Sportsko-vinski vikend na Pićanštini

Da je izlet u središnju Istru uvijek dobra ideja, znaju već svi, a prve zrake sunca potaknule su i organizaciju događanja na otvorenom. Stoga ovoga vikenda dođite u Općinu Pićan jer očekuju vas dvije manifestacije – PetiVina i IstraTrek, a predstavljena je i nova pješačka staza koja će oduševiti sve one željne aktivnog turizma.

Pješačka staza Sv. Nicefora

U Pićnu je predstavljena nova pješačka staza na području Turističke zajednice središnje Istre koja povezuje Općine Pićan i Gračišće – staza Sv. Nicefora. Riječ je o kružnoj pješačkoj stazi čiji je start u Pićnu, kod vidikovca Sv. Mihovila, dužine je 11,1 kilometar, a visinska razlika iznosi 420 metara. Staza prolazi kroz mjesta Lukeži i Kostrčani prema Gračišću te se nastavlja kroz Furlane, Jelčiće, Rimaniće i preko Pedrovice stiže natrag u Pićan.

Između Furlani i Jelčići nalazi se atraktivni slap Gavranovo krilo zbog čega je dio staze od Gračišća do Pićna nazvan dionicom Gavranovog krila. Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 716. Za šetnju ovom stazom je potrebno izdvojiti otprilike tri sata.

Na području Općine postoji i staza Sv. Roka čije je uređenje u tijeku. Radi se o novoj dionici staze koja vodi od Sopota do Pićna, te oko starogradske jezgre Pićna, čime će staza Sv. Roka postati kružna staza sa novim, zanimljivim i informativnim sadržajima.

PetiVina i Compressport IstraTrek Pićan 2022.

Treba spomenuti i nadolazeće manifestacije u Pićnu – PetiVina i Compressport IstraTrek Pićan 2022. PetiVina je smotra vina bez ocjenjivanja kroz degustaciju vina renomiranih vinara, koja se održava već 15 godina. Vinari svoja flaširana vina izlažu na starim drvenim bačvama koje koriste umjesto stolova. Izlagači dolaze iz različitih dijelova Istre.

Ove godine će se održati i utrka Compressport IstraTrek Pićan 2022. u organizaciji Sportskog rekreativnog kluba Alba iz Labina, u sklopu koje se organiziraju tri zasebne utrke: Ultra (cca 45 km) s početkom u 14 sati, Challenger (cca 25 km) s početkom u 15 sati i Light (cca 12 km) s početkom u 17 sati.

U večernjim satima posjetitelje će zabavljati DJ MC Foka i Edi Maružin i Banditi (Gustafi). Posjetitelji će moći razgledati i izložbu Vidi, Grod! Obiteljska fotografija stanovnika Pićna u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre, čije je otvorenje u petak 3. lipnja 2022. u 18 sati.

Izvor fotografija: Općina Pićan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.