Prijedlozi za vikend: Jesen nas zove na izlete u prirodu

Godišnji odmori su iza nas, jesen nas je već ogrnula svojim ogrtačem šarenog lišća i najljepših zlatnožutih nijansi. Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje čarolije iz kojih trebamo izvući ono najbolje, a svim putoholičarima svidjet će se informacija da je ova školska godina idealna za kratak bijeg od svakodnevice, jer prilika za ozbiljan broj dana na putu je ove godine zaista puno. Više o tome pisali smo OVDJE, a ako ste baš ovaj vikend izabrali za svoj izletnički, predlažemo vam destinacije i manifestacije koje ne biste trebali zaobići.

Upoznajte šarmantni Novigrad

Novigrad-Cittanova smješten je na zapadnoj obali Istre i ističe se jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom i velikim srcem domaćina, a može se pohvaliti i jednim od najčišćih mora na ovom dijelu Mediterana. Novigradska se rivijera proteže od Dajle do ušća rijeke Mirne i krasi je razvedena i pristupačna obala, kamenitih i šljunčanih plaža. Gradić je obrubljen maslinicima i vinogradima koji čine idealnu pozadinu za duge šetnje prirodom.

Grad Novigrad jedan je od partnera u projektu “WONDER-Child friendly destinations” iz programa INTERREG ADRION. Glavni cilj projekta WONDER je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta iz Jadransko-jonske regije zahvaljujući pristupu prilagođenom djeci.

Edukativni park: Raj za vaše mališane

Kao rezultat istraživanja i radionica s raznim dionicima u sklopu WONDER projekta u Novigradu-Cittanova kao pilot akcija odabrana je ideja o edukativnom parku, koji je predstavljen i otvoren u veljači ove godine. Edukativni park ima za svrhu educirati djecu u područjima poput fizike i biologije, a da se pritom koristi interaktivna oprema na otvorenom.

Među eksponatima je, primjerice, glazbena ograda koja se sastoji od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja melodijski instrument na kojem se, kad se sve cijevi udare po redu batićem, začuje Beethovenova Deveta simfonija. Tu su i eksponati “Crtić vrtić” i “Spirala adaptacije” koji objašnjavaju zakone refleksije svjetlosti, ljudske percepcije, osjetilne adaptacije i tromosti ljudskog oka.

Uz svaki eksponat stoji i edukativna tabla s uputstvima i informacijama na tri jezika kako bi i mladi posjetitelji mogli uživati u učenju. Dio parka posvećen bioraznolikosti sastoji se od dječje urbane opreme u obliku životinja te od kućica za igru u kojima se nalaze edukativni plakati s vrstama ptica i biljaka koje su karakteristične za ovdašnje područje. Povedite svoje mališane i uživajte u nezaboravnom i drugačijem vikendu!

Bol na Braču je mjesto na kojem treba biti ove subote!

Protekle godine koje su bile iznimno izazovne za industriju turizma, djelatnici Turističke zajednice općine Bol iskoristili su da svojom kreativnošću, entuzijazmom, predanim radom, aktivnostima i kampanjama ispromoviraju destinaciju koja je prepoznatljiva u svjetskim okvirima.

Bol se nije predao ni u vremenima pandemije, nego su u to vrijeme odlučili svijetu ponuditi nešto posve autentično i vrijedno hvale. Cilj je bio probuditi entuzijazam lokalnog stanovništva i uključiti ga u promociju Bola, pa su pokrenuli filmski projekt “Naše bolske priče” kojim su u fokus stavili mještane i njihove životne priče. Lokalci su prenijeli svoju emociju svijetu i za to su dobili velika priznanja.

Turistička zajednica općine Bol sa svojim sumještanima u ovome tjednu proslavlja svoj Dan, a već tradicionalno je to prigoda za odavanje i dodjelu turističkih priznanja ne samo turističkim djelatnicima i domaćima koji su dio šarma ovoga prekrasnog mjesta, nego i stranim gostima koju su pokazali vraćajući se godinu za godinom.

Goste i domaće 8. listopada povodom Dana turističke zajednice očekuje odlična zabava uz jelo, piće i glazbu, a tom će se prigodom promovirati lokalni ugostitelji, te hrana i piće specifični za ovaj kraj. Proslava je humanitarnog karaktera, a sav prihod ide udruzi Brački pupoljci.

U sklopu proslave Dana turističke zajednice ovoga će se vikenda održati i šesta utrka Na dva kola oko Bola, ali i prva utrka u kategoriji XCC (Cross-Country Short Circuit) u Hrvatskoj.

Obje utrke organizira Big Blue Sport centar, koji poseban naglasak stavlja upravo na subotnju XCC utrku koja će se voziti na prelijepom Zlatnom ratu. Organizator Sebastijan Bauman, bivši slovenski reprezentativac i voditelj BBS centra naglašava da će sama staza biti iznimno uzbudljiva, kako za sudionike tako i za gledatelje.

Nedjeljna utrka Na dva kola oko Bola duga je oko 16 kilometara, a sudionike će povesti na vrh Vidove gore. Prijavljeni su sudionici iz nekoliko država, a utrka je otvorena za sve ozbiljne rekreativce, zaljubljenike u biciklizam. Više o programu otkrijte OVDJE.

