Snorkeling je sve popularniji! Znate li da u Istri možete snorklati uz organizirano vođenje?

Područje Marčane u Istri ima vrlo razvedenu obalu, skrovite plaže, uvale, divlje ljepote oplakane bistrim vodama Kvarnera. Mnogi to znaju i upravo iz tog razloga biraju ljetovanje upravo ovdje. Ono što će svakako privući još više posjetitelja je snorkeling.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Snorkeling ne zahtjeva posebnu opremu niti pripremu i stoga je vrlo atraktivan. Istraživanje podmorja i promatranje podvodnog svijeta – uz pomoć samo maske i disalice – uzbudljiv je i lagan sport vezan uz more i podmorje. Osim toga, prikladan je za gotovo sve dobne skupine što ga čini idealnom ljetnom obiteljskom zabavom.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Prakticirajući snorkeling, posjetitelji odnedavno mogu otkrivati tajanstveni podvodni svijet te pristupiti najsugestivnijim lokacijama i uživati u njihovoj ljepoti na novi način.

Na području Marčane označene su dvije snorkeling lokacije: na Krničkoj plaži te u uvali Školjić u Kavranu. Obje su predstavljene na internet stranici turističke zajednice. Označene lokacije svakako pridonose imidžu Marčane kao destinacije koja vrednuje svoje prirodne resurse.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Vođeno razgledavanje

Nakon nedavne inauguracije Istra snorkeling-a, TZ Općine Marčana išla je korak dalje u predstavljanju svojih dviju lokacija tako što je pozvala zainteresirane mještane i goste na vođeno razgledavanje. Snorkeling doživljaj na hrvatskom i engleskom jeziku vodila je Barbara Unković, strastveni ronilac već više od 30 godina, autorica tekstova i karti podmorja. Vođeni snorkeling doživljaj iskusilo je preko 20 polaznika različite životne dobi, domaći i turisti.

Nakon promotivnih, besplatnih snorkeling obilazaka lokacija ovaj nesvakidašnji doživljaj je moguće dogovoriti direktno s Barbarom Unković. Obilazak traje 60 minuta, a uz uvodni obalni brifing o svakoj lokaciji i osnovnim pravilima snorkelinga – načinu plivanja, zarona, izjednačavanja pritiska i ostalih pravila ponašanja u moru – obuhvaća brojne zanimljivosti, povijesne činjenice, legende i informacije o prirodnim morskim zajednicama.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Riječ je o edukativno-zabavnom obilasku prekrasnim podvodnim svijetom akvatorija. Domaći i strani gosti, osim šte se fizički kreću i borave u vodi, što je po vrućinama ugodno iskustvo, još i nešto nauče. Samo poticanje na istraživanje i edukaciju ujedno je i proces učenja, prenošenja znanja i jačanja ekološke svijesti te zasigurno luči pozitivne rezultate u smjeru održivog turizma, u skladu s prirodom i zajednicom.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Plaža Školjić

Plaža Školjić smještena je 2,5 km od Kavrana vozeći se lokalnom cestom koja pruža predivan pogled na Kvarner i otok Cres. Plaža ima maleno žalo sa sitnim oblucima, dok je ostatak uvale okružen stjenovitim pločama s malim uvučenim odjeljcima. Odavdje iz svakog kutka puca pogled prema otoku Cresu.

Tu se skriva i jedan mali kanjon, usjek, s impozantnim kamenim stupom iza kojeg proviruje maleno žalo s oblutcima i predivnom klisurom prošaranom zlatnom i narančastom bojom. Dno plaže započinje sitnim oblucima koji postepeno padaju na kameni plato. Na južnoj strani uvale na dubini od 5 do 6 metara vidljiv je zanimljiv oblik stijena koje s površine nalikuju potonulom molu.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Zaronite li do njega, možete proviriti ispod jer tu žive škarpine i sipe, a skrivaju se i jata baraja. Slijedeći obalnu liniju u najplićem dijelu u smjeru malog kanjona primijetit ćete puno kamenih krakova koji sežu do dubine do 3 metra, a koji izgledaju kao da su isklesani.

Između svakog kraka nalazi se zaobljen usjek, mjestimice poput tobogana. Vrlo su zanimljivi za istražiti osobito prema kopnu jer gotovo svaki od njih vodi ispod stijena s ručnicima, a u njima se skrivaju jata sitnih ribica i rakova. Plivajući prema kanjonu nailazi se na nešto veći, obli usjek čije je dno posuto sitnim kamenčićima, no – kako upozorava Unković – nemojte pokušati ulaziti u njega jer je uzak.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Morska fauna

Pogled iz mora na mali kanjon je jedinstven. Istražujući dalje obalnu liniju u smjeru sjevera uočava se duži kameni zid na kopnu iznad stijena. Pri kraju tog zida, na dubini od 3 metra, nalazi se pravo iznenađenje ove plaže, a to su dva podvodna luka koja su jednostavna za preroniti.

