Posveta Ester Mazzoleni – ženi čiji je svjetski uspjeh zaboravljen

U šibenskom glavnom gradskom parku postavljen je pet metara visok i pola tone težak gramofon. Posveta je to svjetski poznatoj opernoj divi, rođenoj Šibenčanki, Ester Mazzoleni.

Ester Mazzoleni, umjetnica je svjetskoga glasa koju mnogi glazbeni povjesničari smatraju jednim od najvećih soprana prve polovice dvadesetog stoljeća. U povijest je ušla i kao prva operna pjevačica koja je nastupila u Areni u Veroni, danas najvećoj i najprestižnijoj otvorenoj opernoj pozornici na svijetu. U čast 140. obljetnice njenog rođenja na središnju je fontanu u Perivoju Roberta Visianija postavljena velika skulptura mehaničkog gramofona sa zvučnicom i replikom gramofonske ploče iz 1909. godine.

Riječ je o impozantnoj, čelično – aluminijskoj konstrukciji visine oko pet metara i teškoj gotovo pola tone.  U podnožju gramofona, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim godinama i događajima iz života Ester Mazzoleni i njezine obitelji koja je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji šibenskog kazališta.

Na taj način šibenski adventski sajam Adventura i šibenska mreža kulturne suradnje Kolektiv 4B kojoj je povjerena izrada gramofona, nastavljaju tradiciju oživljavanja uspomena na nekad slavne, a danas pomalo zaboravljene Šibenčanke i Šibenčane.

– Lanjska inicijativa oživljavanja lika i djela Roberta Visianija iznjedrila je travanjski “Festival prirode”, pa se nadamo kako će i ova obljetnička priča dobiti svoj nastavak u vidu koncerata, izložbi i događanja kroz godinu. Cilj nam je bio uključiti što više ljudi kako bi priča o Ester Mazzoleni nastavila živjeti, poručio je Hrvoje Jelković, koordinator udruge Kolektiv 4B.

Izvor fotografija: Adventura Šibenik

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.