Rudnik ugljena u Raši otvara vrata avanturistima, prve ture kreću 17. srpnja

Nekadašnji rudnik ugljena u Raši prenamijenjen je za turističke svrhe. Nakon radova koji su trajali godinu i pol dana, prohodan je 1,5 kilometar dug potkop Karlota koji sada može primiti prve avanturiste.

Rudarska djelatnost na području Istre započela je za vrijeme Mletačke vladavine. Od 1928. do 1966. Rudnik Raša je zapošljavao više od 10.000 rudara koji su kopali tzv. crno zlato – ugljen, koje je othranilo generacije.

Općina Raša provela je radove vrijedne 870.000 € na prenamjeni nekadašnjeg rudnika ugljena, a prema riječima načelnice Općine Raša Glorije Paliske, cilj je stvoriti perspektivno, zanimljivo i turistički atraktivno područje koje će živjeti od i s rudnikom i njegovom poviješću.

Uz radove na obnovi potkopa, napravljen je Muzej rudarstva s rudarskom kućom koja pokazuje maketu rudarstva i rudnika, te stana u kojem su rudari živjeli i kako su provodili svakodnevicu.

Raša – grad rudara

Raša je grad koji je nastao za potrebe rudarenja. Rudarska djelatnost na ovom području seže još u 17. stoljeće. Prva poznata koncesija za vađenje ugljena čak u 1626. godinu. Raša je najmlađe naselje u Istri, izgrađeno u svega 547 dana od 1936. do travnja 1937. kada je počelo useljavanje prvih stanara.

Kova Experience turistička je tura u kojoj će posjetitelji proživjeti jedan dan u životu raškoga rudara. Od oblačenja za posao i preuzimanja radne opreme, šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika do dolaska u rudarski stan Kovarske kuće “Arsia” gdje mogu zaviriti u rudarsku svakodnevicu. Upoznat će bogatu povijest rudarenja, poslušati priču o težini rudarskog posla, ali i zajedništvu rudara, ulozi žena u rudarstvu i njihovim obiteljima.

Prve ture za posjetitelje započet će 17. srpnja 2023. godine. Za stanovnike Općine Raša bit će organizirani Dani otvorenih vrata uz besplatan ulaz. Cjelokupna tura traje 2,5 sata, a potrebno je ponijeti sa sobom/ doći u obući i odjeći namijenjenoj outdoor aktivnostima. Temperatura u rudniku je 12 do 13 °C.

Izvor fotografija: Waves komunikacije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.