Prijedlozi za vikend: Prepustite se avanturama aktivnog odmora u prirodi

Ljeto je sve bliže, a prije sezonskih gužvi i bijega na obalu, predlažemo vam destinacije diljem Hrvatske za aktivni i odmor u prirodi i svemu što ona može pružiti. Također, ako ste avanturisti željni adrenalina – zašto baš ovaj vikend ne bi bio prilika kad ćete se odvažiti na novu outdoor aktivnost.

Aktivni odmor u netaknutoj prirodi

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju je preko 30 planinarskih staza, označenih markacijama. Posebno se ističe Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva, građena u kamenu – suhozidu, a posjetitelje vodi u najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krajolik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit obilježen je prepoznatljivim krškim reljefom koji po raznovrsnosti, mnogobrojnosti i razvijenosti krških oblika ulazi u red najzanimljivijih krških dijelova svijeta, a obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja. Kukovi, grede, tornjevi, stupovi, ponikve, škrape, spilje, jame, samo su neki od krških oblika koji području daju savršenstvo u raznolikosti, skladu i ljepoti.

Premužićeva staza je pravo remek-djelo graditeljstva, građena u kamenu – suhozidu, te položena tako da posjetitelje na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. Postojeće planinarske staze i putovi pogodni su i za ostale aktivnosti kao što su treking i hiking. Parkom i oko njega prolazi i mreža dijelom makadamskih, dijelom asfaltiranih cesta koje mogu izvrsno poslužiti za bicikliranje i biciklističke ture po Velebitu.

Ondje možete posjetiti i kuću Velebita koja predstavlja posjetiteljski i informacijski centar u kojem možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

Istražite sve ljepote koje pruža Žumberak

Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera sa 1178 metara najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila, odnosno gotovo pa skrila, skladna i osebujna mikroregija poznata pod imenom Žumberak. Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti.

Odakle krenuti na obilazak Žumberka?

Obilazak je možda najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, pa odavde zakoračiti u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 kilometra po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti poput misterioznih ostataka srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima

Put kraljice bukve još je jedna atraktivna pješačka staza kroz netaknutu prirodu. Dužinom od 35 kilometara proteže se od Slanog Dola do Sošica. Na tom potezu ljepotom se izdvaja dolina rječice Slapnice, zaštićeni krajolik s atrakcijama kao što su Vranjački slap, slap Brisalo, špilja Zidane pećine i Draganov mlin. Kod Medven Drage, gdje se Slapnica ulijeva u Kupčinu, razgledajte kuriju obitelji Medven, sačuvano seosko imanje iz 19. stoljeća. 

Kad ogladnite od šetnje, preporučamo nadaleko poznate žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka, a neći ćete ih na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac. I sami se možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili nosite kući ili ih na licu mjesta ispecite na roštilju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Važno za znati: Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama pa je najbolje oboružati se dobrom kartom i pronaći omiljenu rutu, a u Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu.

Bajkovita šetnja Labin – Rabac

Pješačkih staza i šetnica u Istri ne nedostaje, zbog čega je naš najveći poluotok jedan od najdražih destinacija ljubitelja aktivnog turizma. Labin i Rabac, gradovi su smješteni u istočnom dijelu Istre, a osim sunca i mora posjetitelji mogu uživati u brojnim kulturnim znamenitosti, bogatoj eno-gastronomskoj ponudi, outdoor aktivnostima i još mnogo toga.

Od brojnih staza Labinštine, dvije spajaju Labin i Rabac: Sentonina staza i Staza božanskih izvora. Ove dvije staze, osim po svojoj ljepoti, zanimljive su i po tome što ih šetači mogu kombinirati, odnosno jednu koristiti u jednom, a drugu u drugom smjeru. Tako se iz Labina u Rabac možete zaputiti Stazom božanskih izvora, a vratiti se Sentoninom stazom.

Staza je dobila ime po labinskoj, odnosno drevnoj božici Liburna, zaštitnici putnika. Duljina staze je 2,4 kilometra i može se obići za sat do dva, zavisno od smjera, uzbrdo ili nizbrdo. Uz svjež miris lovora i primorskog bora, otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine. Božica vas vraća u djetinjstvo i zaboravljene krajolike iz mašte.

