Stari samanj pod kaštelom vraća nas u vrijeme Vrsarske grofovije

Na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara danas i sutra, 11. i 12. lipnja, održat će se deseti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

Stari samanj započet će danas u 18 sati na trgu ispred crkve sv. Martina i vrsarskog kaštela te u okolnim ulicama gdje će posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih vina pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar.

Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku na radionicama starih igara nakon kojih će uslijediti nastup dječjeg folklora vrtića Tići Vrsar. U subotu će posjetitelji moći zapjevati sa ženskim zborom “Mendule”, a kasnije i zaplesati uz glazbeni program Tu & tamo banda i Bambus banda.

Glumci Istra Inspirita će u subotu s početkom u 19 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu “Statuti et Ordini nel Castello di Orsera” oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini kada je izdan prvi Vrsarski statut.

Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali su porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Prema pisanim pravilima Statuta kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj se pekao kruh s pečatom kvalitete, kontrolirala se kvaliteta vina, te su na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavani oni koji bi prekršili određene odredbe Statuta. Neke od odredbi će biti oživljene tijekom manifestacije.

Stari samanj se nastavlja u nedjelju popodne u starogradskoj jezgri Vrsara gdje će posjetitelje dočekati zbor zajednice Talijana “La contrada”, dječji kutak s radionicama Udruge Birikina, zabavni program s iznenađenjima USB-a Poreč i glazbeni veterani Starog samnja Tu & tamo band i Bambus band.

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri.

Stari samanj pod kaštelom

Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom. Drugo ovogodišnje izdanje Starog samnja održat će se 17. i 18. rujna 2022.

Fotografije: Turistička zajednica općine Vrsar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.