PRISJEĆAMO SE STARIH I IZVORNIH JELA – Tajni recept za šarana na rašljama iz Bilja

Tradicionalno jelo „Šaran u rašljama“ (mađ. Csiptetős ponty) i manje poznato jelo „Štuka u mundiru” (mađ. Mundéros csuka) izvorno potječu iz sela Kopačevo, naselja unutar općine Bilje. Kako su se u tom starom ribarskom selu, nekoć, mještani bavili ribolovom, nastala su tradicionalna jela od ribe koja su bila jednostavna za pripremiti.

S obzirom da je ribarima bilo važno da mogu svoj obrok uz obalu pripremiti što lakše i jednostavnije, nastao je „Šaran u rašljama” za što je potrebna bila obrađena grana u obliku rašlje, riba, sol, začinska paprika i vatra.

Jednako tako je za „Štuku u mundiru” bila potrebna nešto drugačije obrađena grana, sol, začinska paprika, crveni luk i vatra. Danas se gotovo u svakom ugostiteljskom objektu može pronaći Šaran u rašljama, a Štuka u mundiru nešto rjeđe.

ŠARAN NA RAŠLJAMA

Sastojci:

  • 1 šaran
  • sol, mljevena baranjska paprika

Po mogućnosti svježe ulovljenog šarana očistite od ljuski i dobro ga operite. Prepolovite ga prateći kralježnicu čvrstim potezima nožem od glave do repa, te ga očistite od iznutrica. Očiščenog šarana probodite dvijema šipkama kako bi mogao stabilno stajati na rašljama. Obilato ga treba posoliti i začiniti mljevenom baranjskom paprikom po ukusu.

Stavite šarana na rašlje i učvrstiti ga paljenom žicom. Rašlje stavite na vatru, ne preblizu vatre kako vam ne bi izgorio. Šarana na rašljama potrebno je okretati šarana svakih 15 minuta. Šaran je gotov kada meso na njemu u potpunosti pobijeli i otopi se većina masnoće.

Dobar tek i dođite u Baranju probati šarana na rašljama!

Izvor i foto: TZ Bilje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.