Ondje se nalazi i Staza božanskih izvora, a njezina glavna tema je izvor, odnosno voda kao izvor života. Naime, izvori su nekoć bili vrelo života Labinjana. Staza je dugačka oko tri kilometra, a obiđe se za dva do dva i pol sata.

Na području Labinštine nalazi se još nekoliko zanimljivih staza, a svaka od njih priča svoju priču. Turistička zajednica Grada Labina prije nekoliko godina izdala je kartu u koju je uvrstila sedam pješačkih staza i šetnica pogodnih za obilazak tokom cijele godine. Kartom se promoviraju prirodne ljepote i povijesno-kulturna baština Labina, Rapca i Labinštine u cjelini.

A zašto ne bi istražili Mars?

Netaknuta i surova prirodna ljepota, prekrasne plaže i uvale Metajne idealno su mjesto za aktivni odmor i punjenje baterija. Vikend je na vidiku i predlažemo da odete provjeriti ima li života na Marsu i to na Pag. Life on Mars je jedna od najljepših trail staza u Hrvatskoj koja pruža nevjerojatan pogled kakav ćete pronaći rijetko gdje na svijetu.

Egzotično iskustvo na kamenitom paškom krajobrazu, plaže koje oduzimaju dah, moćna penjačka stijena Stogaj i trail staza dugačka 14 kilometara doživljaj je koji se ne zaboravlja. Naime Life on Mars trail staza nadograđena je prvom morskom Via Ferratom u Hrvatskoj u duljini od 100 metara. Via Ferrata namijenjena je nešto zahtjevnijim aktivnim sportašima te je potrebno korištenje adekvatne opreme, a predstavlja premosnicu preko morskog dijela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. Trajanje spomenutog prolaza je između 10 i 15 minuta, visina mu je između 1 i 2 metra iznad mora. 

Ova staza privlači sve ne samo avanturiste i one željne adrenalina jer staza je, ovisno o ruti koju odaberete, dostupna uistinu svima željnim istraživanja. Upravo nadaleko poznate plaže Ručica, Beriknica, Slana i Seline svojom gotovo svemirskom ljepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a označene staze i koordinate pronađite. Također, ako se želite osvježiti, u blizini su vam i prekrasne plaže u okolici Novalje koje ostavljaju bez daha, popis pročitajte OVDJE.

Ljepota Plitvičkih jezera kojoj se uvijek iznova vraćamo

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, a 8. travnja 1949. godine su proglašene nacionalnim parkom kao ”predjelom naročite prirodne ljepote”.

Svjež zrak, priroda, zvukovi slapova koji umiruju um i tijelo – nimalo ne čudi činjenica da su Plitvička jezera gotovo na svakom popisu top vikend destinacija, a čak im se i oni koji su bili ondje više puta, uvijek vraćaju.

Razgledajte ljepote tirkiznog jezera, udahnite svjež zrak prirode i prepustite joj se, a ako želite ”all inclusive” odmor – posebne ponude noćenja pronađite u hotelu Jezero.

Ondje ćete vidjeti Gornja jezera koja se sastoje od 12 jezera, a nemojte propustiti obići i Donja jezera, jer kad dođete do kanjona Donjih jezera, oduševit će vas pogled na Veliki slap koji je najviši slap u Republici Hrvatskoj.

U blizini su i ”Male Plitvice”

Rastoke su svojevrsno predvorje našeg najposjećenijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera koje se nalaze samo tridesetak kilometara dalje, pa nerijetko Rastoke turisti zovu Male Plitvice.

Moćan huk vode u padu zvučna je kulisa dobrodošlice u Rastoke, koje su trajno nastanjene od 19. stoljeća prkosnim i ponosnima ljudima iz obližnjeg Slunja, koji su generacijama vidjeli više ratova nego uživali u periodima mira u ovome kraju na stoljetnoj vojnoj granici.

Najpoznatija su dva slapa Buk i Vilina kosa koji su u svako doba godine najveća atrakcija za sve posjetitelje ovog dijela gotovo netaknute prirode.

Naslovna fotografija: Klaster Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.