Prvi festival ekoloških vina: U Bedenici eko vina 20 izlagača iz četiri zemlje

- Oglas -

Bedenica, kraj Svetoga Ivana Zeline, početkom lipnja bit će mjesto okupljanja proizvođača ekoloških vina iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. Naime, 7. i 8 . lipnja ovdje će se održati Eco-Wine Festprvi festival u Hrvatskoj koji je posvećen promicanju kulture ispijanja ekoloških vina.

Prvi festival eko vina Bedenica

Na festivalu će sudjelovati više od 20 izlagača, a ekološki vinari posjetitelje će upoznavati sa svojim vinima i objašnjavati im na koji način ona nastaju.

Idejni začetnik festivala je dugogodišnji ekološki vinogradar, vinar i proizvođač sokova od bobičastog voća i grožđa Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich koji je na vinskim događanjima u Europi vidio kako i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije.

Foto: Božidar Banov

– Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje, rekao je Bedeković te dodao kako se njegova vizija poklapa sa “zelenim” planovima od županijske do europske razine.

Kako se moglo čuti u najavi festivala u Zagrebačkoj županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutno ih je četrnaest, a najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. Među njima je jedan koji će u potpunosti preći na ekološko vinogradarstvo i vinarstvo, te jedan koji će dobiti markicu ‘Demeter’.

Prvi festival eko vina Bedenica
Foto: Božidar Banov

Eco-Wine Fest će se održati u Kulturnom centru Bedenica te ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Od pića će se posluživati samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda, a posjetitelje očekuje i prateća gastronomska ponuda.

Uoči festivala, u ponedjeljak 27. svibnja u Bedenici će se održati i ocjenjivanje ekoloških vina u čemu će sudjelovati suci s najuglednijih svjetskih vinskih ocjenjivanja.

Na EWF-u će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg te drugih. Eco-Wine Fest organiziraju Udruga vinara i vinogradara Bedenica, udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.