Prvi potpuno slavonski film Adam osvaja kritiku diljem svijeta uz snažnu poruku: Stop nasilju nad djecom!

Nakon nedavne nominacije za najbolji igrani film na Barcelona film festivalu, prvi slavonski igrani film “Adam” nominiran je i na prestižnom festivalu Venice Film Awards, prenosi Večernji list. Priča možda nije turistička, ali držimo kako ju svaki medij treba prenijeti. Ovaj film, koji osvaja kritiku diljem svijeta, iz ratom traumatizirane Slavonije donosi antiratnu poruku o stradanju djece

Radnja filma “Adam” smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama, kojeg glumi Zdravko Šinjori, pravog ratnog heroja koji je prošao ratni pakao i pati od PTSP-a, te njegovog sina s kojim pokušava voditi normalan život. Adam je stranac kojega selo ne prihvaća jer je drugačiji. Antiratni film Adam zapravo diže glas protiv nasilja nad djecom, tematizira život nakon rata sa svih ratnim traumama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Ponosni smo na ovakav uspjeh, zahvalan sam svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su vjerovali u ovu priču. Prema podacima HMDC-a u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je preko 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Trideset godina kasnije, oni su ljudi koji ne žele da se njihova tragedija ponovi nikad nikome. Film Adam posvećen je svima njima, istaknuo je za Večernji list redatelj filma Adam Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma.

Scenaristi filma važnim drže osvijestiti javnost o zastrašujućem podacima UNICEF-a prema kojima u svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim. – Taj podatak je poražavajući, a o tematici nasilja nad djecom se općenito malo govori, a još manje toga poduzima. Svrha filma je buđenje svijesti kako se nasilje nad djecom događa u različitim oblicima, ne mora nužno biti fizičko kako bi ostavilo dugotrajne posljedice, zaključuje Šulina, a prenosi Večernji list.

Izvor: Facebook Adam

Ovaj film aktualizira problem predrasuda okoline protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim. Zanimljivo je kako je Adam prvi u potpunosti slavonski film. Naime glumačka postava dolazi iz kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca iz osječkog HNK i Dramske akademije Osijek, a sniman je u dvije slavonske županije Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Zanimljivo ovaj projekt nije financiran niti od jedne institucije, a trajao punih pet godina.

Na kraju zaključimo kako je svaki film sniman u Hrvatskoj ipak i turistička priča, pa tako i film Adam, ma koliko tema bila teška. Svrha ovog filma i ova snažna poruka nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Izvor: Vecernji.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.