Nevjerojatan sjeverni Jadran: Među TOP 5 mjesta za posjetiti, The Guardian uvrstio nezaobilazno Brijunsko otočje

Sjever Jadrana neobična je mješavina kultura, arhitektonskih stilova i okusa. Prije svega obiđite istarski poluotok, a potom skoknite do venecijanske lagune. Za vedrog dana možete čak vidjeti s jedne obale mora na drugu, piše The Guardian.

istra, brijuni
Brijuni, foto: Igor Zirojević, istra.hr

Autor članka predlaže odustati od najma automobila jer je ugodnije putovati trajektom, vlakom ili autobusom, te povremeno taksijem – ali samo van sezone.

Trst

Sada talijanski, nekad austrijski – Trst je oduvijek jedinstven. Naručite Apfelstrudel (štrudlu od jabuke) uz svoj espresso na Piazza Unità d’Italia, omiljenom trgu domaćih i posjetitelja, dok upijate kozmopolitske utjecaje slušajući u pozadini žamor na različitim jezicima.

James Joyce je bio opčinjen ovim gradom u kojemu je kraće vrijeme živio. Svojoj supruzi Nori pisao je kako je “njegova duša u Trstu”. Joyce je ovdje upoznao kolegu modernističkog pisca Itala Sveva, a danas mali muzej svakome od njih posvećuje pola svoga prostora.

Trst, Italija
Trst, foto: sovoque / Unsplash

Najutjecajniji povjesničar umjetnosti i arheolog koji je ovdje živio, Johann Winckelmann, ubijen je u hotelu na trgu 1768.

Winckelmannov spomenik nalazi se na brdu s kojeg se mogu vidjeti dvorac Duino i popularniji Miramare. U prvome je odsjeo pjesnik Rainer Maria Rilke gdje počeo pisati svoje Devinske elegije.

Piran

Romantičan gradić Piran, prema kojem je Piranski zaljev dobio ime, pravi je mali muzej na otvorenom. Prepun je legendi i ljubavnih priča, a u njemu se rodio i jedan od najpoznatijih svjetskih violinista, Giuseppe Tartini.

Piran, Slovenija
Piran, foto: Leonhard Niederwimmer / Unsplash

Piranska arhitektura nenametljiva je verzija Venecije, do koje se u visokoj sezoni trajektom stiže za manje od tri sata. ono što ga čini tako posebnim su uske krivudave uličice koje vode između kamenih kuća pa ste ovdje čak i u najtoplijim danima zaštićeni od sunca.

U Piranu se isplati kušati tartufe s plodovima mora što je prepoznatljiv spoj istarskog poluotoka i odlično se slažu s lokalnim vinima, prvenstveno malvazijom.

motovun unwto
Bijeli tartufi i vino, foto: Turistička zajednica Općine Motovun

Brijunsko otočje

Kako bi stigli do Brijuna potrebna je kratka vožnja taksijem ili lokalnim autobusom od autobusnog kolodvora u Puli do Fažane.

Nacionalni park Brijuni skriva tragove stopa dinosaura. Otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokacije Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Turistima su dostupni za razgledati oni na Velikom Brijunu.

brijuni otisci dinosaura
Otisci dinosaura, foto: Nacionalni park Brijuni

Od rujna je i Mali Brijun otvoren za posjetitelje pa zainteresirani mogu u sklopu organiziranih izleta uživati u ljepotama drugog najvećeg otoka brijunskog arhipelaga. Povod njegovom otvaranju bila je 40. obljetnica Nacionalnog parka Brijuni.

Ljetovalište na Brijunima su pokrenuli Austrijanci, zatim je bio u posjedu Talijana da bi poslije Drugog svjetskog rata Veliki Brijun postao ljetnikovac jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Ovdje je jednom prilikom odsjeo Thomas Mann kratko prije no što je otputovao u Veneciju.

Foto: Nacionalni park Brijuni
Kastrum, foto: Nacionalni park Brijuni

Odvojite vrijeme za vožnju biciklom, prošećite rimskim i bizantskim ruševinama i okupajte se na nekom osamljenom mjestu kad vas sunce ugrije, preporuča The Guardian. Ili sjednite na stijenu u hlad i uživajte u dobroj knjizi. Zatim osvježeni i odmoreni otplovite iz Pule do Venecije.

Venecijanska laguna

Čarobni grad kanala, mostova i romantičnih zakutaka, Venecija je smještena na više od sto otočića u laguni i jedna je od najčudesnijih svjetskih destinacija. Srca posjetitelja plijeni jedinstvenom ljepotom i bogatom poviješću. Sinonim je za romantičnu atmosferu, a inspiracija je raznim umjetnicima.

Venecija, Italija
Venecija, foto: Luca Bravo / Unsplash

Venecija je mjesto gdje su svakodnevni život i povijest isprepleteni na nevjerojatan način. Njena arhitektura, umjetnost i kultura svjedoče o zlatnom dobu Mletačke Republike koja je cvjetala u srednjem vijeku i renesansi.

Uz to, grad je također domaćin mnogim festivalima, kao što je svjetski poznati Karneval koji privlači tisuće ljudi iz cijelog svijeta.

Skretanje do Ravenne

Ravenna, glavni grad istoimene pokrajine u regiji Emilia-Romagna, svojim šarmom privlači veliki broj posjetitelja. Grad je smješten u unutrašnjosti, ali je kanalom povezan s Jadranskim morem. Ravenna je kroz povijest, a i danas, bila važna komercijalna i turistička luka.

Ovdje je između 1819. i 1821. godine živio jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, Lord Byron, a smatra se kako ga je tu dovela ljubav prema mladoj aristokratskoj i udanoj ženi, Teresi Guiccioli. Tu je nastavio pisati ‘Don Juana’, završio je ‘Ravenski dnevnik’, ‘Moj rječnik’ i ‘Rekolekcije’.

Ravenna, Italija - Basilica of San Vitale, Bazilika svetog Vitalea, bizantska crkva
Bazilika svetog Vitalea, foto: Sandra Dempsey / Unsplash

Od brojnih znamenitosti u Ravenni svakako treba posjetiti Mauzolej Gale Placidije, važnu bizantsku građevinu upisanu na Popis svjetske baštine 1996. godine. Tu je Bazilika svetog Vitalea, bizantska crkva posvećena svetom Vitaleu, koju je dao izgraditi car Justinijan sredinom 6. stoljeća.

Bazilika je najznačajniji spomenik bizantske arhitekture u zapadnoj Europi i jedan od najznačajnijih spomenika bizantske umjetnosti uopće.

Foto: Igor Zirojević, Turistička zajednica Općine Motovun, Nacionalni park Brijuni, Unsplash
Naslovna fotografija: Nacionalni park Brijuni

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.