Šampionski pršuti stižu u općinu istarskog pršuta

Četrnaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta najavljeno je od petka 14. listopada pa do nedjelje 16. listopada kada je Tinjan domaćin najveće fešte posvećene pršutu u ovom dijelu Europe. Nakon dvije dugačke godine prisilne pauze zbog korone, ISAP se vraća u najboljem svjetlu, predstavljajući najbolje pršute iz Istre, iz drugih hrvatskih regija i iz drugih pršutarskih zemalja Mediterana i Srednje Europe.

U pršutarskim regijama Italije pršuti se također proizvode s kožom (najpoznatiji talijanski pršuti su oni iz Parme i iz San Danielea), ali se kod njih od začina koristi samo sol, dok se kod nas i istočno od nas u začinsku smjesu dodaje i papar, ponegdje još i lovor i ružmarin ili drugo začinsko bilje. Još dalje na zapad, primjerice u Španjolskoj i Portugalu, pršutima se skida koža ali se na mesu ostavlja debeo sloj masnoga tkiva. Austrijski pršuti iz Štajerske se proizvode također s kožom, no odatle nam dolaze i u dimljenoj i u nedimljenoj varijanti, oboje je tradicija koja obogaćuje ponudu bogatog stola.       

Svi ti različiti tipovi pršuta moći će se kušati u Tinjanu na Internacionalnom sajmu pršuta, s mogućim još ponekim iznenađenjem jer su prijave izlagača još uvijek u tijeku. Na ISAP-u će se tradicionalno dodijeliti šampionski naslovi te zlatne, srebrne i brončane medalje za najbolje ocijenjene pršute u više različitih kategorija, a šampionom ISAP-a proglasit će se jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu.

U pojedinim kategorijama u kojima se natječu najmanje tri pršuta šampionom se proglašava najbolji među njima  ukoliko je osvojio dovoljno bodova za zlatnu medalju. Natjecateljske kategorije su: istarski pršut koji nosi europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zatim krčki, dalmatinski i drniški pršut koji nose europsku Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP); pršuti nositelji ovih oznaka iz drugih zemalja ocjenjivat će se zajedno u kategoriji “ostali pršuti”, a pršuti bez zaštićenih oznaka ocjenjivat će se u kategorijama dimljenih i nedimljenih pršuta.

Titula šampiona ISAP-a najprestižnije je priznanje za kvalitetu pršuta u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama, a osim na štandovima proizvođača, tijekom tinjanskog sajma šampionski će se pršuti moći kušati i na vođenim degustacijama u Kući istarskog pršuta. Tinjan se, podsjetimo, 2006. godine proglasio “općinom istarskog pršuta”, u ovoj općini i bližoj okolici koncentrirano je najviše istarskih pršutana, a središnji trg pred zgradom Općine krasi lijepi spomenik istarskom pršutu pokraj kojega se, kada dođete na ISAP, obavezno morate fotografirati.

Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu nije samo gastronomski događaj i doživljaj, naime tijekom tri sajamska dana domaćini su pripremili čitav niz pratećih rekreativno-sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih programa, a osim pršuta na sajmu se tradicionalno nude i vrhunska vina Tinjanštine i središnje Istre te čitav niz drugih autohtonih proizvoda.

Izvor i foto: Općina Tinjan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.