Povodom svjetskog dana pizze koji se obilježava 9. veljače želim ovaj blog posvetiti kraljici gastronomije siromašnih i bogatih, mladih i starijih, malih i velikih, rasprostranjenom i popularnom svjetskom specijalitetu.
Sama sam velika ljubiteljica pizze i moji susreti sa dragim ljudima su često bila druženja uz pizzu, proslave rođendana, obljetnica ili jednostavno gastro užitak u društvu najmilijih.
Povijest pizze
Najpoznatije jelo u povijesti vuče svoje korijene još iz antičkog doba kada su drevni Feničani, Grci i Rimljani u brojnim prilikama blagovali plosnatu lepinju oplemenjenu mediteranskim začinskim biljem i češnjakom. Vojska perzijskog kralja Darija hranila se zapečenim tankim tijestom sa sirom i datuljama.
Dolaskom rajčice, koja se smatra kraljicom ljubavi, u Europu iz južne Amerike 1522. godine, dogodio se preokret. Rajčica se francuski zove pomme d’amour (jabuka ljubavi), a Talijani su prisvojili taj naziv u pomi d’oro iz čega proizlazi i današnji pomodoro, a prvi takav naziv zabilježen je u Toskani 1548.godine.
Rajčica se dugi niz godina smatrala otrovnom i koristila kao ukras u vrtovima.
Siromaštvo i glad su natjerali stanovnike Napulja da rajčicu dodaju na tijesto te je stvorena prva pizza nalik današnjoj.
Pizza je tada bila tijesto sa rajčicom i prehranjivala siromašne Napuljske obitelji, a prodavala se na otvorenim štandovima.
Kasnije se oplemenjuje sa sirom mozzarella koja se dobivala od mlijeka bivola. Napuljski specijalitet je postao poznat, te su u grad hrlili brojni znatiželjnici željni da isprobaju “jelo seljaka” pripremljeno od strane majstora za pečenje pizza – tzv. pizzaiola.
Kako je nastala Pizza Margherita?
Kraljica Margherita di Savoia je posjetila Napoli (Napulj) sa suprugom i poželila je da joj najpopularniji pizzaiolo Rafaelle Esposito u Napoliju pripremi specijalitet. Kako bi zadivio kraljicu napravio je više vrsta pizza: marinaru s češnjakom, napuljsku pizzu s inćunima i treću s umakom od rajčice, mozzarelom i bosiljkom. Kraljicu je oduševila pizza u bojama talijanske zastave , nadjevenu sastojcima crvene rajčice, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozarelle.
Pizza Margherita
Foto: Pixabay
Pizza Margherita-tricolore
Foto: Pixabay
Kraljicu je napisala zahvalu u Pizzeriji Brando, a u njenu čast pizza je dobila ime “Pizza Margherita”.
Put pizze u svijet
Krajem 19. stoljeća pizza se obogaćuje dodacima i puni inćunima, gljivama, maslinama i šunkom, sirom i kobasicama. Iz Italije je doseljenici donose u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama, no 1905. godine Gennaro Lombardi otvara prvu pizzeriju u New Yorku. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzeria postoji i danas iako nije na istoj lokaciji i dalje koristi originalnu peć iz 1905. godine.
Europska unija 2009.godine donijela je odluku za zaštitu originalne Napuljske pizze Neapolitan (Napolitana).
Ta je pizza odredbom postala dio europske baštine i sve pizzerije koje pripremaju originalnu pizzu Neapolitan moraju poštivati stroge standardne glede sastojaka i upotrebljavati samo San Marzano rajčice i mozzarellu od svježeg bivoljeg mlijeka.
Konoba Pizzeria Aquarius
Foto: Eda Mužica
Akvarij u Aquariusu
Foto: Vorić Josip-Bepo
Prva istarska Pizzeria Aquarius
Nekada smo mi Istrijani išli na dobru pizzu u Trst. Obzirom da je moj rodni gradić na brijegu Buje vrlo blizu granice otići na pizzu kod bivšeg Ponte Rosso uz obavezni shopping nije bio problem.
Ipak, Buje je grad kreativnih ljudi i u jednom od sljedećih blogova ću otkriti skrivene čari toga grada.
U mom gradu gospodin Bepo, Josip Vorić dosjetio se i otvorio u bivšoj Jugoslaviji davne 1988. prvu pizzeriu Aquarius u Istri takve vrste.
Kao tinejdžeri smo odlazili u taj Aquarius , koji je između ostalog imao i akvarij sa ribicama. Puno dječjih rođendana je proslavljeno u pizzeriji, a također i tinejdžerskih.
Danas je ova pizzerija postala prava mondena i avangardna pizzerija koja osim klasičnih pizza nudi i novitete.
Prvi su otvorili i prvi su počeli nuditi zdrave vrste pizza. Pizze sa integralnim pirovim brašnom, koji sami uzgajaju kao i druge namirnice koje koriste u pripremi pizza. Isto tako namirnice koje koriste poput mozarelle su autohtonog istarskog porijekla mljekare Latus, kobasice, povrće iz vlastitog uzgoja, Tartufi svježi naribani autohtoni istarski.
