Šetnja sa svrhom: U nedjelju i ponedjeljak Hodajte za one koji ne mogu!

spot_img

Ovo je priča o jednoj šetnji, možda ne nužno turističkoj šetnji, ali šetnji sa svrhom. Moje ime je Mirjam Jukić, urednica sam i osnivač ovog portala Turističke priče sa suprugom Goranom Riheljom, no u ovoj priči moja uloga je drugačija. Ja sam oboljela od multiple skleroze i vodim NGO Udrugu MS tim Hrvatska. I pozivam sve vas naše čitatelje na jednu šetnju u nedjelju ili ponedjeljak. Šetnja može biti i turistička možete obići neke od naših parkova prirode, planinarskih staza ili šetnica. Možete šetati u našim nacionalnim parkovima. No ovoga puta vas molim da brojite korake i svaki korak posvetite onima koji hodati, zbog multiple skleroze, više ne mogu.

Naime, na svjetski dan multiple skleroze tradicionalno se 30. svibnja u cijelom svijetu održava kampanja MS Walk u sklopu koje se potiče oboljele, ali i širu zajednicu da hoda za sve one koji ne mogu te na ovaj način senzibilizira javnost na brojne probleme s kojima se susreće preko 2.5 milijuna oboljelih. Multipla skleroza je progresivna neurološka autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije koje oboljeli uzimaju imaju za cilj usporavanje bolesti i podizanje kvalitete života oboljelih. Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje preko 7000 osoba, a češća je kod žena. Multipla skleroza dijagnosticira se najčešće u tridesetim godinama života kada se pokažu prvi simptomi. U zadnje vrijeme u cijelom svijetu bilježi se porast pedijatrijske multiple skleroze odnosno dijagnoze kod djece mlađe od 18 godina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Multiplu sklerozu nazivaju i bolest s 1000 lica jer zapravo simptomi su vrlo individualni i razlikuju se od osobe do osobe. Postoji nekoliko tipova multiple skleroze, a najveći postotak oboljelih, nas oko 80%, boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu oboljelih pojavljuju pogoršanja odnosno relapsi te stanje mirovanja bolesti. Postupno uslijed relapsa ili ataka bolesti nastaju tjelesna oštećenja, koja mogu biti i vrlo teška te pacijenta prikovati za krevet, ali unazad nekoliko godina zahvaljujući sve boljim terapijama za usporavanje bolesti bilježi se kvalitetniji život s ovom dijagnozom te lakša tjelesna oštećenja. Nažalost postoje i vrlo progresivni oblici bolesti koji u vrlo kratkom vremenu oboljele dovedu do teških tjelesnih oštećenja, a terapije tada više ne djeluju i pacijent je tada nažalost nemoćan.

Podržite 7000 oboljelih u Hrvatskoj Vašim koracima

U nedjelju 30. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze i ove godine pozivamo cijelu Hrvatsku na kretanje i boravak u prirodi uz šetnju. Brojite korake i sjetite se kako ih činite i za one koji to ne mogu. Svoj broj koraka koji može bilježiti svaki mobitel uslikajte i uz hashtagove #SvakiKorakSeBroji #HodamZaOneKojiNeMogu podijelite na društvenim mrežama. Pošaljite ih na Facebook stranicu MS tima Hrvatska koje se nalazi na POVEZNICI ili nam pošaljite na mail. Prošle godine Hrvatska je prehodala 14 024 579 koraka u ovoj akciji.

Kako zbog epidemioloških uvjeta nema velikih okupljanja, moja Udruga MS tim Hrvatska pozvala je oboljele diljem Hrvatske na MS walk. Tako se, osim u Zagrebu na Bundeku gdje se na Svjetski dan multiple skleroze tradicionalno već sedam godina okupljaju oboljeli, ove godine hoda i na zagrebačkom Jarunu, ali i u Osijeku, Splitu, Rijeci, Karlovcu, Puli, Donjem Miholjcu, Koški, Čabru, Slavonskom Brodu, Opatiji, na Malom Lošinju, Krku, Cresu i Korčuli, pa i u Sloveniji i Njemačkoj, odakle stižu najave tradicionalne šetnje oboljelih i njihovih prijatelja i obitelji. Udruga je zahvaljujući sponzorima i donatorima gdje god se okupljaju oboljeli i održavaju MS walk poslala dobro poznate narančaste majice i maskice za oboljele i na ovaj način više nego ikad oboljeli hodaju diljem Lijepe naše.

Detaljan popis MS walk šetnja pronađite u Facebook eventu “Svaki korak se broji” na linku. Priključite nam se i vi i hodajte za sve one koji ne mogu. Izađite 30. i 31. svibnja u šetnju i hodajte za sve oboljele od multiple skleroze.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije