Stara blaga pričaju nove priče o antičkoj koloniji Issa

Nedavna vijest o pronalasku srebrnjaka grčke kolonije Issa na Visu uzbudila je zaljubljenike u dalmatinsku povijest, jer je to dosad prvi zabilježeni primjerak srebrnog novčića – do sada su bili poznati samo bakreni isejski novčići.

Issa je antičko naselje na mjestu današnjeg grada Visa, na istoimenom otoku. Otok je nastanjen od prapovijesti, a kao kolonija sirakuških Dorana, grad Vis je osnovan početkom 4. st. pr. Kr. Bio je građen na terasama i utvrđen zidinama, a bio je jedna od prvih grčkih naseobina na Jadranu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Issa se od svojega utemeljenja razvijala kao samostalan polis te je kovala vlastiti novac, imala vlastitu flotu, zakone, razvijenu trgovinu, proizvodnju keramike i vinogradarstvo. U IV. i III. st. pr. Kr. osnovala je kolonije na području Lumbarde na Korčuli, Trogira (Tragurij) i Stobreča (Epetij). Imala je razvijenu trgovačku mrežu s kopnom, te stroga urbanistička pravila razvoja grada. O planskoj izgradnji grada Isse svjedoče najbolje očuvane zidine iz helenističkoga razdoblja u Hrvatskoj, kao i nekropole na lokalitetima Martvilo i Vlaška njiva.

Točna godina djelovanja isejske kovnice novca nije poznata, no pretpostavlja se da je ona započela s radom sredinom 4. st. pr. Kr. Sav do sada pronađeni isejski novac kovan je u bronci, od koje se kovao novac namijenjen uglavnom lokalnoj uporabi. Novac izrađivan od plemenitijih kovina bio je jamstvo za trgovanje i izvan lokalnog područja, a srebrnjak pronađen daleko od Isse ukazuje na gospodarsku moć i utjecaj Isejaca u antici.

Pronađen je na području Trilja, što upućuje na činjenicu da su Isejci trgovali s ilirskim plemenom Delmata, pa je njihov novac stigao duboko u Zagoru. Podrijetlo srebrnjaka pripisuje se isejskoj kovnici s početka 2. st. pr. Kr., a cijela priča oko njegova pronalaska i identifikacije uzbudljiva je poput trilera.

Ne zna se tko ga je pronašao, niti točna lokacija – poznato je tek da je pronađen početkom 2017. godine, negdje na obali Cetine kod Košuta. Sretnim spletom okolnosti je došao do jednog riječkog kolekcionara koji ga je ustupio na istraživanje.

Bogatu i zanimljivu povijest Isse najljepše je otkrivati u okrilju Arheološkog muzeja grada Visa. Smješten je u austro-ugarskoj utvrdi s početka 19. stoljeća, a u svojoj nutrini čuva tri različite zbirke. Arheološko-etnografska i kulturno povijesna izložba diči se zbirkom helenističkih spomenika koja je najveća te vrste u Hrvatskoj. Tu se može vidjeti i prapovijesni materijal iz brončanog i željeznog doba, koji je sakupljen na čitavom otoku: keramički ulomci, fibule i spiralno naočalasti ukrasi. Jedan od najzanimljivijih eksponata je kopija brončane glave božice Artemide s kraja 4. stoljeća prije Krista i jedan je od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj.

U Zbirci se nalazi i posuđe za koje se smatra da je izrađivano u Issi. Tu je još i ženski nakit, brončana enohoa koja je služila u obredne svrhe, kameni mali žrtvenici, ali i kameni reljef rimskog boga Marsa izrađen u 1.-2. stoljeću, kao i tri kamene glave.

U Arheološkom muzeju se može vidjeti i Hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja. U uvali na sjevernoj strani otoka Visa sedamdesetih je godina prošlog stoljeća Arheološki muzej iz Splita istraživao tada jedini hidroarheološki lokalitet koji je bio pošteđen od pljačkaša. Tijekom tih istraživanja izronjene su 634 amfore, od kojih su mnoge još uvijek u grlu imale poklopac. Amfore su tada prebačene u prostor austrijske utvrde te izložene u skladišnom prostoru utvrde, složene na način kako su prevožene u brodskom potpalublju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

A izvanredni nalazi i dan danas izbijaju na površinu. Sasvim slučajno, pri radovima na bujici Samogor, iskopani su novi arheološki nalazi koji ukazuju da je stara Issa još starija od onoga što se do sad vjerovalo. Smatra se da osnivač Isse bio Dionizije Sirakuški, tadašnji najveći vladar u svijetu. Dionizije je prijateljevao s Platonom, autorom klasičnog djela “Država”, koje govori o tomu kako je Platon zamišljao uređenje svijeta i društva tog doba. Tvrdi se da je Dionizije Sirakuški dolazio u staru Issu, a s njim je dolazio i njegov veliki prijatelj Platon. Moglo bi se zaključiti da je Issa najvjerojatnije Platonov – kako bi to danas rekli – “pilot-projekt”. Višani tvrde da za to ima mnogo indicija. Ako i arheolozi potvrde tu priču, za Vis će to biti nešto veliko i epohalno.

Foto: TZ grada Visa

Naslovna fotografija: Pixabay.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.