Priče o Frankopanima u Starom gradu Ozlju

“Frankopanska večer u Ozlju” održana u četvrtak 2. lipnja 2022. u Starom gradu protekla je neuobičajeno i svečano istodobno.

Već na gradskim vratima u goste je na veliki popis upisao frankopanski pisar – i to glagoljicom. Nekima je to bilo prvi puta da svoje ime vide napisano na tom starom hrvatskom pismu. Odmah iza gradskih vrata sudionike je dočekala kneginja Ana Katarina koja ih je provela kroz dvorište i ispričala priču o sebi i Petru Zrinskom.

U prolazu kroz veliku dvoranu posjetitelji su pogledali zbirku grafika hrvatskih knezova iz privatne zbirke Frana Petra Reizla, prvi puta izloženu javnosti povodom “Frankopanske večeri”.

Na velikoj terasi goste je dočekala “Frankopanska trpeza” – promotivni projekt kojim koordinira Darko Antolković s ciljem udruživanja poduzetnika koji svoje proizvode povezuju s frankopanskim nasljeđem – Pivovara Podrum iz Karlovca sa svojim Frankopanskim pivom kneginje Beatrice, Sirana Jagarka iz Modruša sa Frankopanskim sirevima kneza Bartola i Reizl Chocolates iz Zagreba koja je prvi puta predstavila Frankopanske čokolade posvećene kneginji Ani Katarini Frankopan Zrinski. Uz njih bili su izloženi i prigodni suveniri od kojih izdvajamo “Vrećicu krčke soli” u izradi Andreje Radojčić iz Karlovca.

Kneževske stolove ukrasila je Cvjećanica Sora iz Karlovca posebnim cvjetnim aranžmanima nazvanim “Karlovački ljiljani” upravo kao i priča koju nam je pročitao autor knjige “FRANGERE PANE – Priče o Frankopanima”, naš karlovački književnik Tomislav Beronić.

Na samom početku događanja autor se uručivanjem svoje knjige zahvalio gospodinu Mladenu Kuki i Družbi “Braća hrvatskog zmaja” na ustupanju prekrasnog prostora Starog grada Ozlja, a gospodin Kuka je nazočnima u svojstvu domaćina poželio dobrodošlicu i ugodan boravak.

Sudionike večeri u predstavljanje knjige uveli su organizatori: Bogdan Bošnjak, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj i predsjednik Književnog kruga Karlovac Damir Valent koji je istaknuo da je ovaj događaj dio višegodišnjeg projekta “Čitam dakle postojim”.

U središnjem dijelu večeri gosti su pljeskom dočekali kneginju Anu Katarinu i kneza Petra Zrinskog koje su ove večeri utjelovili Andreja Radojčić i Stjepan Bezjak, direktor Zavičajnog muzeja Ozalj. Svoj pozdravni govor uzvanicima kneginja i knez popratili su ritualnim lomljenjem frankopanskog kruha, a dvorjanke su se pobrinule da svatko dobije po komadić i time, simbolički, prime nagradu – muževi za vjernu službu knezu i domovini, a žene za čuvanje obitelji.

Na kaštelanov poziv pisar, Tomislav Beronić, uručio je svoju knjigu knezu i kneginji te je u nekoliko rečenica opisao njezin sadržaj, a potom pročitao priču inspiriranu vjenčanjem Ane Katarine i Petra, o buketu karlovačkih ljiljana kojega je mlada kneginja donijela sa svadbenog stola iz Karlovca u Ozalj. Nakon čitanja pisac je svim sudionicima uručio prigodni dar – a što drugo već jednu od svojih priča iz knjige otisnutu na svitku.

Događanju je nazočilo preko pedeset sudionika, a posebno izdvajamo gradonačelnicu Ozlja gospođu Lidiju Bošnjak te članove USKA – Udruge slijepih i slabovidnih iz Karlovca čiji je autor knjige počasni član.

Nakon središnjeg dijela programa kneginja Ana Katarina i knez Petar ispraćeni su pljeskom, a prije toga knez je sve pozvao na kneževsku trpezu za što se pobrinuo Restoran Žganjer. Ovo događanje najbolje pokazuje da potencijali naša povijesna baština može povezati književnost i kulturu uopće s poduzetništvom i time pridonijeti razvoju originalne turističke ponude.

*****

Jedna od priča iz knjige FRANGERE PANE • Priče o Frankopanima događa se u kaštelu Bosiljevo, a govori o susretu kneza Frana Krste Frankopana i njegove sestre Ane Katarine Frankopan Zrinski, te njihovih bračnih partnera Julije de Naro i bana Petra Zrinskog. Još jedna zanimljivost te priče je što donosi prijepis stihova koje su pisali Ana Katarina, Fran Krsto i Petar. Svi troje bili su, naime, pjesnici.

Knjiga je dostupna na POVEZNICI

Fotografije: Tomislav Beronić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.