Nove europske destinacije upisane na UNESCO Popis svjetske baštine

Nakon što je prije nekoliko dana Liverpool brisan s popisa Svjetske baštine, Odbor za svjetsku baštinu, koji do kraja ovog mjeseca zasjeda u Kini, upisao je novih pet svjetskih kulturnih znamenitosti, uključujući jedno transnacionalno dobro. Čak četiri svjetske kulturne znamenitosti nalaze se u Europi, a jedini neeuropski predstavnik je kulturno područje Ḥimā u Saudijskoj Arabiji.

Transnacionalno mjesto – Veliki lječilišni gradovi Europe

Transnacionalno mjesto “The Great Spa Towns of Europe” obuhvaća 11 gradova smještenih u sedam europskih zemalja: Baden bei Wien (Austrija), Toplice (Belgija), Františkovy Lázně, Karlovy Vary i Mariánské Lázně (Češka); Vichy (Francuska); Bad Ems, Baden-Baden i Bad Kissingen (Njemačka), Montecatini Terme (Italija) i Grad Bath (Ujedinjeno Kraljevstvo). Svi su se ti gradovi razvili oko prirodnih izvora mineralne vode. Svjedoče o međunarodnoj europskoj lječilišnoj kulturi koja se razvila od početka 18. stoljeća do 1930-ih, što je dovelo do pojave velikih međunarodnih odmarališta. Ova mjesta utjelovljuju značajnu razmjenu ljudskih vrijednosti i razvoja u medicini, znanosti i balneologiji, odnosno znanosti koja proučava metode liječenja s pomoću prirodnih mineralnih voda i muljeva.

Svjetionik Cordouan u Francuskoj

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svjetionik iz Cordouana uzdiže se na plitkoj stjenovitoj visoravni u Atlantskom oceanu na ušću Gironde, u vrlo izloženom i neprijateljskom okruženju. Izgrađen blokovima od bijelog vapnenca na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, dizajnirao ga je inženjer Louis de Foix, a preuredio inženjer Joseph Teulère krajem 18. stoljeća. Remek-djelo pomorske signalizacije, Cordouanov monumentalni toranj utjelovljuje velike faze arhitektonske i tehnološke povijesti svjetionika, a izgrađen je s ambicijom da nastavi tradiciju poznatih antičkih svjetionika.

Mathildenhöhe Darmstadt u Njemačkoj

Koloniju umjetnika iz Darmstadta na Mathildenhöheu, uzvišenju iznad grada Darmstadta u zapadnoj središnjoj Njemačkoj, uspostavio je 1897. godine Ernst Ludwig, veliki vojvoda Hessena, kao središte novih reformskih pokreta u arhitekturi, umjetnosti i obrtu. Zgrade su kreirali članovi kolonije, odnosno umjetnici, kao eksperimentalni rani modernistički životni i radni okoliš. Kolonija je proširena tijekom uzastopnih međunarodnih izložbi 1901., 1904., 1908. i 1914. Danas nudi svjedočanstvo o ranoj modernoj arhitekturi, urbanističkom planiranju i krajobraznom dizajnu, a sve je to bilo pod utjecajem pokreta za umjetnost i obrt i bečke secesije.

Ciklus freski iz 14. stoljeća u Padovi, Italija

Mjesto se sastoji od osam vjerskih i svjetovnih građevinskih kompleksa unutar zidina povijesnog grada Padove. Tu se nalazi izbor ciklusa freski oslikanih između 1302. i 1397. godine od strane različitih umjetnika za različite vrste zaštitnika i unutar zgrada različitih funkcija. Ipak, freske održavaju jedinstvo stila i sadržaja. Kao cjelina, ovi ciklusi fresaka ilustriraju kako se tijekom stoljeća umjetnost razvijala uz novi kreativni zamah i razumijevanje prostorne reprezentacije.

Na UNESCO-vom popisu Svjetske kulturne i prirodne baštine trenutno se nalazi 1125 lokacija u cijelom svijetu, od kojih je 51 u opasnosti. Do kraja mjeseca očekujemo kako će Odbor za svjetsku baštinu na svom zasjedanju odabrati i nove znamenitosti, jer nominiranih, nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, ne nedostaje. U razmatranje će se naime uzeti 39 nominacija, od kojih je čak 31 kulturna znamenitost.

Izvor: UNESCO
Fotografije: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije