Raznovrsni biljni endemi Nacionalnog parka Krka

Čak 1.186 različitih biljnih vrsta nalazi se uz rijeku Krku. Zahvaljujući njenom geografskom položaju i velikom broju različitih staništa Krka se može pohvaliti iznimno raznolikim i slikovitim biljnim svijetom. Piramidalni zvončić je endem i najzanimljivija biljka Nacionalnog parka Krka. Raste na pećinama, u pukotinama stijena i zidova u obalnom području, ali se na Velebitu uspinje i do 1.000 metara nadmorske visine. Od ostalih endemičnih biljaka toplih i suhih staništa, brojnošću se ističu pustenasto devesilje, zvončić i dalmatinski buhač, a od biljaka vlažnih livada livadski procjepak, osobito brojan u dolinama Krke i Čikole. Uz Krku i Čikolu mogu se vidjeti neki od primarnih tipova vegetacije, kao što su biljni svijet vodenih i močvarnih staništa i kanjonska vegetacija.

Područje koje obuhvaća Nacionalni park Krka nalazi se na prijelazu vazdazelene mediteranske i listopadne submediteranske vegetacije. Veliki broj različitih staništa omogućava razmjerno veliku raznolikost biljnog svijeta. Najvećim  brojem svojti ističu se trave, lepirnjače i glavočike cjevnjače.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući svom položaju, na području Parka mogu se pronaći općemediteranske biljke, kao i one iz istočnog i zapadnog Mediterana te neke europske i srednjoeuropske biljke u nešto hladnijem, sjevernom dijelu Parka. Na prostoru Nacionalnog parka Krka najčešće se nalaze tri karakteristične šumske zajednice. To su mješovita šuma crnike i crnog jasena, mješovita šuma medunca i bijelog graba i šuma crnog graba s jesenskom šašikom. Osim navedenih, nalazimo i biljke iz udaljenijih krajeva, Amerike, ali i tropske i suptropske vrste. Nacionalni park Krka skriva i rijetke i endemične biljne vrste koje pripadaju ilirsko-jadranskim endemima, a najčešće nastanjuju stijene i pukotine.

Izvor: Nacionalni park Krka

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.