rovoznik.

#caminokrk #caminokrkstory #visitdobrinj

Objavljuje Turističke priče u Ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Iz pitomog sela Risika, put iznova skreće prema obali gdje se u uvali Sv. Marek, usred malenog poluotoka, nalaze ostaci crkve sv. Marka. Šetnja se, dijelom uz obalu, a dijelom šumom, zatim, nastavlja sve do Vrbnika, najslikovitijeg otočnog naselja smještenog nad morem koji ponosno stoji na samom vrhu strme litice.

Mi smo zastali u uvali nakon Svetog Mareka i ovdje se iskupali u kristlano čistom moru i uživalo u toplom rujanskom moru i babljem ljetu. Imali smo zanimljivu dogodovštinu naime Lea i ja smo zaspale na plaži dok se Vera kupala i pustila nas da odmorimo. Kako smo zaspale na suncu bilo je zanimljivo kada smo se probudile obje smo vapile za vodom. Pitale smo kolegicu Veru zašto nas barem nije preokrenula, kao i meso na roštilju kada se ispeče s jedne strane. Smijeh je trajao do Vrbnika…

Uvale prema Vrbniku i u samom Vrbniku ne znate koja je ljepša i ovo nikako ne smijete propustiti. Moj savjet je da se odmorite i kupate u moru te potom krenete u Vrbnik na večeru i naravno – no vino, no Camino – uz vrbničku žlahtinu.

Vrbnik je posebno značajan kao glagoljaško središte ili, po mnogima, kolijevka glagoljice, budući da je upravo u vrbničkom glagoljskom skriptoriju nastao najveći broj do danas sačuvanih glagoljskih rukopisa. Vrbničkom starom gradskom jezgrom, s najuzvišenijeg dijela, dominira župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Osim župne crkve, vrbnička starogradska jezgra čuva još mnoge primjere sakralne arhitekture, ali i brojne druge znamenitosti poput Klančića – najuže ulice na svijetu, Knjižnice obitelji Vitezić, ili pak ostataka srednjovjekovnih zidina koje su jedan od niza tragova što su ih knezovi Krčki Frankopani ostavili na području Vrbnika. Na putu koji vodi prema vrbničkoj luci, kao sljedeća dionica, otkriva se crkva sv. Ivana Krstitelja, dok put prema Vrbničkom polju, skriva još jedan zanimljivi lokalitet – ostatke crkve sv. Mavra.

Rezime / Dan 5. Camino Krk / Čižići – Soline – Dobrinj – Vrbnik #caminokrk #caminocroatia #caminokrkstory #visitdobrinj #visitvrbnik

Objavljuje Turističke priče u Ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Za lakše snalaženje Camino Krk rutom, turističke zajednice na otoku Krku izradile su Camino Krk kartu, neophodnu za svakoga tko se odluči na ovaj poduhvat. Camino Krk karta sadrži točnu rutu i lokacije Camino pečata, dvojezične kratke opise i pregled svakog od sedam dana Camino Krk puta te osnovne savjete za hodočasnike.

Dan 5. #caminokrk #caminokrkstory #caminocroatia #caminohrvatska #VisitKrkCity #VisitVrbnik #VisitDobrinj

Objavljuje Turističke pričePonedjeljak, 13. rujna 2021.

Svoju Camino Krk kartu možete preuzeti u bilo kojoj od sedam turističkih zajednica otoka Krka

Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih plavo-žutih oznaka, a pored signalizacije rutu možete pratiti i putem online interaktivne karte te preko mobilnog telefona, GPS datotekom.
Na početnoj i završnoj točki Camino Krk rute, gradu Krku i naselju Kornić, postavljene su i info ploče sa osnovnim informacijama i kartom Camino Krk rute.

Što vas sve očekuje na vašoj Camino Krk avanturi možete pratiti i na Camino Krk Instagram  i  Facebook stranicama, gdje svakoga tjedna objavljujemo fotografije i informacije sa lokacije koje vas čekaju na vašoj ruti.

Ovaj dan ostao nam je pamćenju po pitoresknim mjestima i uvalama koje su uistinu nevjerojatne i mame vas na kupanje u moru. Jasno kruna svega je Vrbnik koji svakako trebate obići i istražiti brojne znamenitosti. Ovaj gradić sigurno će vas oduševiti, preporuka svakako za restoran s terasom na hridi gdje smo kušale odlične riblje specijalitete. Proći najužom ulicom na svijetu posebna je atrakcija kao i uspinjanje do stare gradske jezgre i šetnja neodoljivim uličicama u kojim se užitak izgubiti i istražiti ovaj biser otoka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.