Službeno otvorena nova Camino ruta: Stotinjak hodočasnika u 6 dana prehodalo Camino Šibenik

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203.godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag.

Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Skupina hrvatskih Camino entuzijasta okupljena u Bratovštinu Svetog Jakova odlučila je obnoviti ovu bogatu hrvatsku Camino tradiciju pa je pokrenut projekt obnove srednjovjekovnih Camino ruta kroz Hrvatsku.

Trenutno su u Hrvatskoj aktivni Camino KrkCamino Imota i Camino Podravina, a od jeseni je najavljen Camino južna Istra i u planu je Camino Banovina. Navodno se u Hrvatskoj ozbiljno razgovara o još nekoliko Camino ruta, pa priča oko Camino staza u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija. Camino Šibenik je novo obnovljena Camino ruta koja je službeno otvorena hodočašćem Camino Šibenik tjedan od 18 do 23. listopada.

Hodočasnici iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine

Tijekom Camino Šibenik tjedna oko 100 hodočasnika iz cijele Hrvatske, kao i Slovenije, Italije i BiH prohodalo je novom dionicom hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova. -Najmlađa hodočasnica stara tek 9 godina došla je s djedom, pa se oduševila kada je otkrila društvo nekoliko vršnjaka koji su s velikom energijom i radošću većinu vremena predvodili kolonu. Najstarija s navršenih 83. godine, sve je pozvala na ovo hodočašće, za koje godine nisu prepreka. Ovom manifestacijom obnovljena je tradicija još od 1203. kada su zabilježeni prvi hrvatski hodočasnici na Caminu, navode organizatori.

Otvorenje staze Camino Šibenik počelo je u utorak u Marini svetom misom u crkvi sv Jakova i izložbom fotografija Ivice Bote u galeriji Civitas Sacra u Šibeniku. Prvi dan su hodočasnici krenuli kroz maslinike i plaže prema Rogoznici nakon čega su mogli uživati u prekrasnim panoramama Rogoznice i Primoštena na putu prema Gospi od Loreta.

Četvrtak je radi zahtjevnog terena do Vrpolja, za hodočasnike bio najnaporniji dio rute, uz iznenađujuće sunčan dan. U petak su stigli pred katedralu sv. Jakova u Šibeniku gdje im je predstavljena bogata baština štovanja sv. Jakova u Šibeniku.

U subotu se hodočašću priključila ekipa iz Zagreba, a sve ih je blagoslovom ispratio župnik katedrale don Krešimir Mateša. U Gospinom svetištu na brdu Okit, Tea i Marko Juričev hodočasnike očarali su hodočasnike vođenom turom “Čudo na Okitu”, prije dolaska u Vodice.

Svečanu nedjeljnu svetu misu za hodočasnike predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić potvrdivši time još jednom iznimno toplu dobrodošlicu hodočasnicima od strane vjernika i svećenika šibenske biskupije.

Dolaskom u Pirovac skupina hodočasnika i službeno je otvorila Camino Šibenik kao novi dio hrvatske Camino mreže puteva koje je lani prohodalo preko 1.200 ljudi. Camino Šibenik je nastao kao rezultat suradnje Turističke zajednica grada Šibenika i Bratovštine Sv. Jakova uz potporu Šibenske biskupije kao i Turističkih zajednica Marine, Rogoznice, Primoštena i Vodica. Bratovština Sv. Jakova je službeni hrvatski predstavnik u središnjoj Camino instituciji – Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Izvor i foto: TZ Šibenik

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.