Regata drvenih barak – manifestacija koja maritimnu tradiciju čuva od zaborava

Svi koji su se našli na Crikveničkoj rivijeri 19. srpnja 2020. mogli su uživati u “Regati drvenih barak” održanoj u Selcu. Jedriličarski klub “Jadro” organizirao je ovu manifestaciju šestu godinu zaredom sa željom da se očuva spomen na drvene barke. Ove godine održale su se Regata drvenih barak na jedra i Regata drvenih barak na vesla. Pravo nastupa na regati imale su tradicijske drvene barke svih tipova kao što su: pasara, guc, batana, gajeta, leut kao i druge barke na jedra i vesla koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Barke su bile razvrstane prema tipu i veličini u više kategorija. Ovogodišnja Regata drvenih barak na jedra i Regate drvenih barak na vesla održala se zahvaljujući velikom trudu organizatora JK “Jadro” Selce u vrijeme kada se činilo da za to nema velikih šansi s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i restrikcije.

I ove godine bilo je veselo i uzbudljivo

Ovogodišnja regata održana je na pučini ispred Selca i mogla se pratiti iz svih dijelova ovog primorskog gradića bez potrebe za okupljanjem na jednome mjestu. U regati “na jedra” nastupilo je 17 plovila, a najbrži je bio guc Dina Mišćenića (Frane – Molly and Noel iz 1938.godine.) Druga je na odredište stigla pasara “Pepi” Maura Tessitorija iz 1947. godine, a treći je bio guc MD 551 obitelji Mohović iz 1965. godine.

U regati “na vesla” koja je za gledatelje i navijače domaćih posada bila vrlo uzbudljiva nastupilo je 7 barki. Prvo mjesto je uvjerljivo osvojila posada Mohović/Gržin iz Mošćeničke Drage sa gucem MD 551, no do samoga kraja je bilo neizvjesno tko će osvojiti drugo mjesto. Nagrada je na kraju ipak pripala Eduardu Lončariću s pasarom, a treće mjesto je odnijela mlada posada iz JK “Jadro” sa klupskim gucem “Rožica”. No, vratimo se pobjednicima koji su impresivnim nastupom deklasirali konkurenciju, pokazavši pritom iznimnu mornarsku vještinu koju su stjecali na brojnim dosadašnjim regatama i festivalima. 

Pokrovitelji regate bili su: Grad Crikvenica, ŽLU Crikvenice, TZG Crikvenice, Konoba “Riva” i U.O. “Lončarić” – dizalica. Organizator je zahvalan na nesebičnoj pomoći svim volonterima i pokroviteljima i nada se kako će ovaj događaj potaknuti i druge vlasnike drvenih barak da se uključe u akcije očuvanja maritimne baštine. 

Nizom akcija potiču na obnovu drvenih barki

Jedriličarski klub – Yacht club “Jadro” je udruga građana osnovana 1998 g. u Selcu. Jedan od ciljeva Udruge je zaštita, očuvanje i obnova tradicionalnih plovila i tradicionalnog načina jedrenja. “S tim ciljem smo inicirali niz akcija kojima želimo potaknuti vlasnike tradicionalnih plovila na zadržavanje i obnovu tih vrijednih dragulja. Sa zadovoljstvom možemo reći da je naš trud prepoznat od strane pokrovitelja i sponzora, ali i kod vlasnika drvenih barki i ljubitelja jedrenja”, kažu iz Udruge. Održavaju predavanja na temu očuvanja maritimne baštine te radionice tradicijske brodogradnje u kojoj iskusni i kvalificirani brodograditelji prezentiraju svoja znanja zainteresiranima. Ponosni su na činjenicu da su motivirali neke od vlasnika da urede plovila, sašiju jedra i pripreme se za nastup u Regati, a uvjereni su da će ih u skoroj budućnosti biti sve više.

Obična (ili ipak ne sasvim?) ribarska barka s veslima i oglavnim jedrom

Predsjednik Jedriličarskog kluba Jadro, Davor Lončarić, veliki je zagovaratelj očuvanja maritimne tradicije u čemu drvene barke imaju ogroman značaj. Kvarnerski guc, barka koja zauzima posebno mjesto u povijesti Crikveničke rivijere, lokalno je poznatija kao crikvenički guc i jedva se razlikuje od blizanaca iz Opatije i s Raba. Nekada su Selčani imali poljoprivredne posjede na Krku i trebala im je barka za prelazak kanala. Kasnije su ribari i težaci prepoznali turizam kao lakši izvor zarade pa je bilo jednostavnije i isplativije voziti turiste kojih je ipak najviše bilo u Crikvenici. Kakva je barka bio crikvenički ili selački guc? Obična ribarska barka s veslima i oglavnim jedrom koja je trebala bolje izgledati da bi privukla turiste pa je naknadno malo ušminkana. 

