Prošećite od Senja do zvijezda

Postoje mjesta kojima ćudljivo vrijeme, kakvo nas vjerojatno očekuje ovog vikenda, daje dodatnu draž. Jedno od takvih mjesta je i Senj.

Kamene palače i ulice, jedna od najstarijih katedrala na sjevernom Jadranu, fascinantna tvrđava Nehaj koju kao da su gradili kako bi pomirila uskomešano nebo i neukroćeni krajolik, stare zidine i vrata na kojima je nekoć završavalo mukotrpno putovanje iz unutrašnjosti Hrvatske – redom su mjesta koja kroz povijest nisu mazili blagi povjetarci i sunčani dani.

Kao što mirno more ne čini priliku za akciju neveri vičnih uskoka, i kao što najbolja djela Kranjčevića, Novaka ili Cihlar-Nehajeva ne zvuče kao da su napisana tijekom anticiklone, tako ni sam Senj svu svoju ljepotu ne otkriva na monotonoj pozadini vedrog neba.

Oživljena povijest za male i velike

Poštujući ovu tradiciju, Senjani su za predstojeći vikend bukirali promjenjivo vrijeme. Povodom Dana grada te 370. rođendana Pavla Rittera Vitezovića (1652-1713), najstarijeg od velikih senjskih književnika, žele nam predstaviti svoj grad u autentičnom izdanju. Kako ne bi ispalo da je sve prepušteno vremenskoj prognozi, osmišljen je i zanimljiv program oživljene povijesti.

Tako nas danas, u petak 22. travnja, osim tradicionalne izložbe na Nehaju, u senjskom Domu kulture očekuje i otvorenje nesvakidašnje izložbe “Povijesni selfie” foto-portreta suvremenih Senjkinja i Senjana u različitim povijesnim situacijama. Nakon izložbe održat će se i promocija dvaju monumentalnih Vitezovićevih djela (“Pjesničke poslanice” i “Dva stoljeća uplakane Hrvatske”). Njih će predstaviti gošće iz Matice hrvatske te s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U subotu 23. travnja ne propustite baroknog pjesnika u rap i sevdah izdanju (show “Vitezović na sceni”, od 11 sati). Ako dolazite u društvu mališana, zanimat će vas i radionica-čitaonica “Od Senja do zvijezda” (od 10 sati). Ako ćete pak malo misliti i na sebe, navratite na ukusni “Vitezovićev snack” te koncert odličnog zagrebačkog tria Public Hit Factory.

U slučaju ostvarenja “senjske” vremenske prognoze, radionice i dramski program će se održati u dvorani Doma kulture, dok će gastro-program i koncert startati oko 11 sati u hotelu “Bura 45/N”. Raspored svih događanja pronađite na POVEZNICI.

Naslovna fotografija: L. Jakopić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.