Istra je destinacija u kojoj se možete odlično provesti tijekom cijele godine, a kasno ljeto i jesen najbolji su odabir sve koji ne žele gužvu i žele uživati u bogatoj gastro ponudi i kulturnim znamenitostima. Uz veliku kulturnu i povijesnu ponudu naš najveći poluotok nudi i pravu gastro poslasticu – istarski tartuf.
Ono što će vas sigurno ostaviti bez daha su starogradske jezgre istarskih gradova, bili oni smješteni uz more ili na pitoresknim brežuljcima u srcu zelene Istre. Istražite kaštele i fortifikacije čija će vas povijest odvesti u davni i zaboravljeni svijet.
No ono zbog čega je Istra posebno zanimljiva u rujnu i listopadu je njegovo veličanstvo Tartuf od Istre. Neobičan gomolj, neugledna oblika i intenzivnog mirisa – to je tartuf! Ova rijetka i skupocjena gljiva koja raste u plodnom istarskom tlu prava je kulinarska poslastica. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu.
Tartuf su otkrili stari Rimljani i to prije 18. stoljeća. U vrijeme pet stoljeća duge vladavine Venecije, Motovunska je šuma nosila naziv Šuma sv. Marka, a u njoj je tek pojedincima bio dopušten lov na tartufe. Smjenom vladara i dolaskom Austro-Ugarske, tartuf je stizao samo do jednog odredišta – bečkog dvora.
Hrana ili začin?
Ipak, do danas se održao kao gastronomska delicija, samo što mu još uvijek nije definirano mjesto za stolom: je li hrana ili tek začin?!
Kulinari se slažu samo u jednom – tartuf je vrhunac gastronomije. Čudan je to, tajnovit i pod zemljom skriven gomolj. Nema nadzemne biljke i čovjek ga može naći tek uz pomoć posebno dresiranih pasa.
Istra, naš srcoliki poluotok, ima dvije vrste zemlje: intenzivno tamnocrvenu u priobalju i sivu, masnu, glinastu u središnjem dijelu. Tartuf raste baš u toj sivoj zemlji, a epicentar mu je u vlažnoj Motovunskoj šumi kojom protječe rijeka Mirna. Tartufarska zona proteže se na sjeveroistok do grada Buzeta i Lupoglava te seže jugoistočno uz rječicu Rašu na Labinštini i južno do Pazinštine.
Ovaj čudni krumpir, najčuveniji afrodizijak, intenzivno je neugodnog mirisa, no kad se naviknete na njega ostajete mu vječni poklonik. Postanete ovisnik o njemu kao i o svakom drugom grijehu.
Vrhunac sezone – listopad
Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad. Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održava niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama. No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra živi u ritmu plemenite gljive.
Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuži, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom. Dakle, u jesen, Istra je najbolje gastroodredište na svijetu za sve ljubitelje tartufa, ali i vrhunskog vina.
Izvor: Istra.hr