Pir je nekada u Istri bio namirnica koja se često koristila, nazivala se šegala, a poznata je kao vrlo zdrava i ljekovita za cijeli organizam.
Posebnost vizije obitelji Vorić, Josipa – Bepa i Karmen je što su spojili suvremeno i tradicionalno, kreativnost i izvrsnost, i prvi krenuli sa novitetima uz domaće proizvode.
Bepo se o pripremi pizza educirao u Italiji, kod svjetskog šampiona, pa ne čudi da su on i njegov tim ostvarili impresivne rezultate na svjetskim natjecanjima. Dva su puta bili najbolji hrvatski predstavnici na Pizza World Champion natjecanju u Parmi u konkurenciji od 700 natjecatelja!
Kvalitetu pizze od domaćeg pšeničnog ili pirovog brašna iz vlastite proizvodnje, potvrdio je i prošlogodišnji uspjeh na svjetskom prvenstvu pizzaiola u Parmi, na kojem je sudjelovalo 800 majstora u pripremanju tog popularnog jela. Bepo Vorić i pizzaiolo iz Aquariusa Ognjen Podunavac svrstali su se među deset posto najboljih u svijetu kao najbolja hrvatska ekipa na tom velikom natjecanju, manifestaciji koja se održava već 28 godina.
Pogled na Buje u magli iz Aquariusa
Foto: Eda Mužica
Pizza Regina
Foto:Konoba Pizzeria AquariusPizza od pirovog tijesta, salsa, mozarella burata, dry age beefsteak, rukola i parmezan
Foto: Konoba Pizzeria AquariusPizza Tradizioni -Campionato
Foto:Konoba Pizzeria AquariusPizza Tradizioni – Campionato
Foto: Konoba Pizzeria Aquarius
Ove je godine Pizza Regina osvanula u albumu Campionato mondiale della pizza.
Ponuda je jedinstvena i neobična.Ovdje mogu degustirati i uživati u pizzama gurmani koji vole novitete, ljudi na zdravoj prehrani, i oni koji vole klasične pizze.
Ljubitelji ribljih delicija mogu uživati u pizzi Mediterranea koja spaja oradu, kanaštrele i tikvice.
Pizza Regina, koja je osvanula ove godine u albumu Campionato mondiale della pizza u Svjetskom natjecanju pizza, mami gurmane vrhunskom istarskom mozzarellom, kremom od maslina i melancana, čipsom od rukole, mortadelom od vepra s tartufima i ovčjim sirom s tartufima.
Za klasičare, tu je Rustica s domaćom kobasicom i crvenim radičem, a Jesenska čarolija nudi kremu od buče, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku i boškarin.
Pizza Tradizioni-Campionato (Parma) sa mozarellom buffalom, kremom od divljih šparuga, crnog tartufa, vrganja i domaće pancete.
Objedinjena ponuda pizza istarskim autohtonim namirnicama sljubljuje se uz kvalitetna vina Vorić iz vlastitih vinograda. Ponuda Konobe Pizzerie Aquarius je proširena, osim pizza ima tu još finih domaćih jela i delicija. Najbitnija je misija obitelji čiji je cilj pružiti domaće iz vlastitih uzgoja ili istarskih proizvođača, edukacija i usavršavanje, te inovativnost koja daje dugoročni dobar poslovni rezultat.
Polje pšenice obitelji Vorić
Foto: Josip Vorić
Foto: Konoba Pizzeria Aquarius
Konoba Pizzeria Aquarius
Foto: Eda Mužica
Nakon toliko pisanja morala sam napraviti vlastitu pizzu. Uz moju pjesmicu želim Vam dobar tek!
Oda pizzi
Ukusna i mirisna, užitak za nepce i oko,
kroz sva 4 godišnja doba,
svatko tko je jednom proba,
očaraće ona svakog od kralja do roba.
Margherita je kraljica bila,
Pizzu je zaželila,
Želja joj se ispunila,
i pizzu u bojama talijanske zastave je dobila.
Margheritu vole djeca i mladi,
nekada je bila siromasima spas od gladi,
4 godišnja doba ili Quatro stagioni,
per assaggiarla ci sono 4 ragioni.
Istriana je pizza sa istarskih strana,
pršut, sir, masline i malo Granpadana,
sve je to autohtona hrana,
i omiljena pizza istarskih gurmana.
Regini – Kraljici,
Kreme od ulike, čipsa od rukole, istarske mortadele,
u talijanskom svjetskom albumu slike se njene dijele,
guštiranje mortadele od vepra s tartufima i ovčjim sirom,
ispuniće vam želudac posebnim mirom.
Svi pizza gurmani,
u carstvo pizza ste pozvani,
kada ste tužni i veseli,
mršavi i debeli.
Sretan vam svjetski dan pizza u zakašnjenju!😊🍽
Autor Gastro poezije Oda pizzi: Eda Mužica