Lako ćete ih prepoznati ako zaronite jer imaju duži krov u obliku glave psa modrulja. Dno je ispod lukova šljunčano. Kad preronjavate manji luk ako produžite plivati prema kopnu, točno ispod kamenog zida na stijenama, primijetit ćete na manje od metra dubine još jedan maleni prolaz u obliku prstena, obložen smeđim algama.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Možete nastaviti istraživati obalnu liniju nadalje no dubina tu raste ili se možete vratiti plivajući posred uvale u smjeru plaže s oblutcima jer dno je u prosjeku duboko 3 do 4 metra, a pruža krasan pogled na velike gromade stijena. Tu se skrivaju ugor, ali i murina koja je rijedak stanovnik sjevernog Jadrana, navodi se na službenim stranicama projekta Istra snorkeling.

Krnički porat

Krnički porat je luka podno Krnice duboko uvučena u kopno i dobro zaštićena od juga i bure. Nekoć je tu bila postaja austrougarskih žandara, a kasnije i talijanske finance jer su u nju pristajali trgovački brodovi iz cijelog sjevernog Jadrana u potrazi za sigurnim utočištem i razmjenjivali su robu i ulov.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Danas je dom ribaricama i brodicama, a dodatnu posebnost daju joj prekrasne plaže smještene na sjevernoj obali do kojih se dolazi kratkom šetnjom od tek nekoliko minuta. Na kraju puta nalazi se nekoliko kućica i malo žalo s oblucima, klupicama i hladovinom za one koji prvi stignu.

Ova snorkeling lokacija proteže se od malog žala preko prve do druge plaže. Dno u plitkom posuto je malim kamenčićima, dok je u dubljim dijelovima prekriveno većim kamenjem raznih oblika koji poput slapa padaju na pješčano dno zaljeva. Na plitkim dijelovima, osobito kod malog žala, mogu se vidjeti veće kamene gromade među kojima se skrivaju jata sitnih ribica. Potreban je određeni oprez jer ovdje ima ježinaca, upozorava Barbara Unković.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Bogatstvo morske faune

Istražujući dno u plitkim dijelovima, uzduž obalne linije, primijećuju se stjenovite brazde obrasle smeđim algama poput malih šumica sa stabalcima i grančicama koje se njišu s valovima. One su znak zdravog i čistog mora, a odličan su zaklon raznim vrstama babica.

Pažljivim promatranjem stijena možete primijetiti male, pravilne rupice. Njih su izdubili prstaci, strogo zaštićen školjkaš našeg Jadrana. Niski zidići ukrašeni su raznim vrstama vlasulja i spužvi oko kojih se uvijek skupljaju pužići, stoji na službenim stranicama TZO Marčana.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Osim bogate morske faune, ovdje je moguće naići također na pokoji uteg za vagu možda korištenog u razmjeni robe s trgovačkih brodova, čak i metak, ali i bocu – možda bačenu s nekog gusarskog broda. Tu su i stari brodski konopi okamenjeni od zaborava, djelići rimskih amfora i tko zna kakvo još sve blago, Naime, na ovoj lokaciji vjerojatno ima mnogo toga za otkriti jer je tijekom povijesti ova uvala bila izlaz Krnice i okolnih sela na more, time i veza s ostatkom svijeta.

Održivi turizam

Ovim projektom potiče se inkluzivan i pristupačan turizam jer snorkeling, u većini slučajeva, mogu prakticirati i osobe s umanjenim fizičkim sposobnostima, stoga su informativne table kreirane i prilagođene također za ranjive skupine, odnosno za osobe s posebnim potrebama koje koriste invalidska kolica.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Uz navedeno, tko prakticira snorkeling može usvojiti održive prakse koje se preporučuju putem specijalizirane web stranice, a sve kako bi se smanjio utjecaj na okoliš te zaštitilo podmorje. To uključuje promicanje odgovornog ponašanja pri snorkelingu, provođenje smjernica za zaštitu osjetljivih ekosustava i poštivanje propisa.

Razvoj ovakvog proizvoda može dovesti i do ekonomske koristi za lokalno gospodarstvo na način da se stvore nove prilike za zapošljavanje, primjerice lokalnih vodiča koji mogu pružati usluge obilaska uz istovremeno poticanje zaštite morskog okoliša.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković
Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković
Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Foto: Anton Unković
Izvor: HrTurizam

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.