Rose of Zagorje – u novom spotu upoznajte zagorsku ružu

Jazziana Croatica ponovno surađuje s Ansamblom Lado, a rezultat toga je novi video spot naziva “Rose of Zagorje”. Iako je Lado najpoznatiji hrvatski folklorni ansambl i neprikosnoveni simbol tradicije i kulture suradnja s predvodnikom instrumentalnog etno jazza, Jazziana Croatica, nije puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe, već stvaranje sasvim nove vrijednosti.

Kroz tu suradnju oživljavaju se poznate i neke gotovo zaboravljene priče i legende poput onih o Veroniki Desinićkoj, Kosjenki i Ružici gradu. Naime, videospot naziva “Rose of Zagorje” govori o Veroniki Desinićkoj – zagorskoj ruži čiji je jedini grijeh bila ljubav.

Predaja se temelji na događanjima iz 15. stoljeća kada je velikaš Fridrik Celjski jašući pitomim zelenim brežuljcima Hrvatskog zagorja upoznao prekrasnu, ali siromašnu seljanku Veroniku iz Desinića, mjesta nedaleko od dvorca Veliki Tabor. Na prvi pogled planula je ljubav velika kao zelena zagorska prostranstva, no ne odobrava je Fridrikov otac Herman II., koji na sve načine pokušava razdvojiti dvoje zaljubljenih.

Ovim projektom Ansambl LADO nastavlja sa svojom edukativnom zadaćom predstavljanja zaštićenih nematerijalnih dobara koja se nalaze na popisima UNESCO-a ili, kao u ovom slučaju, u Registru nematerijalnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Skladbu, tekst i aranžman potpisuje Borna Šercar, a redatelj i scenarist videospota je Duje Kundić, producent Krunoslav Šokac, snimateljica Andrea Kaštelan, asistentica režije Ana Skinner, dok je za montažu zaslužan Sandro Baraba.

Videospotom, koji je svoju premijeru imao jučer, najavljuje se album Jazziane Croatice i Ansambla LADO koji izlazi početkom 2022. godine.

Ovo nije prva suradnja koju su ostvarili Ansambl Lado i Jazziana Croatica. Podsjetimo prvi spot u kojem su publiku upoznali sa zajedničkim projektom snimljen je 2019. godine, a radilo se o pjesmi “Vještice s Kleka”.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.