Potraga za zmajem – priča o čovječjoj ribici

spot_img

Znate li kako se, prema legendi, nekoć vjerovalo kako u špiljama žive zmajevi i kako su čovječje ribice njihova djeca? O čovječjim ribicama još uvijek se ne zna mnogo pa stoga i dalje, zbog svojih karakteristika, plijene pažnju znanstvenika, ali i javnosti. U sklopu redovitog istraživanja i monitoringa špilja u Nacionalnom parku “Krka” snimljen je edukativno-dokumentarni film o jednom od njihovih najpoznatijih, ali i najskrivenijih stanovnika – čovječjoj ribici.

Kako bi se pronašlo tog iznimnog vodozemca, potrebno je zaroniti u mrak drevnog podzemnog svijeta. S teškom opremom i s puno poštovanja u vode špiljskog sustava Miljacka I – V zaputili su se snimatelji Mégane Chêne i Florian Launette, speleolozi Petra Kovač Konrad i Marko Studen i biolog Dušan Jelić, u potrazi za zmajem. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučene timove speleologa, pa se aktivnost speleologa u dubokim jamama i složenim špiljama može opisati kao vrsta podzemnog alpinizma.

Proteus anguinus, jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju, endem je i najveća podzemna vodena životinja dinarskog krša. Oči su joj potpuno zakržljale, skrivene pod kožom. Izduženo, sitno tijelo bijele je boje s blagim nijansama žute i ružičaste pa je, zbog sličnosti s ljudskom kožom, dobila ime čovječja ribica. Diše na tri načina: škrgama, plućima i kožom. Ima izvrstan njuh za pronalazak oskudne hrane. Živi do devedeset godina, a treba joj šesnaest do osamnaest godina da odraste, kao i čovjeku.

Na području Nacionalnog parka “Krka” čovječja ribica otkrivena je 1989. godine u špilji Miljacka II. Danas se zna kako stalna populacija obitava u četirima speleološkim objektima na području NP “Krka”. Monitoring vrste na području Parka pokazao je kako je njezina populacija stabilna.

Snimanjem podzemnog svijeta čovječje ribice dobiveni su vrijedni materijali koji se mogu pogledati na YouTube kanalu Javne ustanove “Nacionalni park Krka”. Snimanja u sustavu Miljacka I – V kao lokalitetu s najvećom populacijom čovječje ribice na području Nacionalnog parka bila su fokusirana na prikupljanje krupnih kadrova te vrste. Uz čovječju ribicu, u prvom jezeru obitava izuzetno bogata i raznolika ostala podzemna vodena fauna, pa su snimljeni i kadrovi rakušaca.

Nastavak je to projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka “Krka” u njihovom izvornom okolišu.

Izvor fotografija: Nacionalni park “Krka”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.