Sasvim drugačija tematska tura: Zagreb u pjesmama Novog vala, nekad i danas

- Oglas -

Zagreb u pjesmama Novog vala, nekad i danas. Ovo nije naslov novog albuma već zanimljiva vođena šetnja našom metropolom u trajanju od 60 minuta čistog užitka, a organizatori jamče brojna iznenađenja, čak i za najveće ljubitelje novovalnog zvuka.

Ono što ovu tematsku turu čini posebnom je da zapravo kroz osobne doživljaje i autentične priče aktera Novog vala 80-tih, kao i kroz neke dijelove pjesama i stihova zapravo otkrivamo Zagreb i duh vremena, kao i promjena koje nastaju u glazbi 80-tih. Film, Zvijezde, Prljavci, Azra, Haustor, Patrola… Svi oni pretaču svoj doživljaj trenutka u stihove koje i danas prepoznajemo i volimo slušati.

Ali, često su ideje, ljudi, događaji, pa i sam Zagreb 80-tih, zapravo prikriveni u stihovima, a pjesme dobro znamo.

Zagreb – u kojem se to sve događa na prijelazu iz jednog desetljeća u drugo, ponekad je i glavni protagonist pjesama. Ponekad je eksplicitno naveden, kao na primjer “Zagreb je hladan grad” – grupe Film ili “Zagreb te zove” – grupe Prljavo kazalište, ali ima pjesama i stihova u kojima se to može otkriti tek kroz razgovor s autorom stihova i uz dobro poznavanje tog vremena i događaja.

Upravo tako je i autor ove Tematske šetnje Zagrebom, Dubravko Fijačko, radeći godinama na radiju prikupljao materijale, zanimljivosti, priče i svjedočanstva, te ih pretočio u uzbudljivu šetnju kroz ovo posebno razdoblje naše glazbe. Govoreći o 80-tima, zapravo možemo puno saznati i o nama danas, kao i o Zagrebu, kako su ga nekada doživljavali autori poznatih pjesama, a kako je to danas. Što se i koliko zapravo mijenja?

Ova jednosatna tura obilazi neka od kultnih mjesta: Zvečka, Kavkaz i Blato, ali osnovna ideja nisu same činjenice – koje ste vjerojatno već i čuli ili “izguglali”. Zapravo je ideja da kroz pojedine stihove (u kojima se autori pjesama u potpunosti otkrivaju) saznajemo i o životu, druženjima, osjećajima, “gladi” za novim informacijama, promjenama, o Zagrebu tog vremena, te naravno i o tom famoznom Novom valu.

Već u prvoj turi “Zagreb u pjesmama novog vala” koja je bila početkom prosinca, gosti su zajednički pronalazili inspiraciju u pojedinim stihovima, otkrivali skriveno i nepoznato, osjetili “duh vremena”, te se prepustili Zagrebu svim svojim osjetilima.

Zbog ograničenog broja sudionika, obavezna je pred-najava dolaska na mail, a polazak je ispred HNK kod Zdenca života. Za sve vas koji ste propustili prvu šetnju i sada čitate ovu vijest pitajući se kako sam ovo propustio/la, ne brinite! Nova vođena šetnja, u kojoj imate priliku otkriti Zagreb skriven u pjesmama Novog vala, kreće već ovu subotu 24. prosinca, na sam Badnjak u 13.30. Potom iduće četiri subote u siječnju u isto vrijeme na istom mjestu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.