Star toš u Puntu na Krku interpretira maslinarstvo i oživljava priču o zelenom zlatu

Zanimljiv interpretacijski centar Stari toš otvoren je u sklopu Tjedna maslina u Puntu na otoku Krku. Interpretacijski centar je zapravo koncept stalne izložbe u jedinstvenom prostoru koji otkriva baštinske priče iz kulture uzgoja i berbe maslina te proizvodnje maslinovog ulja. U dijalektu otoka Krka “toš” je zapravo naziv za mlinski kamen koji se tradicionalno koristio za mrvljenje maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Za Puntare upravo maslinovo ulje je stoljećima bilo valuta, a mještani će često prepričavati kako je posjedovanje maslinovog ulja bilo i jest ravno posjedovanju zlata.

Suvremena tehnologija danas je ubrzala proces proizvodnje ulja te je višesatna proizvodnja u starom tošu danas modernizirana i ubrzana. No stari toševi danas oživljavaju kroz baštinske priče i postaju i ostaju mjesta zabave i veselja, pjesme, bogatog društvenog života i brojnih baštinskih priča.

Uređen je i prezentiran interijer objekta Starog toša koji datira još s početka 19. stoljeća i praktično se ne koristi od pedesetih godina. Sredstva za obnovu kompleksa dolaze iz europskog »Interreg« programa, a upravo ovaj prostor jedan je od najbolje sačuvanih mlinova za masline na području otoka Krka i uistinu je vrijedan primjer pučke gospodarske arhitekture. Ne čudi stoga što je i Ministarstvo kulture ovaj objekt zaštitilo kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro.

Interpretacijski centar maslinarstva Stari toš korištenjem suvremenih interpretacijskih alata nakon obnove ponovno priča maslinarsku priču Punta i interpretira maslinarstvo na najbolji način te čuva maslinarsku baštinu za buduće naraštaje.

U Puntu na Krku do nedjelje traje 25. izdanje manifestacije koja slavi zeleno zlato – Tjedan maslina. Ovom manifestacijom Puntari prezentiraju i ponosno pokazuju svoju tradiciju maslinarstva i maslinare. Upravo krčko maslinovo ulje s ovih područja jedno je od najpoznatijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Lijepoj našoj.

Naslovna fotografija TZO Punat

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.