Raša i Labin na rudarskoj prošlosti grade turističku budućnost

Raša, najmlađi gradić u Istri jedinstvena je priča o rudarenju. Ovcaj gradić smješten je među zelenim brežuljcima i privlači svojom specifičnom arhitekturom. U srcu mjesta na trgu pronaći ćete crkvu sv. Barbare, zaštitnice rudara. I tu počinje rudarska priča koja izdvaja Rašu od ostalih gradića u Istri i čini je prepoznatljivom.

Ljupkošću svoje arhitekture i zabilježenim trenutkom povijesti, pravi je dragulj jednog drugačijeg vremena. Rudarska prošlost utkana je u cjelokupnu sliku Raše. Bogata baština rudarskog življenja autentično je prikazana u Centru Arsia, malom muzeju rudarstva. Muzej se nalazi na Raškom trgu i na izravan način posjetitelju nudi svojevrsni doživljaj nekadašnjeg rada i života raških rudara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sam ulazak u muzej, impresivan je. Dočarano je rudarsko okno, a simbolika podzemnog života naglašena je kontrastom tame i svjetla. Slike rudarskih lica, brojni eksponati iz rudnika pružaju posjetitelju istinski doživljaj atmosfere rudnika. Posjetitelj se stapa s interijerom i proživljava rudarsku stvarnost. Hod po originalnim tračnicama neponovljiv je osjećaj, a ekrani s video projekcijama vode posjetitelja u prošlost. Arhivski filmovi dočaravaju vizualni trenutak jednog vremena i postajemo dio jedne nesvakidašnje priče. Zavirite s nama kroz video i zvuk u muzej rudarstva. Zvučni efekti stvaraju dojam istinskih eksplozija u rudniku i kopanja ugljena. Posjetitelju se pruža potpuna uživljenost i dojam atmosfere rudnika.

Iz prve ruke potvrđujemo kako je biti dio tog vremenskog trenutka rudarske priče, osjetiti tu stvarnost, za posjetitelje uistinu jeste neponovljiv doživljaj.

U sklopu muzeja dodatnu zanimljivost čini prikaz tipičnog, siromašnog rudarskog stana. Brojni detalji u stanu pričaju svoju priču i ogledalo su jednog vremena. U ovom stanu kao da je vrijeme stalo na poseban način dočarana je težina rudarskog života, a imate osjećaj kako su rudaru netom izašli iz stana.

Labinski muzej jedan je od najoriginalnijih u Hrvatskoj

Idući muzej koji ostavlja bez daha nalazi se u Labinu, a također njeguje i rudarsku povijest. Ovaj atraktivni hrvatski muzej smješten je u baroknoj palači Battiala-Lazzarini. Bogata rudarska povijest Labina oživljava u ovom muzeju u muzejskim podrumima u kojima se nalazi tunel sa 150 metara dugim rudarskim postavom. Pogledajte kako fascinantno i originalno izgleda prolazak tunelima.

Vodič Lonely Planet zbog ove je atrakcije Narodni muzej Labin uvrstio među 10 najoriginalnijih muzeja u Hrvatskoj. Nakon doživljaja života labinskih rudara, kroz bogatu povijest od labinske Uskočke bitke do strašnoga Zakona kotla provest će vas interaktivne karte i glazbeni zapisi tradicionanih istarskih instrumenata, a tu ćete otkriti i priču o izumitelju brzinomjera fizičaru i matematičar Josipu Belušiću, rođenu u selu Županići kraj Labina. On je 1888. konstruirao prvi električni brzinomjer bez kojeg je danas nezamislivo funkcioniranje automobila, zrakoplova i brodova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.