Prijedlog za vikend u okolici Zagreba: Foto safari Čudesna šuma Žutica

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od pet kilometara, prati tok rijeke Česme kroz šumu Žuticu od ribarske kućice do ušća rijeke Česme u kanal Črnec kojim je ispresijecan prirodni tok rijeke Lonje. Ruta dalje prati kanal Črnec i mrtvaje rijeke Lonje kroz poplavnu šumu i pašnjake na predjelu šume Žutice zvanom Behec.

Na spomenutoj ruti pozdraviti će vas moćna stabla poljskog hrasta i jasena s čudesnim nadzemnim strukturama korijenja. Proći ćete pokraj staništa barskih nutrija koje su u Hrvatsku stigle iz Južne Amerike kao i pored velike nastambe dabrova koji su u šumu Žutica nastanjeni prije 25 godina, pašnjacima na kojima slobodno pasu konji i goveda…

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja.

Šuma Žutica je idealno mjesto za ljubitelje foto safarija

Radi se o spoju guste šume i poplavnog područja na rubu Lonjskog polja. Nakon lutanja prostranstvima ove očuvane divljine ponovno ćete biti na ti s Majkom Prirodom.

Šuma žutica za mnoge je još uvijek neotkriven biser prirode. Specifična je po tome što je već više od 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a unatoč tome u  šumi je opstao bogat biljni i životinjski svijet. 

Žutica je dio ekološke mreže Europske unije – Natura 2000, kao područje očuvanja značajno za vrste i staništa od interesa za Europsku uniju. Jedna je od najvećih poplavnih nizinskih šuma u Hrvatskoj. Nalazi se svega pet kilometara od centra Ivanić-Grada te je pravi mali raj za brojne biljne i životinjske vrste.

Naziv “Žutica” najvjerojatnije potječe od naziva grma velike žutilovke koja u proljeće oboji niže dijelove šume u žutu boju. Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava.

Za sudjelovanje na foto safariju Čudesna šuma Žutica potrebno se prijaviti i to do četvrtka 28. travnja 2022. godine u 18 sati.

Program foto safarija:

  • od 10:00 do 10:30 – okupljanje sudionika u Ivanić Gradu
  • od 10:30 do 11:00 – ukrcaj u mini-buse a i odlazak do mjesta starta foto safarija
  • od 11:00 do 15:00 – zajedničko fotografiranje i start pješačkog dijela foto safarija
  • od 15:00 do 15:30 – završetak pješačkog dijela foto safarija, dolazak sudionika do lugarnice Pleso
  • od 15:30 do 16:00 – odmor i osvježenje
  • od 16:00 do 18:00 – “šumarski gablec” odmor i druženje
  • od 18:00 do 19:00 – povratak u Ivanić-Grad
- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.