Gibanica je tradicionalno jelo zagrebačke županije, iako se naravno na razne načine izrađuje i u ostatku Hrvatske gdje ju nalazimo pod nazivima orahnjača, makovnjača, masnica ili bukta. Svatko ima baš svoj recept za gibanicu i samo svoju tajnu kako je napraviti odličnom.
Donosimo vam i tradicionalan recept po kojemu se gibanica sprema u Dugom selu u Zagrebačkoj županiji. Otkrijte što znači znači prehladiti tijesto i što učiniti da vam ovaj neodoljivi kolač uspije svaki put.
Dugoselska gibanica – Orehnjača
Sastojci:
- 700 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 4 žumanjka
- Malo soli
- Ribana korica limuna
- 3.5 dcl mlijeka
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 1 svježi kvasac
Nadjev:
- 700 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 4 dcl mlijeka
- Cimet, rum, vanilija
Postupak:
U toplo mlijeko stavi 2 žlice brašna, 2 žlice šećera i izmrvljeni kvasac. Dobro izmiješaj i pusti da se digne. Margarin malo istopi, dodaj vrhnje, žumanjke, sol i šećer pa pjenasto izmiješaj. U brašno dodaj te sastojke i dignuti kvasac, dobro izradi da se odvaja od posude. Dignuto tijesto prebaci na pobrašnjelu površinu i razvaljaj. Namaži filom i urolaj u dvije strane te stavi u lim za pečenje. Ostavi da se diže, premaži istopljenim maslacem i peci na 180 stupnjeva 50-60 minuta.
Sva raskoš tradicijske autohtone kuhinje
Recept je ovo koji donosi priču o svoj raskoši seljačke kuhinje ove županije o kojoj smo već pisali ovdje kada smo predstavili najbolje tradicionalne recepte zelenog prstena.
Dizana savijača, takozvana gibanica, s makom ili orasima slastica je koja se u Zagrebačkom zelenom prstenu pripremaju u svim svečanim prilikama, pa tako i za Božić, Novu godinu ili Uskrs. Naše bake gibanicu su pripremale bez vage, a ako ste pitali za recept rekle bi vam osjetit ćete kada je tijesto dobro pod rukom. Dok se mijesilo tijesto niste smjeli otvoriti vrata jer tijesto je moralo biti na toplom i obično je mirovalo uz peć na drva u kojoj je pucketala vatra.
Ova omiljena slastica tako će se i ove godine naći na blagdanskom stolu diljem Lijepe naše uz nezaobilaznu puricu s mlincima pa i štrukle. Zanimljivo je kako su ove godine u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji hit štrukli sa turopoljskim tartufima koji se se našli i na listi autohtonih suvenira i proizvoda ovog kraja. Sasvim posebne štrukle, koje ove godine svatko želi za svojim stolom, spravlja lokalni obrt Cipov iz Turopolja. I na ovaj način širi se i promovira priča o turopoljskim tartufima koji su iznimno cjenjeni i traženi, kao i jela u kojima se koristi.
Imamo puno originalnih recepata, proizvoda i turističkih autohtonih priča što potvrđuju i dva primjera iz Zagrebačke županije gdje je iskorištena priča jestivih suvenira u spoju sa tartufima koji su hit priča ove regije. Ovaj spoj rezultirao je originalnim pralinama od tartufa i štruklama s tartufima koje će se naći na blagdanskim stolovima cijele Hrvatske.
Hrvatska gastronomija iznimno je bogata i za naša jela zna cijeli svijet. Ovdje donosimo popis hrvatskih jela za koja svi na planeti znaju.