Raritet u svijetu: Vulkanske stijene Rupnica na Papuku

Rupnica u neposrednoj blizini Voćina još je 1948. godine proglašen prvim geološkim spomenikom u Hrvatskoj. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina, a značajan je po jedinstvenoj pojavnosti vulkanskih stijena koje su u presjeku četverokutne i šesterokutne, a tako su oblikovane hlađenjem magme na prolazu prema površini. Ovaj zanimljivi lokalitet pronaći ćete uz cestu Voćin – Kamenska, na južnom ulazu u Voćin. Rupnica spada u lokalitete stubastog lučenja vulkanskih stijena kakvih ima tek nekoliko na svijetu, a ovaj prizor nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

PARK PRIRODE PAPUK I DALJE KONTINENTALNA HIT DESTINACIJA

I ova lokacija dio je Parka prirode Papuk, koji je prošle godine zabilježio blagi porast broja individualnih posjetitelja, njih gotovo 42 000 koji su se odlučili na dolazak na vrhove Panonskog mora. Najveći pad zabilježen je u prodaji edukativnih programa jer su svi grupni posjeti školske djece  bili primorani odgoditi dolazak.  Bilježi se i pad noćenja u Kamp odmorištu Duboka, ali i porast interesa za adrenalinskim parkom Duboka. Ukupan broj posjetitelja u Parku prirode Papuk za 2020.godinu iznosi 45813, što je pad od 12,50% u odnosu na 2019. godinu. 

Članak se nastavlja ispod oglasa

– U ovoj godini nastavljamo s projektima obnove svih poučnih staza, a očekujemo i otvorenje Geo info centra u Voćinu pa smo itekako optimistični i u pogledu budućnosti, najavljuje Alen Jurenac, ravnatelj Parka dodajući kako nas je 2020. godina podsjetila koliko dugujemo prirodi i koliko o njoj ovisimo, no vratila nas je i zdravim navikama kao što su planinarenje, pješačenje ili biciklizam.

O Papuk su se lomili i odbijali ogromni morski valovi. Iznad valova zapjenjenih od siline udaraca o papučko tlo izvirivali su divovski morski psi, kitovi i graciozni dupini. U sigurnom zaklonu kopna, lovci su dizali svoje logore i čekali na plijen, mamute i bizone.

Papuk sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa. Stijene su stare i preko 400 milijuna godina i među najstarijima su u Hrvatskoj. Upravo Rupnica je fenomen nastao iz vulkana. Prirodni mozaik stijena poslaganih poput ogromnih kamenih stupova koji su posloženi poput stepenica. Jedinstveni fenomen u svjetskim razmjerima. Geološka je važnost Rupnice u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena koje su stupastim lučenjem stvorile pravilne četverokutne, peterokutne, šesterokutne i slične pravilne, kao izlivene oblike.

Za obilazak lokaliteta uređena je poučna staza, a vrijedi obići i kamenolom Trešnjevicu, udaljen tek nekoliko kilometara od Rupnice. Prizor ostavlja bez daha. Rasječeni prikaz unutrašnjosti Papuka otkriva „utrobu planine“. Obilježje Papuka nepregledne su šume, većinom bukve.

Iz Parka prirode Papuk ne odlazi se bez posjeta park-šumi Jankovac. I prije nego što je Papuk proglašen Parkom prirode, Jankovac je bio zaštićen prirodni rezervat – park-šuma. Ime je dobio po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji Janković. Skladna prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka, umjetnih jezera koje je napravio Josip pl. Janković. Na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac.

Iznad izvora potoka špilja koju je isti Janković uredio za svoju grobnicu. Želja mu je ispunjena i 1861. godine tamo je i pokopan.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.