Postanite čuvar sova ušara i aktivno se uključite u zaštitu prirode

spot_img

Park prirode Vransko jezero jedinstveno je močvarno područje u hrvatskom priobalju. Najveću vrijednost, sa stanovišta biološke raznolikosti, daju mu prostrani tršćaci i uski pojas poplavnih travnjaka koji se prostiru na području ornitološkog rezervata, a važna su staništa za ptice.

Zabilježeno je ukupno 234 vrste ptica, od čega se 102 vrste gnijezde na području Parka. Stoga je ovo područje od međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica selica. Prema nekim procjenama u parku za jesenje selidbe svakodnevno boravi 20.000 ptica selica. Ponekad ova brojka naraste čak i do 400.000.

Sova ušara – najveća sova u Europi

Sova ušara (Bubo bubo) se gnijezde na izdvojenim stijenama u sigurnom i mirnom okruženju na širem području Parka prirode Vransko jezero. Njihova aktivnost prati se na način da se u sumrak osluškuju pjevajući mužjaci koji na taj način označavaju svoj teritorij te privlače ženke.

Mužjaci su najglasniji na početku gnijezdeće sezone, otprilike od početka veljače do sredine ožujka. Parovi zauzimaju jednu stijenu. Zbog jednostavnosti istraživačke metode, ova aktivnost je idealna za građane koji se žele aktivno uključiti u zaštitu prirode.

U suradnji s Udrugom Biom, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira radionicu na temu uključivanja građana u projekt praćenja i zaštite ušara, najvećih sova u Europi.

Radionica o očuvanju sova ušara

Iz Nacionalnog parka Vransko jezero stoga pozivaju ljubitelje ptica, prirode i zainteresiranu javnost da se priključe radionici i doznaju na koji način možemo doprinijeti njihovom očuvanju. Praćenje uspješnosti gniježđenja nije zahtjevno pa se svi zainteresirani mogu uključiti, od najmlađih do najstarijih.

Radionica će se održati u petak, 18. veljače 2022. godine, s početkom u 15 sati. Mjesto održavanja je Turističko – informativni centar Parka prirode Vransko jezero u Biogradu na Moru (Trg hrvatskih velikana 20). Nakon informativnog predavanja, sudionici će biti raspoređeni u grupe koje će pod vodstvom mentora ići na terenski obilazak poznatih lokacija gniježđenja u okolici Vranskog jezera. Predviđeno trajanje radionice je do 19 sati.

Broj sudionika radionice je ograničen, a prijaviti se možete na sljedećoj POVEZNICI do četvrtka, 17. veljače 2022. u 12 sati.

Naslovna fotografija: arhiva JU Park prirode Vransko jezero

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.