Izlet u Zagrebačkoj županiji: Bogatstvo prirode, mira i najljepših boja jeseni

Dok nam vremenske prilike to dopuštaju, zašto ne bismo iskoristili vikend za šetnju predivnim krajolicima, udahnuli svjež zrak i promotrili fascinantne boje jeseni koje smiruju dušu.

Smirujuća priroda u kombinaciji s jedinstvenom baštinom najveće je bogatstvo Zagrebačke županije. Srećom, to bogatstvo dostupno je svima, potpuno sigurno i jednostavno. Prikladno blizu, no nezamislivo daleko od svakodnevne rutine čekaju vas posebna mjesta za izlet oko Zagreba pod otvorenim nebom. Jedan vikend neće vam biti dovoljan za obilazak svih izletišta, cijeli popis otkrijte U ČLANKU, a mi vam predlažemo jednu, mnogima omiljenu destinaciju…

Izletište Japetić

Izletište Japetić najviši je vrh Samoborskog gorja i jedno je od omiljenih mjesta brojnih planinara. Nadomak samog vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica, u blizini kojeg je smještena piramida s koje posjetitelji mogu vidjeti gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i Sloveniju.

Japetić, najviši vrh Samoborskog gorja, ima i jednu posebnu atrakciju. Željezna razgledna piramida potječe iz 1889. godine, kad je postavljena na Sljeme, a od 1960. na sadašnjoj lokaciji nudi nezaboravan pogled svima koji se popnu na njezinih 12 metara visine.

Dolina Slapnica

Ako obilazite Samoborsko gorje, nemojte zaobići i jednu od najljepših dolina Samoborskog gorja – dolinu Slapnicu.

Ova dolina svoje ime dobila je po brojnim slapištima niz koje se voda spušta uskom, duboko usječenom dolinom, a većina ih nastaje zbog procesa taloženja sedre. Stotinjak metara uzvodno nalazi se i izvorište Slapnice u čijem se zaleđu skriva pravi krški svijet. Ovo izletište nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore, na granici općina Žumberak i Krašić.

Veći dio doline je 1964. godine zaštićen kao značajni krajobraz, a od 1999. godine postaje dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Osim ljepota netaknute prirode, na ovom izletištu možete pronaći jedinu stalno naseljenu kuću u dolini – Draganov mlin. Tu je i staro seosko gospodarstvo i kurija plemenite obitelji Medven, koju također možete razgledati.

Zagrebački Zeleni prsten skriva još mnogo tajni koje nikog neće ostaviti ravnodušnima, a ako vas je ova priča zainteresirala, za vas smo izdvojili i deset najljepših šetnica u okolici Zagreba i kuće za odmor u blizini u kojima ćete se, tijekom svog boravka, odmoriti kao nikada do sada.

Otputujte u daleku prošlost i osladite se najboljim vinom iz Zlatne Slavonije

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije promovira brojne atrakcije na području Zlatne Slavonije koje govore o povijesti, kulturi, tradiciji, nasljeđu i koje će vas uvesti u neki drugi svijet i pružiti vam nezaboravno iskustvo.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj bliže ili dalje povijesti, zasigurno nećete ostati ravnodušni na ono što vam nudi Zlatna SlavonijaOd Požege, Kutjeva, Pleternice, Velike, Pakraca ili Lipika, Požeško-slavonska županije puna je priča koje će vas na zanimljiv način upoznati, pa čak i odvesti u prošlost ovog područja.

Ideja za obilazak: Kutjevo – obnovljeni Dvorac Kutjevo i najstariji podrum u jugoistočnoj Europi

Kutjevo je poznato po gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze na obroncima Krndije i proizvodnji kvalitetnih vina, danas nadaleko poznate i svjetski priznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga.

Dvorac Kutjevo zaštićeni je spomenik graditeljske baštine te pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije i Hrvatske. Današnji dvorac dio je nekadašnjeg isusovačkog sklopa koji se sastojao od samostanske crkve, rezidencije (kasnije dvorca) te gospodarskih zgrada i vrtova, a nastao je na ostatcima cistercitske opatije. Park je, sudeći po starosti dekorativnih vrsta drveća, podignut početkom 19. stoljeća. Zanimljivo je za spomenuti da je park zaštićeni spomenik vrtne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala. Nešto što zaista vrijedi vidjeti!

Kutjevački podrum

Kutjevački podrum, jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Na ostacima cistercitske opatije Vallis Honesta de Gotho, isusovci su u 18. stoljeću izgradili impozantni barokni dvorac, a imanje je vrhunac doživjelo u vrijeme obitelji Turković. Bogata tradicija vinogradarstva na ovome prostoru učinile su kutjevački podrum jednim od najpoznatijih vinskih središta u Hrvatskoj.

U njemu se nalazi najveća bačva, a napravljena je od slavonskog hrasta. Kutjevački podrum također je poznat i po najbogatijoj arhivi u Hrvatskoj u kojoj je najstarija arhivska graševina iz 1947. godine.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.