Što su to križni valovi zbog kojih je more prekriveno kvadratnim oblicima?

Ako joj dopustimo, priroda ća nas uvijek iznenaditi i zadiviti ponekim odmakom od uobičajenog. Potrebno je samo pozorno gledati.

Jadransko nam je more prošli tjedan priredilo fascinantnu i slikovitu pojavu na legendarnoj splitskoj plaži Bačvice – kvadratne valove. Kvadratni ili križni valovi formiraju se kada se valovi sudaraju iz različitih smjerova i tako tvore kvadrat na površini mora.

– Ovi se valovi često javljaju na Bačvicama i to prilikom puhanja juga koje tjera valove pod kutom oko 45 stupnjeva na taj dio obale. Sam njihov oblik je takav zbog dubine mora koja je mala. Dakle, po mom mišljenju, radi se o refleksiji, a ne dva vala koja nastaju zbog smjera dvaju vjetrova, odnosno prirodnom fenomenu poznatom kao kvadratni valovi– pojasnio je za portal Dalmacija danas dr. sc. Ivica Vilibić, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo i pomalo demistificirao ovaj fenomen.

Izvor: YouTube kanal Holaholaholiday

Mjesto koje je poznato po “pravim” križnim valovima je otok Île de Ré na zapadnoj obali Francuske, a koji se nalazi na raskrižju dvaju mora i gdje se duboko ispod morske površine susreću dva različita uzorka vala koji putuju pod kosim kutovima. Kada putuju dulje vrijeme formiraju se veliki kvadratni oblici na površini, stvarajući pojavu križanja mora.

Taj morski fenomen privlači mnoštvo turista na otok. Valovi nisu lako uočljivi s obale, pa je najbolje mjesto za promatranje ove neobične pojave obližnji svjetionik.

Ovakvi valovi uočeni su i na plažama Tel Aviva i Novog Zelanda. U suštini ova pojava se može dogoditi gdje god se sudaraju dva različita vremenska obrasca, no ipak se radi o poprilično rijetkom prizoru.

Izvor: YouTube kanal Newzmagazine.com

Stručnjaci se slažu da ova prirodna pojava izgleda veličanstveno, no upozoravaju da nije nimalo bezazlena. Četvrtasti su valovi poprilično opasni i za nautičare i plivače, te je puno teže izaći iz njihove formacije nego što je isplivati iz ‘običnog’ uzburkanog mora. Stoga vam preporučamo da ih samo gledate s žala i – uživate.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube video Rare Square-Shaped Waves In Franve Look Inviting, But They Can Be Dangerous, Izvor: YouTube kanal Holaholaholiday

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.