Sredozemna medvjedica viđena u Paškim vratima

Kako prenosi Radio Pag u akvatoriju otoka Paga zamijećena je sredozemna medvjedica. Prema informacijama nekolicine ribara sredozemna medvjedica viđena je u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole.

Inače Sredozemnu medvjedicu na otoku Pagu prije više od 30 godina istraživao je prof.dr.sc. Hrvoje Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je u svojem radu o tim istraživanjima naveo kako su dvije sredozemne medvjedice imale stanište u blizini Paškoga mosta. Profesor Gomerčić je tijekom istraživanja naveo kako već početkom devedesetih godina taj par sredozemnih medvjedica nije više viđen na svom staništu.

Sredozemna medvjedica je ponovno viđena na Pagu tek 2008. godine kod mjesta Dinjiška, a tri godine kasnije kod mjesta Proboj. Odlične vijesti prenešene su jučer kada je deset godina od zadnje pojave sredozemna medvjedica ponovno uočena upravo u Paškoj uvali. Pretpostavlja se da se radi o sredozemnim medvjedicama koje su na Pag došle s nekog drugog područja, no postoje i mišljenja kako možda stalno žive u akvatoriju Paga. Odgovor na to pitanje ipak trebaju dati stručnjaci, navodi Radio Pag koji je prvi prenio ovu divnu vijest.

Sredozemna medvjedica bila je čest stanovnik našeg mora, a prema podacima portala morski.hr 1964. godine ubijen je zadnji primjerak ove vrste koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. U Jadranu se nestanak Sredozemne medvjedice povezuje sa neodgovornim ribarenjem i izlovom radi krzna.

Sredozemna medvjedica se zadržava na žalovima, u špiljama i grotama, na izoliranim i teško dostupnim stjenovitim područjima. Svega toga na obalama otoka Paga ima dovoljno i zbog toga znanstvenici drže kako je Pag idealno područje za život sredozemne medvjedice.

Podsjećamo Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.