Izbor za najljepšu drvenu brodicu

S namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica, Županijska lučka uprava Crikvenica ovoga proljeća je petu godinu zaredom održala izbor za najljepšu drvenu brodicu na području svoje nadležnosti. Nagrada nosi naziv Josip (Joško) Ivančić Cene, po najistaknutijem brodograditelju crikveničkog kraja koji je u svojoj radionici proizveo više od 50 plovila od kojih mnoga i danas krase crikveničke luke i razna druga mjesta na Jadranu. Nagrada za pobjednika bila je oslobađanje plaćanja godišnje pristojbe za komunalni vez.

U ovogodišnjem izboru titula najljepše drvene brodice pripala je gucu u vlasništvu Ivana Senice. Senica je jedan od najaktivnijih članova Jadra, često jedri sa svojim gucem i rado se odaziva na sve akcije za očuvanje maritimne baštine. Pobjednički guc za čiju su izradu korištene hrastovina i jelovina izgradio je brodograditelj Dunato 1951. godine u Voloskom. Zanimljiv je put brodice od Voloskog do Crikvenice. Naime, barka je promijenila veliki broj vlasnika, pa se tako od prvog vlasnika iz Rijeke, preko Omišlja, prvog dolaska u Crikvenicu, pa potom Punta i Baške drugim dolaskom u Crikvenicu 2016. godine konačno skrasila kod današnjeg vlasnika. Održavanjem izbora za najljepšu drvenu brodicu kontinuirano se potiče drvenu brodogradnju i posjedovanje drvenih brodica na kojima počiva tradicija i koje su definitivno najljepši ukras naših luka.

Jedriličarski klub “Jadro” puno truda ulaže u očuvanje tradicijskih barki

Klub Jadro i članovi kluba vrlo su posvećeni jedrenju, primarno kroz rad s mladima, natjecateljsko jedrenje i očuvanje pomorske baštine. U klubu se redovno provodi program Škole jedrenja za djecu. Nakon usvojenih osnova jedrenja, djeca nastavljaju s treninzima i natjecanjima u klasama Optimist i Laser. Seniori se redovito takmiče na službenim nacionalnim i međunarodnim regatama krstaša te su klub predstavljali na Državnim, Europskim i Svjetskim prvenstvima. Pored natjecateljskog jedrenja, u klubu se rekreativno jedri na monotrupcima, dvotrupcima i daskama za jedrenje.

Puno truda ulaže se u obnovu i očuvanje tradicijskih barki s kojima sudjeluju na regatama, organiziraju regate i radionice za djecu i odrasle. Na taj način žele sačuvati tradicionalna brodograditeljska i jedriličarska znanja. Veza čovjeka i mora oduvijek je posebna, a regata drvenih barak izvrstan je podsjetnik na tu vezu.

Organiziraju regate, ali sudjeluju i u brojnim drugim manifestacijama

Klub se iskazao u organizaciji regata, na kojima redovito ugošćuje natjecatelje iz Hrvatske i inozemstva. U tome blisko surađuje s lokalnim institucijama i privrednim subjektima kako bi promovirali kulturu i turistički potencijal crikveničkog kraja. Svi članovi kluba su volonteri, a osim u radu kluba, sudjeluju u organizaciji raznih sportskih i kulturnih manifestacija. Tako su 1. veljače 2020. sudjelovali u ceremoniji otvaranja EPK 2020 gdje su tradicijske barke činile bitan segment cijelog događanja.

U ceremoniju otvorenja bilo je objedinjeno više od 70 različitih događaja koji slave kulturu i kulturno-povijesno nasljeđe Grada na Rječini. A budući da ovaj događaj ima moto “luka različitosti” potpuno je normalno da veliku ulogu igraju plovila. Rijeka je kao jedna od najvažnijih luka Austro-Ugarske oduvijek bila sjecište različitih kultura i običaja. Mnogo toga mogla je zahvaliti upravo brodovima i brodicama koji su je hranili, dovozili sirovine, odvozili gotove proizvode i tako omogućili procvat industrije. Ova Luka različitosti nekada je ispraćala Carpathiu svakoga mjeseca na redovitoj liniji prema New Yorku, ali i svakodnevno dočekivala gajete s vinom sa Suska, pasare s drvima s Krka, logere koji su iz Trsta donosili krpe za Tvornicu papira.

Većina navedenoga je prošlost, ali još uvijek se nađe barki koje mogu Luku različitosti podsjetiti na stare dane ponosa i slave. Ceremonija otvaranja EPK bila je prava poslastica za ljubitelje mora, pomorstva tradicije i nautike. Posjetitelji su toga dana mogli uživati u doista predivnim prizorima starih tradicijskih drvenih barki kako bordižaju lukom slaveći tradiciju i kulturno nasljeđe ovoga kraja.

Foto: Dino Lončarić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.