Rakalj je gradić na zapadnoj obali Raškog zaljeva na jugoistočnoj obali Istre. Smješten je 30 kilometara od Pule i 12 kilometara sjeveroistočno od Marčane. U povijesti se prvi puta se spominje 1190. godine, a bio je poznat po izradi tradicionalne istarske lončarije. Danas se ova tradicija želi ponovno oživjeti u turističke svrhe.
Rakalj je poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem gline i kvarcnog kamena koje su nazivali ‘gnjila’ i ‘solen’. ‘Solen’ su mrvili, pa zatim miješali s ‘gnjilom’ i vješto oblikovali lonce koje su potom pekli, stvarajući tako lončariju otpornu na visoke temperature. Lončariju su prodavali po cijeloj Istri što je slikovito opisao Mate Balota u romanu ‘Tijesna Zemlja’.
U doba kada je u cijeloj Istri vladalo siromaštvo, ljudi su smislili način da oni koji nemaju novaca također mogu kupiti prijeko potrebne lonce za kuhanje. Tako je izreka ‘Mira na miru, za viru’ postala i opstala do danas. Naime, za lonac se plaćalo pšenicom, kukuruzom ili nekom drugom namirnicom u količini koliko bi te namirnice stalo u ‘kupljeni’ lonac.
Razvoj seoskog turizma
Stari Rakalj bliže je moru, na uzvisini uz obalu Raškog zaljeva, a do ruševina Starog Raklja nalazi se crkva Sv. Agneze iz 1495. godine. Mjesto i okolica obiluju raznolikom florom i faunom, pa su pogodni za šetnje i lov, a postoji tendencija razvoja seoskog turizma. Rakalj posjetiteljima pruža uživanje u prekrasnom krajoliku i moru, suncu i miru, a prekrasne plaže skrivene od pogleda ljudi, pružaju osjećaj slobode i intime.
Stanovnici Raklja bave se tradicijskim poljodjelstvom i stočarstvom, vađenjem građevinskoga kamena u obližnjim kamenolomima ili su zaposleni u različitim djelatnostima u Puli i okolnim mjestima. U novije vrijeme počinje se razvijati ruralni i izletnički turizam.
Tradicionalne manifestacije
Interes za tradiciju u svakom smislu, bilo da je riječ o jednostavnom jelu – ukusnoj maneštri polako kuhanoj u stoljetnom loncu ili pak o tradicijskim plesovima, napjevima, nošnjama i instrumentima, u ovo moderno vrijeme sve je veći. U tom smislu, sve što je autohtono, domaće i prirodno u ovome dijelu Istre žele dodatno valorizirati i prezentirati.
Tako je Rakalj ovoga vikenda tradicionalnom gastro manifestacijom ‘U Rakljansken loncu’ i 29. smotrom folklora ‘Rakalj u srcu’ privukao veliki broj posjetitelja iz cijele Istre.
Revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja, pokazali su tradicijsku kulturu i baštinu istarskog poluotoka.
Ponuda autohtonih proizvoda
Plesači su pokazali spretnost u vrtnji i koracima te raskoš nošnji iz različitih krajeva Hrvatske, što je stranim gostima bilo nadasve zanimljivo.
Nakon smotre folklora, stručni žiri proglasio je najbolje maneštre. Prvo su mjesto tako za najbolju maneštru podijelile ekipe Mendule iz Vrsara i Boćari iz Raklja, drugo mjesto su podijelili kreativci Art Studija iz Pule i ekipa GO Crvenog križa Pule, dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Marčana. Sve su maneštre bile odlične i dobitne, kažu iz TZO Marčana.
Lokalni rukotvorci i OPG-ovi su također oplemenili manifestaciju izlaganjem domaćih proizvoda, maslinovog ulja, vina, prirodne kozmetike i ručno rađenih suvenira, Rakljanskih lonaca, kažunića, lutaka u tradicionalnoj nošnji i ostaloga.
Foto: Turistička zajednica Općine Marčana