Prošetajte s nama starom jezgrom tisućljetnog grada Poreča

spot_img

Na pola puta između Rovinja i Novigrada, na prelijepoj zapadnoj obali Istre, smjestio se tisućljetni grad Poreč. Grad tu stoji od drugog tisućljeća prije Krista, kada su na lako obranjivim uzvisinama nastala gradinska naselja Picuga i vrh Sveti Anđel. Kasniji starogrčki zapisi iz 6. stoljeća prije Krista govore o malom ribarskom naselju kojeg će Rimljani – nakon što su pokorili domaće Histre – pretvoriti u svoju koloniju Iuliu Parentium.

Stara jezgra Poreča svakim svojim kamenom svjedoči o povijesti građenoj više od 2000 godina. Poluotok su antički majstori prekrili pravilnom mrežom ulica, i taj je raspored uglavnom sačuvan do danas, a dvije najduže ulice do današenjega su dana sačuvale svoje antičke nazive – Decumanus i Cardo maximus.

Na trgu Marafor u davna doba vladavine cara Augusta stajala su dva hrama – jedan posvećen bogu Marsu, drugi Neptunu. Od tuda vjerojatno potječe i ime Marafora – Marsov trg. Marafor je u antičko doba bio središnji trg, forum, s važnim javnim i upravnim zgradama, a dio izvornog pločnika Marafora i temelja zgrada i danas je moguće vidjeti na sjeverozapadnoj strani trga.

Niti jedno drugo djelo čovjekova rada u Hrvatskoj ne oduzima dah kao Eufrazijeva bazilika. Ovo najvrjednije kulturno dobro Poreča, UNESCO je 1997. godine uvrstio na svoj popis svjetske baštine, a bazilika je jedini cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu. Poreč je imao biskupa još od vremena progona kršćana u 3. stoljeću, a prvi porečki biskup Mavar bio je žrtvom jednog od progona rimskih vlasti. Nakon mučeničke smrti proglašen je svecem zaštitnikom grada, a na mjestu gdje je podnio svoje mučeništvo izgrađena je u 4. stoljeću ranokršćanska katedrala.

Na istome tome mjestu je u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija izgrađena Bazilika koja obuhvaća atrij, krstionicu, biskupsku palaču, mozaike i ostatke sakralnih objekata iz razdoblja od 3. do 4. stoljeća. Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti, a prikazima i napisima svjedoče o vremenu vladavine biskupa Eufrazija.

Na samom Decumanusu, na istaknutom uglu s Cardo Maximus, stoji gotička palača Zucatto iz 1473. godine. Njezino je raskošno kameno pročelje izgrađeno u stilu cvjetne gotike. Palača ima dva kata, a fasada joj je izrađena od korčulanskoga kamena, te prepoznatljiva po ukrašenim jednostrukim i trostrukim prozorskim otvorima. U palači je danas smještena galerija, a uz nju se u obje ulice proteže blok relativno dobro sačuvanih gotičkih kuća.

Spektakularnu Peterokutnu kulu na Decamanusu dao je 1447. godine sagraditi tadašnji gradski načelnik Nicolò Lion i to na temeljima ranije, srednjevjekovne kule, koja je bila izgrađena na temeljima još starije građevine koja datira u antičko doba. Danas su vidljiva sva tri sloja kule, jer je nakon detaljnog istraživanja krajem 20. stoljeća odlučeno prezentirati slojevitost ove građevine. Danas se u kuli nalazi restoran izgrađen u skladu sa strogim konzervatorskim zahtjevima, s čije se terase na vrhu kule pruža nezaboravan pogled u vrijeme zalaska sunca.

Porečka Okrugla kula sagrađena je 1475. godine, a nalog za gradnju dao je tadašnji gradski načelnik Pietro de Mula. I ona je nakon obnove pretvorena u ugostiteljski objekt; s osmatračnice koja je sada u funkciji terase puca pogled na rivu i Otok Sveti Nikola. U unutrašnjosti kule stoje sačuvani otvori puškarnica i izvorne strme kamene stube.

Još jedna zanimljiva građevina je Kuća dvaju svetaca – mala, rustična renesansna građanska kuća iz 15. stoljeća koja je ime dobila po reljefima dvaju svetaca koji krase njeno pročelje. Reljefi suromaničkog stila, pa se pretpostavlja da su vjerojatno prenešeni s neke druge zgrade.

Barokna palača iz 1719. godine danas je sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine. Muzej je, nažalost, zatvoren za posjetitelje zbog obnove i izrade novog stalnog muzejskog postava. Zavičajni muzej čuva vrijedne arheološke nalaze iz Poreča i okolice – od pretpovijesti do novijeg doba – kao i važne povijesne dokumente i povijesnu biblioteku.

Izvor, foto: TZ Poreč

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.