Renaissance – zanimljiv spoj povijesne baštine i elektroničke glazbe

U turističku promidžbu Lijepe naše krajem prošle godine uključili su se i hrvatski DJ-i okupljeni u projekt “Renaissance”. Podsjetimo, radi se o video projektu udruge Klubska kultura u sklopu kojeg su nagrađivani autori elektroničke glazbe nastupali na tri zanimljive lokacije.

Čast da otvori ovaj zanimljiv projekt dobio je dobitnik nekoliko nagrada “Ambasador” od strane publike i struke. DJ i producent Yakka tako je predstavio svoju autorsku glazbu u prekrasnom okruženju Dvora Veliki Tabor.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovaj spomenik kulture najviše nulte kategorije jedan je od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo Hrvatskog zagorja, već i Hrvatske. Svojim smještajem na vrhu Košničkog Huma, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije. Opsežni restauratorsko-konzervatorski i građevinski radovi odvijaju se od 2004. te je Veliki Tabor danas jedan od najbolje sačuvanih i prezentiranih hrvatskih srednjovjekovnih gradova.

Renesansna i suvremena umjetnost objedinjeni u projekt “Renaissance”

Nakon Velikog tabora i Yakke, sljedeću zanimljivu povijesnu lokaciju, Trsatski kaštel, predstavili su veteran na trance sceni i dobitnik nagrade “Ambasador” Dalton Trance Teleport Live i Roko Pečarić koji inače svira na većem broju instrumenata, a na “Bazzaru” je zaslužan za ekspresiju bouzouki gitare. Umjetnički se dvojac povezao zajedničkim svirkama i građanskim stavovima.

Trsatski kaštel je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom. Prvi se put spominje kao sjedište župe 1288. godine. Na tom se mjestu od prapovijesti nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru. Rimljanima je ta lokacija odlično poslužila u doba učvršćivanja obrambenog sustava, tzv. Liburnijskog limesa, kojemu je polazna točka bila Tarsatika, grad – utvrda, na mjestu današnjeg riječkog Starog grada.

Kolosalan pogled na ostatke tog limesa na nasuprotnim brjegovima, Katarini i Kalvariji, kao i na cjelokupni prostor riječkog Starog grada, sveobuhvatno se pruža s platoa Trsatskog kaštela. Trsatski je kaštel jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje.

Danas je Trsatski kaštel obogaćen novim sadržajima – galerijskim prostorom s likovnim izložbama, ljetnim koncertima i kazališnim predstavama na otvorenom, kao i modnim revijama i književnim večerima.

Mladi Splićanin nastupio na više od 500 godina staroj utvrdi

I na kraju, promocija je završila u Omišu, na Fortici, gdje je nastupio DJ Jock iz Splita. Vladar techno scene Carl Cox osvrnuo se na nove artiste, čije vrijeme tek dolazi gdje je DJ Jocka istaknuo kao iznimno zanimljivog producenta zvjezdane budućnosti. Apsolutni Coxov favorit, traka “Raw Love” uvela je nasmijanog projekt “Renaissance”. Karijera mladog Splićanina u nezaustavljivom je usponu.

Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Čim stupite nogom u više od 500 godina staru utvrdu, shvatit ćete zašto su stari Omišani nosili teške kamene gromade na vrh planine. Osim kao vidikovac, Fortica je starim gusarima služila i kao sklonište, u slučaju neposredne opasnosti, stari Omišani bi iz svojih kuća bježali u sigurnost Fortice, a postojali su čak i planovi da se, ako se neprijatelji dovoljno približe, na grad s vrha planine sruče velike kamene gromade. Srećom, usprkos brojnim bitkama koje su gusari vodili, ovaj plan nikad nije proveden.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. Iz kojeg god smjera da su neprijatelji dolazili, stražari s Fortice uvijek su ih mogli uočiti dovoljno rano da upozore svoje sugrađane na opasnost te je upravo ova utvrda jedan od razloga zašto je Omiš ostao nepokoren u čitavoj svojoj povijesti.

Projekt “Renaissance” se, prema riječima organizatora, planira nastaviti i tijekom 2021. godine snimanjima na brojnim zanimljivim lokacijama i u suradnji sa nagrađivanim autorima elektroničkog zvuka.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.