Priča o pjesmi “Tiha noć”

Približavamo se najvećem blagdanu, rođenju malog Isusa, pripremamo se za novi susret, s nadom da će nam to djetešce koje se rodilo u siromaštvu u štalici, na slamici, u društvu magarčića i kravice, u naručju Marije i Josipa, darovati mir, radost i puninu u srcu.

Foto: Eda Mužica

Isus je bio siromašni kralj ljudskih srca, kojemu su se prvi poklonili pastiri s ovčicama, a sljedeći mudraci s Istoka koji su u svojoj mudrosti pratili zvijezdu i donijeli mu darove, jer su znali da se rodio Spasitelj svih ljudi.

Nekad davno, prije 200 godina rodila se jedna divna pjesma čija je melodija poznata svakom uhu, od djeteta do odraslog. Ta se pjesma zove “Tiha noć”, najpoznatija božićna pjesma, čiji je tekst napisao Joseph Mohr, a uglazbio je Franz Gruber.

Priča o Tihoj noći

U prelijepom baroknom austrijskom gradu Salzburgu, u kojem je vladao princ nadbiskup živjela je tkalja Ana. Ana je bila siromašna i sama na svijetu.

tiha noć, Salzburg-Dvorac Hochensalzburg
Salzburg-Dvorac Hochensalzburg, foto: Tanja Božić

Jednoga dana Ana se zaljubila u vojnika, koji je služio vojsku u gradu. Začeli su dijete, za koje vojnik nije htio preuzeti odgovornost. Dijete se rodilo 11. prosinca 1792. godine, a Ana mu je dala vojnikovo prezime i nazvala ga Joseph Mohr. Ana je tada bila odbačena od društva, a djetetu je kum bio gradski krvnik. Brinula se za dijete najbolje što je mogla. Ipak, lokalni je svećenik prepoznao Josephovu inteligenciju i smisao za glazbu. Zahvaljujući njemu pohađao je školu, završio sjemenište i postao svećenik.

Postao je kapelan crkve Sv. Nikole u Obendorfu, blizu Salzburga. U župi je postao prijatelj Franza Grubera, sina tkalca koji nije cijenio glazbu. Gruber je želio postat glazbenik, a skrivajući se od oca, uz svećenikovo dopuštenje, vježbao je u župnoj crkvi. Na kraju je Gruber postao mjesni učitelj glazbe. Mohr i Gruber su dijelili zajedničku ljubav prema glazbi i obojica su svirali gitaru.

tiha noć, Salzburška katedrala (Salzburger Dom)
Salzburška katedrala (Salzburger Dom), foto: Tanja Božić

Premijera Tihe noći

23. prosinca 1818. godine Mohr je išao u posjetu majci i novorođenom djetetu, stao je pri povratku uz rijeku i meditirao o prvom Božiću. Napisao je pjesmu o vjerskom događaju i nazvao je “Tiha noć, sveta noć”. Opisao je u pjesmi misterij Isusova rođenja i utjelovljenja Isusa Krista Spasitelja, Sina Božjega i Svjetla ljubavi, koji je rođen od Marije, svijet ispunio iskupljujućom milosti .

Jaslice u Crkvi sv. Nikole Barban, foto: Dean Visintin

Kada se vratio u župu, rečeno mu je da su orgulje uništene. Župa je bila siromašna, približavao se Božić, a župljani su strahovali kako će imati Tihu polnoćku. Otac Mohr je otišao Gruberu i dao mu tekst da ga uglazbi i da napiše melodiju za sviranje na gitari. Tako je na polnoćki 1818. godine Tiha noć, duboka i jednostavna pjesma, koja se odmah svima svidjela, imala svoju premijeru.

Kako je pjesma dobro primljena u cijeloj zemlji, pruski kralj Fridrik Vilhelm IV nakon što je čuo pjesmu, naredio je da se diljem zemlje pjeva na blagdanskim i božićnim slavljima.

Skladba je postala poznata , a nitko nije znao autora. Tako je kralj naredio potragu, koja je došla do samostana Svetog Petra u Salzburgu, gdje im je sin F. Grubera Felix ispričao priču o pjesmi koja se u originalu zove “Stihle Nacht, Heilige Nacht”. Uputio ih je na svog oca, koji je tad bio voditelj zbora u župi. Otada su Mohr i Gruber prepoznati kao autori skladbe.

Neka vas riječi ove pjesme pripreme za proslavu Božića i ugriju vaša srca.

Tiha noć u Bujštini

Kao moj poklon pridodajem običaj iz mog kraja Bujštine, gdje se u predblagdansko vrijeme svake godine održava susret crkvenih zborova. Tako je i 2019. godine održan koncert u crkvi Majke Milosrđa u Bujama s mnogim zborovima i klapama. Izdvajam zbor Zajednice Talijana CI Buie, kojeg sam nekada bila sudionik, s pjesmom u talijanskoj verziji Astro del Ciel. Najčešće se ta pjesma pjeva na kraju zajedno sa ostalim zborovima.

Tiha noć, sveta noć!
Ponoć je, spava sve,
samo Marija s Josipom bdi,
divno Djetešce pred njima spi,
rajski resi ga mir,
rajski resi ga mir.

Tiha noć, sveta noć!
Pjesmica anđelska
miljem otajnim napunja zrak,
bajna svjetlost rasvjetljuje mrak,
kraj pretvara u raj,
kraj pretvara u raj!

Tiha noć, sveta noć!
Pastiri, amo svi
pjevat Isusu anđela poj,
s Majkom poklon prikazat mu svoj,
srce dat mu na dar,
srce dat mu na dar.

Posvećeno mojoj mami u zahvalu za ljubav i toplinu, neka te anđeli čuvaju.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.