Šibenik nije grad lakih nota: Na poznati festival stižu plesni umjetnici iz cijelog svijeta od Ukrajine do Argentine

Trinaesti Šibenik Dance Festival u srce Dalmacije dovodi vrhunske plesne umjetnike iz naših
susjednih država i dalekog svijeta – od Ukrajine i Izraela, Francuske i Portugala, Italije i Španjolske, sve do Argentine. Festival će se održati od 22. do 27. srpnja 2024. godine.

Glavni će se program uprizoriti na ukupno 6 lokacija ovog mediteranskog grada: Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, u Muzeju grada Šibenika, ispred kluba Azimut. Na šibenskim trgovima građani i turisti svake večeri će moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje predstavlja umjetnike iz ukupno 15 zemalja, sa 9 predstava u glavnom programu. U ukupnom zbroju sa predstavama u popratnom programu, uprizorit ćemo više od 20 koreografskih cjelina koje će otvoriti važne teme i analizirati pojednica i društvo danas.

Festival ove godine nosi slogan ‘Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost’. – Svi koji se bavimo kreiranjem kulturnog programa u Šibeniku, imamo jednu društvenu odgovornost, a to je pokazati da ovaj lijepi grad nije smo ljetni epicentar zabave ili lakih nota, već grad visoke kulture sa dugogodišnjom tradicijom umjetničkih festivala, u kojem nitko nikad nije bio indiferentan na aktualna zbivanja, a koja jako pogađaju umjetnike i ugrožavaju njihovu egzistenciju, istaknula je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Festival počinje svečanim programom na Trgu Republike Hrvatske. Uvodni program izvesti će plesačice domaćina organizatora, Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon njih, Šibeniku će se predstaviti mladi baletni ansambl novoformiranog Crnogorskog baleta koji djeluje pri Muzičkom Centru Crne gore u Podgorici, sa cjelovečernjom predstavom Maskarada u koreografiji Aleksandra Ilića. Istu večer, svečanost plesa nastavlja se ispred Azimuta sa predstavom LOOP, bugarske koreografkinje Stefaniye Georgieve u izvedbi tri plesačice ATOM dance theatre-a.

Drugi dan festivala program se održava u Muzeju grada Šibenika gdje će nam se sa polusatnim programom predstaviti izraelski umjetnik Michaela Getman sa autorskom minijaturom First Thing u izvedbi Ariela Gelbarta i u nastavku večeri, umjetnički par iz Ukrajine Vladyslav Detiuchenko i Veronika Rakitina.

Treći dan program će započeti na zelenoj pozornicu Azimuta predstavljanjem umjetnice iz Argentine Florencie Buzzo sa autorskom predstavom Todo Bajo Control ( All Under Control ) a nastavit će se u Muzeju sa predstavom “COME NEVE”, mladog talijanskog koreografa Adriana Bolognina. Program četvrte festivalske večeri, 25.07, održat će se na tvrđavi Barone gdje će plesačica portugalskog porijekla Sofia Fitas sa kolegom francuskim glazbenikom Sébastienom Jacobsom izvesti
njihov zajednički autorski rad EXPERIMENTO 5.

Odabrani u festivalskoj kategoriji ‘Mladi talenti u usponu’, na Tvrđavi Barone 25. i 27. srpnja plesati će učenici završnih razreda Škole suvremenog plesa ANE MALETIĆ iz Zagreba sa ulomcima predstava GORE i DOPPLEHANGERS, posebno uvježbanim i prilagođenim za predmet Scenska praksa.

Vrhunac festivalskog programa očekuje nas u petak, 26. srpnja na Tvrđavi Sv Mihovila. Ove godine bit će to predstava PUPO u izvedbi talijanske kompanije Komoco Dance Company, a prema konceptu i u koreografiji Sofie Nappi. Festival će zatvoriti umjetnici iz Španjolske Akira Yoshida i Lali Ayguadé predstavom Together to get there, na tvrđavi Barone u subotu 27.07.

Šibenik Dance Festival veliku pozornost pridaje edukaciji mladih plesača. Osim što nudi obilje mogućnosti za tehnički i umjetnički razvoj mladih plesača, ovaj festivalski sadržaj prostor je okupljanja mladih plesača, njihovog aktivnog druženja, umrežavanja i uspostavljanja novih kontakata.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.