Raznoliki podzemni svijet Nacionalnog parka Krka

Javna ustanova Nacionalni park Krka pridružila se obilježavanju Međunarodne godine speleoloških objekata i krša (International Year of Caves and Karst, IYCK) 2021. Radi se o međunarodnom projektu čiji je cilj podučiti javnost o prirodnim i kulturnim vrijednostima tih fenomena. Organizira ju Međunarodna speleološka unija (Union Internationale de Spéléologie, UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša, koju čini pedeset pet zemalja članica, među njima i Hrvatska.

Krški tereni zauzimaju oko 20 % površine Zemlje, a u Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50 % površine. Karakteriziraju ih špilje, jame i površinski reljefni oblici koji zajedno tvore neobične i spektakularne krajobraze. Krška područja izvor su vode za oko 10% svjetske populacije, staništa rijetkih, ugroženih i endemičnih pripadnika živoga svijeta, izvor znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama i mineralnim resursima, ali i područja kulturne baštine kao rezultat života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima te važna posjetiteljska odredišta.

Speleološki objekti i krški krajobrazi vrlo su osjetljivi na onečišćenje, prekomjerno korištenje prirodnih resursa i prostora, uništavanje i loše upravljanje. Zato javnost treba upoznati s činjenicom da je podzemni svijet važan za opstojnost cjelokupnog života na Zemlji i ukazati na načine zaštite krških područja i odgovornog i održivog upravljanja njima.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga 67 na području Nacionalnog parka Krka. Špilje dinarskog krša najbogatije su na svijetu po broju špiljskih vrsta od kojih 70% su endemi Hrvatske. Mnogi od njih su relikti, ostaci faune iz davnog geološkog razdoblja. U speleološkim objektima Nacionalnog parka zabilježeno je preko stotinu sedamdeset svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi Nacionalnog parka Krka, odnosno stenoendemi. Većina predstavnika špiljske faune su strogo zaštićene vrste.

Na lijevoj obali rijeke Krke nalaze se dvije špilje iznimno važne zbog arheoloških nalaza u njima koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od neolitika, eneolitika te ranog i srednjeg brončanog doba – Oziđana pećina i kasnoga brončanog i starijeg željeznog doba – Jazinka. Osim Oziđane pećine, špilje i jame Nacionalnog parka Krka nisu otvorene za posjećivanje.

Naslovna fotografija: Oziđana pećina/ Facebook Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.