Gdje se što jede u Hrvatskoj? Dani okusa hrvatske tradicije u preko 100 restorana uz promotivne cijene menija do 30 eura

Nacionalna manifestacija 4. Dani okusa hrvatske tradicije održat će se od 17. studenog do 3. prosinca 2023. Očekuje se kako će ovogodišnje izdanje uključiti oko stotinu ugostiteljskih objekata s područja 16 hrvatskih županija koji nose standard “Okusi hrvatske tradicije”.

/// Znate za koja hrvatska jela zna cijeli svijet?

dani okusa tradicije zagrebačke županije
Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Tijekom tri tjedna trajanja manifestacije ti će objekti svakodnevno nuditi po dva različita menija, sastavljena od najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela, uz obaveznu čašu pića što je novost u ovogodišnjem izdanju manifestacije. Restorani će oblikovati svoju ponudu prema vlastitom izboru, po promotivnim cijenama do 30 eura.

Okusi i mirisi lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina, pića i “domaćih” poljoprivrednih proizvoda doživljaj su za “dušu i tijelo”. Doživljaj koji osvaja i ispunjava. Susresti se s njima znači upoznati bogatstvo i raznolikost koja je s jedne strane nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta, ili s druge strane osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama. I jednima i drugima šarm je u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice.

Dani Okusa hrvatske tradicije
Foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

Dani okusa 2023. u 12 županija

Objekti nositelji standarda Okusi Hrvatske tradicije razastiru pred vas široku paletu gastronomskog blaga. Mirisi i okusi tradicije kojima odišu pružit će vam istinski užitak blagovanja. Četvrti Dani Okusa hrvatske tradicije održat će se u više od sto restorana diljem cijele Hrvatske.

Hrvatska kuhinja je heterogena i poznata kao kuhinja više regija. Svaka regija iskorištava svoj potencijal i od toga radi ukusnu i finu hranu. No definirati izvorno autohtono jelo je poprilično teško jer povijest govori o isprepletenosti života različitih naroda ali i susjednih zemalja. Tako smo kroz interakciju s njima preuzeli i neke njihove recepte i namirnice. Kopnena je kuhinja, zbog bliskosti sa susjednim kulturama, turskom i mađarskom, u svoj repertoar uvrstila začine poput bijelog luka, papriku i biber te mast za kuhanje. Priobalna kuhinja zbog utjecaja grčke i rimske kuhinje najviše koristi maslinovo ulje i začine kao što su ružmarin, lovorov list, origano, kadulja, klinčić, cimet i sl.

Festival Dani okusa objedinjuje 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi Zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi Varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija),Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija).

/// Dani Okusa hrvatske tradicije – Srijem i Slavonija pozivaju Vas na gurmanski doživljaj

Foto: Mario Jukić

Turističke zajednice županija koje sudjeluju u projektu ujedno su i potpisnice Sporazuma o suradnji na zajedničkom upravljanju, razvoju i realizaciji projekta Okusi hrvatske tradicije, što je jedna od najvećih javno-privatnih projektnih suradnji u sustavu hrvatskog turizma.

Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr

Naslovna fotografija: Rene Karaman/ TZ Požeško slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.