“Plesači” u Makarskoj zatvaraju ovogodišnji “Okolo na moru”

Umjetnički susreti “Okolo na moru” po Makarskoj nastavljaju se i u rujnu. U dvorištu Glazbene škole “Plesači”, kiparice Ana Marije Maravić, pronašli su svoje savršeno mjesto za otplesati zadnji ples ovoga ljeta. Sve do 12. rujna “Plesači” će se skrivati u krošnji stabla ispred Galerije Antun Gojak, upijati zvukove glazbe i vibracije umjetnosti te se igrati s vjetrom i svjetlom.

Mlada zagrebačka kiparica Ana Maria Maravić kroz seriju skulptura od terakote nazvanu “Plesači” promatra život kao melodiju, a ljude kao plesače koji biraju svoje pokrete, svjesno ili nesvjesno.

To je treće, ujedno i posljednje ovogodišnje umjetničko iznenađenje projekta “Okolo” koji je u Makarskoj tijekom ljeta, umjetničkim intervencijama prethodno predstavljenima na zagrebačkom izdanju, udahnuo novi život u neke od najljepših makarskih kala i dvorišta stare gradske jezgre.

Tako je u srpnju na Lištunu postavljena zanimljiva instalacija mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom “Među oblacima”, a u kolovozu svoje radove, “Imaš zlatne ruke” je predstavio dizajnerski kolektiv The All.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik, “Okolo” oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

Ove godine “Okolo” se udružuje s projektom “Maestrale” koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada te postaje mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pružajući priliku za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije.

Podsjetimo, projekt “Okolo” 2018. godine pokrenule se Nas dve, odnosno Ana Mikin i Tina Kovačićek u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Dosada je postavljeno više od pedeset umjetničkih instalacija i zanimljivih intervencija kojima je projekt obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Naslovna fotografija: Ivona Bezmalinović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.