Prošetajte poučnim stazama Zagrebačke županije

spot_img

Izvrsna ideja za sve one koji se žele kretati i nešto novo naučiti. Poučne staze zanimljiv su način prezentacije nekog mjesta ili najčešće povijesnim, prirodnim i kulturnim vrijednostima. U blizini Zagreba postoji veliki broj poučnih staza, pomoću kojih uz ugodnu šetnju s početkom i ciljem doznajete pregršt zanimljivih informacija.

„Poučne staze su osmišljene i projektirane kako bi bile lako razumljive za sve interesne i uzrasne skupine, ujedno i prihvatljive za fizičke mogućnosti velike većine posjetitelja, a neke i za osobe sa posebnim potrebama. Obilaskom poučne staze dolazimo do stručnih podataka i informacija vezanih za prezentiranu temu na vrlo zanimljiv, prihvatljiv, nenametljiv i zabavno-rekreativan način“, naglašava direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Kako ovakav vid turističke ponude privlači sve veću pažnju, poučna staza je pojava koje u zagrebačkoj okolici ima sve više. Idealna i zdrava razbibriga za cijelu obitelj, dodali bismo. Nije ekstreman sport jer staze su u pravilu blage i nezahtjevne. Mnogi u prirodi vole pustiti mozak na pašu, a ovdje to doslovno znači na pašnjak pozitivne energije i korisnih podataka. 

„Zagrebačka županija obiluje poučnim stazama, što ne znači kako se po smislu ekološkog aktivizma ne možemo više i kvalitetnije razvijati. Prije svega kao primjer zaokruženog razvoja destinacije i planiranja aktivnosti ističem Turističku zajednicu grada Zaprešića, konkretnim primjerom staranja novog – starog turističkog proizvoda povijesno poučne staze bana Josipa Jelačića. Zahvaljujući svom geografskom položaju nama su ponuđene neiscrpne mogućnosti za edukativno promicanje i prezentiranje prirodnih vrijednosti, kao i za poticanje svijesti i odgovornosti za očuvanje i zaštitu tih vrijednosti jer sigurno jedan od najučinkovitijih oblika interpretacije destinacije je preko programskih oblika, poučnih staza“, rekla je Alilović.

Za dobru poučnu stazu potrebna su dva uvjeta. Prvi je prekrasan i miran krajolik, a drugi zanimljiva tema odnosno priča koju će staza pričati. Srećom, zagrebački zeleni prsten obiluje i jednim i drugim.

1. Staza kneževa, Budinjak

Budinjak je važno arheološko nalazište, od starijeg željeznog doba pa do rimskih vremena. Staza duga oko četiri kilometra vodi kroz dugu i bogatu povijest utkanu u danas miran žumberački krajolik. Deset informativnih točaka obuhvaća i pretpovijesne tumule i prirodne posebnosti kao što su spilja ili ponikva. Savršena kombinacija i za Indianu Jonesa i za ljubitelja prirode u vama.

Staza kneževa, Budinjak
Foto: PP Žumberak-Samoborsko gorje

2. Poučna staza Okićnica

Stari Okić grad dugo je bio strateški važna utvrda u Samoborskom gorju, sve dok nije osuđen na lagano propadanje otkad su ga opustošili Osmanlije. Kad bi srednjovjekovne gradine mogle pričati o svojoj slavnoj prošlosti, rekle bi vam sve što danas možete vidjeti na deset poučnih tabli po laganoj kružnoj stazi dugoj dva i pol kilometra. Iako na visini od tek 500 metara, vrletni Okić je i rodno mjesto hrvatskog alpinizma, nakon povijesnog uspona Dragojle Jarnević 1834. godine na vrh po strmoj južnoj strani.

Poučna staza Okićnica
Foto: TZ Zagrebačke županije

3. Poučna staza Otruševec

Otruševec u okolici Samobora, najpoznatiji po Grgosovoj špilji, miran je i slikovit kraj, no to ne znači da u njemu nema zanimljivosti. Prva poučna staza u Hrvatskoj, duga dva kilometra, kroz devet točaka pokriva prirodu i društvo ovog područja, uključujući svakodnevni život, običaje i legende. Krajobrazna avantura vodi vas od dubine špilje do vidikovca s kojeg puca pogled na dolinu Save i Medvednicu, a nakon šetnje dobro je nagraditi se u legendarnoj gostionici Kod špilje.

4. Poučna staza Šumarica

Šumski istraživači uživat će u devet kilometara dugoj stazi kroz pitome ljepote Vukomeričkih gorica, između sela Krušak i Kozjača. Osim šume, ugodna dva sata terapije prirodom nude i potoke, i livade, i blage brežuljke, ali i vrijednih seoskih ruku djelo, kao što su vinogradi i klijeti. Informativne table otkrivaju podatke o biljnom i životinjskom svijetu uz stazu, kao i tradiciji i povijesti života na razmeđi između Turopolja i Pokuplja. 

Poučna staza Šumarica
Foto: Mario Žilec, TZ Velike Gorice

5. Poučna staza Žutica

U okolici Ivanić Grada, na širem području Lonjskog polja, smjestila se pješačka staza duga dva i pol kilometra. Uvodi vas u šumski svijet, najveće bogatstvo ovoga kraja – od hrasta lužnjaka, običnog graba pa do poplavne šume poljskog jasena. Ovaj mali ekosustav dom je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, o čemu govori deset poučnih točaka. Šetnja Žuticom ne puni samo pluća nego i glavu sviješću o važnosti očuvanja prirode koja nas okružuje.

6. Poučna staza Izvori života

Da je voda izvor života, poučit će kratka i lagana staza kroz jednu kršku udolinu usred Žumberka, uređena uz lokacije koje su nekad korištene kao izvori vode za lokalno stanovništvo. Kako je ovo krajnji sjever područja pružanja krškog reljefa u Hrvatskoj, voda je rijetka i dragocjena pojava. Danas napuštene lokve i izvori nekoć su bili ključne točke za opstanak društvene zajednice.

Poučna staza Izvori života
Foto: PP Žumberak-Samoborsko gorje

7. Poučna eko-staza Zelinska gora

Kao da listate album sa sličicima biljaka i životinja, ali uživo – i prigorski kraj ima svoju poučnu stazu koja upoznaje šetače s bogatstvom lokalne prirode, uz naglasak na ekološku osviještenost. Osim bogatstva prirode, staza obuhvaća i pogled na ruševine stare srednjovjekovne utvrde Zelingrad.

Poučna eko-staza Zelinska gora
Foto: TZG Svetog Ivana Zeline i TZ Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.