Ponta Lopud: Lopud središte filmske industrije, ali i vrhunske gastronomije

Lopud je ovih dana kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti. Osim talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije, koji će dobiti priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije, u bogatom filmskom programu Ponta Lopud Festivala moći će uživati i publika. 

U srijedu navečer otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud Festivala konferencijom za medije glavnog mastera Joela Coena. Tijekom pressice Coen je predstavljajući svoj današnji masterclass govorio o svojoj pedagoškoj strategiji: – Radoznao sam koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti. 

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva. Govoreći o samom procesu stvaranja. – Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi, istaknuo je Joel.

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost Ponta Lopuda, kojeg obožavaju uzvanici, predavači, moderatori i sudionici jer je to festival bez glamura, crvenog tepiha i natjecateljskog dijela.To je i želja osnivača Festivala Tilde Grossel Bogdanović i Mirsada Purivatre, koji žele razvijati Lopud kao jedan popuno novi festivalski projekt koji nikad neće postati ni Cannes, ni Sarajevo, nego će uvijek ostati Lopud! 

Nakon konferencije za medije uslijedila je prva filmska projekcija Coenovog nagrađivanog filma Fargo pod vedrim nebom na plaži La Baja RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness. Tom prigodom obratio se mnogobrojnoj publici i zaželio im da uživaju u filmu na posebnoj lokaciji u ovom divnom dijelu svijeta. Također ih je pozvao da pogledaju izvrsni filmski program tijekom Festivala. U noći otvorenja posjetitelji su uživali u pogledu na lopudsku uvalu uz svjetlucave boje vatrometa te u raznovrsnoj autohtonoj gourmet ponudi lokalnih restorana.  

Na Ponta Lopud Festival, koji traje od 22. do 27. lipnja, došli su nagrađivani filmski umjetnici koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije: Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowski, Antonio Sanchez. Sudionici masterclassa su redateljice i redatelji, glumice i glumci, snimateljice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. 

Večeras je na programu projekcija filma Zemlja nomada, premijerno prikazanog na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao). 

Za završnu večer Ponta Lopud festival najavljuje glazbeno-filmski spektakl, projekciju filma Birdman u jedinstvenoj atmosferi Franjevačkog samostana – Lopud 1483, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji će partituru za bubnjeve odsvirati uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. Birdman je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine.

Dobitnik je četiri nagrade Oscar i to za najbolji film (Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole), najbolju režiju (Alejandro G. Iñárritu), najbolji scenarij (Alejandro G. Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo) i najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki). Antonio Sanchez dobio je nagradu Grammy 2016. godine za djela koje je skladao za film Birdman.

Chefovi Gault&Millau Croatia kuhaju za filmske zvijezde na Lopudu

Ponta Lopud Gourmet program gostima na Lopudu za vrijeme festivala pruža jedinstvenu priliku da kušaju neka od najuzbudljivijih jela osebujne hrvatske kuhinje. Najbolje iz mora i s kopna na četveroručnim večerama spajat će renomirani gostujući i domaći chefovi. Tradicionalna jela i okusi Mediterana u modernoj izvedbi bit će poslužena uz odabrana vina dalmatinskog juga. 

Svi gosti moći će uživati u jelima nagrađivanih chefova hrvatske Gault&Millau zajednice Vesne Miletić, Denija Srdoča i Branimira Tomašića, dok posebnu večeru dobrodošlice za goste priprema Chef Marijo Curić, chef Restaurant 360 Dubrovnik (Gault&Millau Croatia Trofej za najbolje restorane 2021 i 2022, Michelin*), na kojoj će se posluživati vina vinarije Saint Hills Winery. Cijena svake večere s 5 do 6 sljedova je 750 kn uz uključena vina, a do njih je dodatno organizirana linija iz Dubrovnika za Lopud svakog dana u 18 sati, s povratkom u ponoć.

Raspored večera u restoranima na otoku Lopudu donosimo u nastavku, a za rezervacije kliknite na ime restorana.

Četvrtak 23. lipnja 2022. u 20.30, Restoran Mandrač

Chef Vesna Miletić – Restoran Tač, Zagreb: G&M Croatia Trofej chef tradicijske kuhinje 2019., Michelin Bib Gourmand i chef Damir Šarić, za Restoran Mandrač, LopudVina: Rizman

Petak, 24. lipnja 2022. u 20.30, Restoran Dubrovnik

Chef Deni Srdoč – Restoran Nebo, Hotel Hilton Rijeka: Gault&Millau Croatia Trofej mladí talent godine 2018., Michelin* i chef Vesko Šapić – Restoran Dubrovnik, LopudVina: Volarević

Subota,25. lipnja 2022. u 20.30 Restoran Obala 

Chef Branimir Tomašić – Restoran Mala Hiža, Čakovec: Gault&Millau Croatia Trofej chef tradicijske kuhinje 2018., Michelin preporuka i chef Ivo Frka – Restoran Obala, LopudVina: Terra Madre, vinogorje Komarna i gostujuća vinarija Štampar 

Izvor i foto: Ponta Lopud, Gault&Millau

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.