Planina smeća: Japan od srpnja uvodi ograničenja i naknadu za posjet planini Fuji

U pokušaju zaštite od pretjeranog i neuravnoteženog turizma, Japan ove godine uvodi nova ograničenja za posjetitelje jedne od svojih glavnih atrakcija.

Planina Fuji, inače na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, doživjela je eksploziju broja posjetitelja što sa sobom nosi zabrinutost zbog odbačenog smeća i sigurnosti planinara.

Kako bi pomogle u čišćenju planine i očuvanju njezinog okoliša, japanske vlasti odlučile su uvesti naknadu i dnevni limit za posjetitelje duž najpopularnije staze. Mjere stupaju na snagu 1. srpnja 2024. 

Image by Walkerssk from Pixabay

Yoshida

Staza Yoshida najpopularniji je uspon zahvaljujući lakom pristupu iz Tokija i dovoljnog broja planinskih koliba duž rute koje nude smještaj i obroke.

Vlada japanske prefekture Yamanashi, koja nadzire aktivnosti planinarenja, smatrala je potrebnim radi zaštite okoliša uvesti naknadu. Također će provesti dnevno ograničenje broja ljudi kojima je dopušteno penjanje na planinu stazom Yoshida.

Ograničenje će biti 4000 planinara dnevno, a počet će se provoditi od 1. srpnja ove godine, što označava početak 70-odnevne ljetne sezone penjanja. Penjačima će također biti zabranjen početak uspona između 16 i 2 sata ujutro.

/// Kraj besplatnog turizma za sve? Kako očuvati najljepša mjesta za buduće generacije

Ogroman porast broja posjetitelja

Image by Kanenori from Pixabay

Lani je, prema japanskoj vladi, Yoshida stazu pohodio ‘neviđeni broj’ penjača, sličan priljev se očekuje i ove godine. Ukupno se na planinu 2023. popelo 221.322 penjača, a više od polovice ih je odabralo upravo ovu rutu.

Porast posjetitelja doveo je do nakupljanja odbačenog smeća duž puta, kao i do prometnih gužvi koje su rezultirale nesrećama i ozljedama.

Također postoji zabrinutost zbog neiskusnih planinara koji biraju ovu rutu, ali se u blizini vrha gdje ima manje objekata nađu u poteškoćama.

Naknada

Dužnosnici još nisu otkrili kolika će biti naknada, najavili su objavu iznosa do veljače. U planu je postavljanje kapije na ulazu na stazu Yoshida gdje će se vršiti naplata.

Vlasti navode kako će prihod biti uložen u izgradnju skloništa duž staze za korištenje u slučaju vulkanske erupcije te za održavanje pješačke rute.

Inače, penjači koji se penju na planinu bilo kojom stazom, potiču se unatrag 10 godina na dobrovoljnu uplatu iznosa od 1000 jena (6,20 eura) po osobi za očuvanje planine, prenosi portal HrTurizam.hr

Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.